Bilim İnsanları Keşfetti: 'En Aç Kara Delik'

Abone ol

Bilim insanları süper kütleli bir kara delik keşfetti. Büyük Patlama’dan 1,5 milyar yıl sonra oluşan bu kara delik, teorik sınırın 40 katı madde tüketerek evrenin ilk dönemlerine dair yeni ipuçları sundu.

Gök bilimciler, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ve Chandra X-ışını Gözlemevi'nden alınan verileri inceleyerek, 'Büyük Patlama'dan 1,5 milyar yıl sonra oluşan ve kuramsal sınırların 40 katı madde tüketen LID-568 adlı süper kütleli bir kara delik keşfetti. Uluslararası Gemini Gözlemevi ve ABD Ulusal Bilim Vakfı'ndan bir ekip tarafından keşfedilen LID-568, kara deliklerin evrenin erken dönemlerinde nasıl oluştuğuna dair yeni bilgiler sunuyor.

NTV'de yer alan habere göre, Chandra X-ışını ve JWST’nin kızılötesi verilerini inceleyen ekip, gök adanın merkezindeki kara deliğin güçlü gaz çıkışları ve yüksek parlaklığıyla öne çıktığını belirledi. Bu veriler, kara deliğin tek bir hızlı beslenme süreciyle geliştiğini ve "Eddington Limiti" olarak bilinen teorik madde tüketim sınırının 40 katına ulaştığını gösterdi. Çalışmanın ortak yazarlarından Julia Scharwachter, bu yoğun madde tüketiminin kara deliklerin erken evrende nasıl hızla büyüdüğüne dair önemli ipuçları sunduğunu belirtti.

Araştırma, Nature Astronomy dergisinde yayımlandı.

Bu Bir Böcek Değil... Yağmur Ormanlarında O Hayvanın Minyatürü Keşfedildi! Bilim - Teknoloji MS Hastalığının Genetik Kökeni Bulundu Bilim - Teknoloji 100 Bin Yıl Önce Yaşıyorlardı! Tam 46 Tane... Dünya WhatsApp’a Yeni Özellik Geldi Bilim - Teknoloji