Uzmanlardan Dikkat Çeken Uyarı: Pazar Günü Güneş'ten Fırladı, Bugün Dünya'yı Vuracak

Abone ol

Güneş'ten Pazar günü fırlayan plazma bulutu hızla Dünya'ya doğru gelirken uzman isimler uyarılarda bulundu. Dünya'nın bugün jeomanyetik fırtınaya maruz kalabileceği bildirildi.

Bilim insanları, Pazar günü Güneş’ten fırlayan plazma bulutuna karşı dikkat çeken uyarılarda bulundu. Uzmanlar, Dünya’nın bugün jeomanyetik fırtınaya maruz kalabileceğini açıkladı.

Bugün Dünya’ya ulaşması beklenen fırtınanın beş kategoriden en zayıf sınıf olduğunu kaydetti.

Güneş’ten fışkıran plazma ve manyetik parçacıkların oluşturduğu koronal kütle fırlatımının Pazar günü meydana geldiği bildirilirken, an itibarıyla saatte 650 mil hızla ilerleyen Güneş plazmasının, bugün öğle saatlerinde Dünya’ya ulaşması beklendiği açıklandı.

İlkbahar ve sonbahar ekinoksları sırasında, yani 20 Mart ve 22 Eylül tarihlerinde, jeomanyetik fırtınalar ve uzay hava faaliyetlerinin zirveye çıkma eğiliminde olduğu bilinirken, bunun nedeninin Dünya’nın kutuplarının manyetik alanının Güneş’in manyetik alanıyla hizaya gelmesi olduğu açıklandı.

Güneş’ten Dünya’ya doğru gelen fırtınanın CME kaynaklı jeomanyetik havanın beş kategoriden en zayıf olan G1 ya da “minör” sınıf bir fırtına olacağı öngörülürken, bu fırtınaların cep telefonu kuleleri ve uydular gibi yüksek enlemlerdeki altyapıyı etkileme riski taşımadığı belirtildi.

JEOMANYETİK FIRTINA NEDİR?

Jeomanyetik fırtına, Güneş'ten gelen yüksek enerjili parçacıkların Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girmesi sonucu meydana gelen bir olgudur. Bu fırtınalar, Güneş'teki patlamalar veya koronal kütle atılımları (CME) sırasında serbest kalan plazmanın Dünya'nın manyetik alanına çarpmasıyla oluşur.

Jeomanyetik fırtınalar, özellikle yüksek enlemlerde aurora (kutup ışıkları) gibi görsel fenomenlere neden olabilir. Bunun yanı sıra, bu fırtınalar, iletişim sistemleri, uydu işlevleri ve elektrik şebekeleri üzerinde de olumsuz etkiler yaratabilir. Güçlü jeomanyetik fırtınalar, elektrik altyapısını bozarak uzun süreli elektrik kesintilerine yol açabilir.

TikTok Veda Ediyor Bilim - Teknoloji Çin, Uzaya Beş Uydu Fırlattı Bilim - Teknoloji Bilim İnsanları Açıkladı! 'Dünya'ya Çarpması Olası Gök Taşlarının..' Bilim - Teknoloji Çin Uzaya Sekiz Uydu Fırlattı Bilim - Teknoloji