Okullarda Yeni Dönem: MEB'den 81 İlde 'Dil Eğitimi' Kararı
Milli Eğitim Bakanlığı, yabancı dil ders saatlerinin artırıldığı, İngilizcenin yanında ikinci yabancı dil olarak Almanca eğitiminin verildiği "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli"nin kapsamını genişletme kararı aldı. 26 ilde uygulanan pilot uygulama, yeni eğitim-öğretim yılında, 81 ildeki 300 okulda uygulanacak.
Son olarak dün, okullarda şiddeti önleme amacıyla bir genelge yayımlayarak tüm okul ve kurum yöneticilerini hizmet içi eğitime tabi tutma kararı alan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni kararlarını açıklamaya devam ediyor.
MEB, pilot uygulama olarak uygulanan "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli"ni 26 ildeki 32 okulda, ortaokul 5. sınıf seviyesindeki 2 bin 999 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirdi. Söz konusu öğrenciler Türkçenin yanı sıra ders saatleri artırılmış iki yabancı dil eğitimini de ağırlıklı olarak aldı.
Geçen yıl pilot belirlenen 32 okulun 5. sınıflarında başlatılan uygulamanın, bu yıl 6. sınıflarında da devam ettirileceği öğrenildi. Uygulama, ayrıca yeni belirlenen 5. sınıflarda da uygulanacak. Bu kapsamda bu yıl eğitim öğretim döneminde 81 ildeki 300 okulda "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli" uygulanacak. Öğrenciler haftalık 40 ders saatinde 14 saat İngilizcenin yanı sıra 2 saat de Almanca dersi alacak.
KARAR ANKET SONUÇLARINA GÖRE ALINDI
Model kapsamına dahil olan öğrenciler, öğretmenler, idareciler ve veliler ile yapılan görüşme ve anket sonuçlarının ardından gelen talepler modelin 300 okula çıkarılmasında etkili olan faktörler arasında yer aldı.
Öğrencilerin hedef dile maruz kalma sürelerini etkili ve verimli hale getirerek yeni bir dil öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlamanın ve Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) doğrultusunda 4 temel dil becerisini kalıcı hale getirerek dili etkili bir şekilde kullanmalarının amaçlandığı model, öğretim sürecinin "iletişimsel dil öğretimi" odağında çok dilli öğretim yaklaşımlarını benimseyerek öğrencilerin sadece dil becerisi kazanmasının yanı sıra kültürel farkındalık ve etkili iletişim becerileri geliştirmelerini sağlayan bütünsel bir metodoloji doğrultusunda planlandı.
Bakanlıkça, ayrıca modele özgü eğitim-öğretim süreci planlandı. Bu doğrultuda kullanılacak özel olarak oluşturulan eğitim öğretim materyalleri öğretmenlere ve öğrencilere ücretsiz temin edilecek.