Türkiye, 2021 yılında 685 bin ton plastik atık ithal etti!
CHP'li Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'de çoğunlukla Avrupa ülkelerinden olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden atık ithalatı yaptığını açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, Türkiye'nin ithal ettiği plastik atıklarla ilgili sayısal verilerin ve plastik atık ithal edilme gerekçesinin açıklanmasını istedi.
CHP Milletvekili Gürer, önergesine şu soruları yöneltti:
*2021 yılında Avrupa'dan ithal ettiğimiz plastik çöp miktarı ve ödenen tutar ne kadardır?
*2022 yılı Ocak ayı itibariyle yaptığımız plastik çöp ithalatı ne kadardır?
*İthal edilen plastik çöplerin kullanıldığı sektörler nerelerdir?
*2018 yılından günümüze kadar geçen sürede ithal edilen plastik çöplerin yıllara göre dağılımı nedir?
*Ülkemizin plastik çöp ithal etmesinin nedeni nedir?
*Ülkemizin plastik çöp ithalatı yaptığı ülkeler hangileridir? İthalat yaptığımız her ülkeden aldığımız plastik çöp miktarı nedir?
BAKAN KURUM'DAN SORU ÖNERGESİNE YANIT
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ülkemize çöp ithalatının yapıldığını, tehlikesiz atık ithalat işlemlerinin Ticaret Bakanlığı tarafından her yıl yayımlanan, “Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği”ne göre yürütüldüğünü belirtti.
KALİTESİZ PLASTİKLERİN İTHALATI YASAKLANDI
2021 yılı itibariyle kaynağı, içeriği ve kalitesi belirsizlikler içeren karışık türde plastiklerin ithalatının yasaklandığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, atık plastik haricinde geri dönüşüm yapılmak üzere atık kâğıt, atık cam, tekstil atıkları vb. gibi atık çeşitlerinin de ithal edildiğini, ithal edilen atıklardan ekonomik değere haiz ürünler elde edildiğini bir yerde geri dönüşüm sağlansa da atıkların ülkemize gelmesinde istenen ayrışmanın tam anlamı ile sağlanamadığını farklı bölgelerde rastlanan istenmeyen atıkların sorun yarattığına dikkat çekti.
Bakan Kurum, plastik atık ithalatının geri dönüşüm amaçlı yapıldığına da dikkat çekerek yakma ve bertaraf amaçlı plastik atık ithalatının yasak olduğunu anımsattı
2021 YILINDA 685 BİN TON PLASTİK ATIK İTHAL EDİLDİ
Bakan Kurum, 2020 yılında 775 bin ton olan plastik atık ithalat rakamının, 2021 yılında 685 bin tona gerilediğini belirterek. “Çoğunlukla Avrupa ülkelerinden olmakla birlikte dünyanın muhtelif ülkelerinden atık ithalatı yapılmakta olup, gümrüklerde ve tesislerde yapılan sıkı denetimler sayesinde 2022 yılında da temiz ve geri dönüşüm verimi yüksek plastik atıkların ithalatına müsaade edilmektedir” ifadelerini kullandı.
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer örtü altı üretimi yapılan tarlalarda üretimin ardından kalan naylon ve plastik atıkların yoğun olduğu bölgeleri gezerek, çevre kirliliğine neden olan bu durum karşısında önemli uyarılarda bulundu.
ÇEVRE KİRLİLİĞİNE NEDEN OLUYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında da bu konuda uyarılarda bulunduğunu anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Örtü altı üretimden sonra tarlalarda kalan naylon ve plastik poşetler çevreye dağılıyor ve ciddi bir atık oluşturarak çevre kirliliğine neden oluyor. Bunların üretim bittikten sonra toplanması gerekiyor. Bu tarlalar genelde kira usulüyle işlendiği için üretim tamamlandığında çiftçi naylonu tarlada bırakıp gidiyor ve bu poşet ve naylonlar yol kenarlarındaki elektrik direklerine varıncaya kadar dağılıyor” dedi.
TOPRAĞA KARIŞAN POŞET VERİMLİLİĞİ VE ÜRETİMİ ETKİLİYOR
Naylonların ve plastik poşetlerin doğada yok olmalarının da sorunda olduğuna işaret eden Ömer Fethi Gürer, tarlada kalan poşetlerin, tarlaların traktörle sürülmesi esnasında toprağa karışın verimi düşürdüğü gibi çevre kirliliğine de neden olduğuna dikkat çekti.
ATIĞINI TOPLAYANA ÜCRET ÖDENMELİ
Ulukışla ve Zengen arasında, Altunhisar’da yoğun olarak görülen tarlalarda ve yol kenarlarındaki plastik atık ve naylonların Türkiye’nin her bölgesinde olduğuna vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, “Bu durumun çözümü için bakanlık konuya el atmalı. Üretici zaten para kazanamadığı için atıkları toplama konusunda sorun yaşıyor. O nedenle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tarlasındaki atığı toplayıp atık merkezlerin getiren çiftçiye bir ödeme yapmalı, böylece atıkların toplanmasının yolunu açar. Aksi takdirde tarlalar, bu atıklar yüzünden üretim yapılamaz hale gelebilir” uyarısında bulundu.
TOKER: “UYARIYORUZ AMA ÖNLEM ALINMIYOR”
CHP Ulukışla İlçe Başkanı Hüseyin Toker ise atıkların toplatılması için resmi başvuruda bulunduklarını belirterek, “Biz bu sorunu sürekli dile getiriyoruz. Kış aylarına doğru gelirken poşetler ve plastik atıklar, rüzgarla beraber çevreye dağılıyor ve çevre felaketine neden oluyor. Ancak bu sorunla ilgili maalesef bir önlem alınmadığını görüyoruz”