Meclis açılışında konuşan Charles'a protesto: 'Benim kralım değil'

Abone ol

İngiltere Kralı 3'üncü Charles, yeni yasama yılı açılışı için geldiği parlamentoda 'Monarşiyi kaldırın' ve 'Bu kral çıplak değil' pankartları taşıyan eylemciler tarafından protesto edildi.

İngiltere'de yeni yasama yılı açılışını yapan Kral 3'üncü Charles, kraliyet karşıtı "Republic" (Cumhuriyet) grubu tarafından parlamentoya girişte protesto edildi.

Yaklaşık 100 kişilik grup, Kral 3'üncü Charles'ın geçiş güzergahında toplanarak Kralı ve monarşiyi protesto etti. Ellerinde "Benim kralım değil", "Monarşiyi kaldırın" ve "Bu kral çıplak değil" pankartları taşıyan grup, Charles ve kraliyet ailesini geçiş sırasında yuhaladı.

Republic grubu lideri Graham Smith, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, demokratik bir alternatifin devreye girmesi gerektiğini vurgulayarak "Meclisin açılışını yapan Kral bizi temsil etmiyor ve kralımız değil. Kraldan, monarşiden ve lordlardan kurtulmamız lazım." dedi.

'KRALİYET ÖZÜR DİLENMESİ GEREKEN BİR GEÇMİŞİ SİMGELİYOR'

Graham Smith İngiliz kraliyetinin eşitsizlik ve 'özür dilenmesi gereken bir geçmişi' simgelediğini belirterek bugünün değerlerini taşımadığını vurguladı. Monarşiye desteğin azaldığını belirten Smith, "Birçok insanın ilgisi kalmadı. Prens Harry ve Meghan (Markle) ile Prens Andrew çok zarar verdi. Birçok insan için monarşi demek Kraliçe Elizabeth demekti. Onunla mutluydular ama artık o yok" açıklamasında bulundu.

Smith, 40 yaş altındaki kişilerin eşitsizlik ve yoksulluktan bıktığını ifade ederek monarşinin geçmişte köle ticaretini kontrol ettiğini belirtti. "Charles, geçen sene köleliğe yatırım yapan kralların mirasını vergisiz olarak devraldı" diyen Republic lideri Smith, genç kraliyet ailesi üyelerinin de eski popülerliğinin kalmadığını kaydetti.

MİLLETVEKİLLERİ KONUŞMAYI AYAKTA DİNLEDİ

Protestolar arasında parlamentoya gelen Kral 3'üncü Charles, yeni yasama yılı açılışı için Kraliçe Camilla ve aile üyeleriyle Lordlar Kamarası'nda düzenlenen oturuma katıldı.

Konuşma öncesi Lordlar Kamarası'nda yerini alan Kral 3'üncü Charles'ın komutuyla Black Rod olarak bilinen oturumların işleyişinden sorumlu parlamento görevlisi, Avam Kamarası'na giderek milletvekillerini Kral'ı dinlemeye davet etti.

Vekiller, en önde Başbakan Rishi Sunak ve ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer olacak şekilde ikişerli sıra halinde Lordlar Kamarası'na giderek konuşmayı ayakta dinledi.

52 YIL SONRA KRAL TARAFINDAN AÇILAN İLK YENİ YASAMA YILI

Ülkede 1951'den sonra ilk kez bir kral tarafından açılan yeni yasama yılı töreninde konuşan 3'üncü Charles, ülkenin Covid-19 pandemisi ve Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle uzun süreli sınamalara maruz kaldığını söyledi.

Ekonomiden enflasyona, sağlıktan güvenliğe ve enerjiye kadar birçok konuda hükümetin atacağı adımları anlatan 3'üncü Charles, "Yeni yasalar, İngiltere'nin enerji güvenliğini güçlendirecek ve kırılgan uluslararası enerji pazarı ile hasım yabancı devletlere bağlılığı azaltacak" diye konuştu.

'İNGİLTERE'NİN DÜNYADA GÜVENLİĞE KATKISI SÜRECEK'

Kral 3. Charles, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasıyla oluşan 'ekonomik özgürlüğe' dikkat çekerek bakanların daha fazla ülkeyle ticari anlaşmalar, daha fazla iş ve daha fazla ekonomik büyüme için çalışacağına vurgu yaptı. Hükümetin 'yasa dışı' göç, çocuk istismarı ve antisemitizmle mücadelesinin süreceğini söyleyen Charles, İngiltere'nin dünyada güvenliğe katkısını sürdüreceğini de belirterek Ukrayna'ya destek ve NATO'nun güçlendirilmesine de katkıların devam edeceğinin altını çizdi.

Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarını da eleştiren Kral 3'ÜNCÜ Charles, İngiltere'nin Gazze'ye insani desteğini ve Orta Doğu'da barış ve istikrar için çalışmayı sürdüreceğini de ifade etti.

Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın konvoyu vuruldu Dünya Gazze'deki İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama: 900 bin kişi tehlikede Dünya İsrail'in saldırılarında 10 bin 328 Filistinli hayatını kaybetti Dünya Eski ABD Başkanı Trump'tan gündem olacak İran itirafı: Beni aradılar ve... Dünya