Bakanlık Harekete Geçti! Tüm Meslekler İçin Zorunlu, Tek Tek Tespit Edilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin beyan ettiği gelirlerle gerçek hasılatlarını karşılaştırmak amacıyla yeni bir denetim mekanizması devreye alıyor. Bu çerçevede, mükelleflerin günlük hasılatları düzenli yoklamalarla takip edilerek, ortalama günlük, aylık ve yıllık hasılat tutarları tek tek tespit edilecek.

Haberin devamı için tıklayınız

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelir beyanı ile elde edilen hasılat arasında %20'den fazla fark tespit edilen mükellefleri izaha davet edecek. Bu düzenleme, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 326) ile yürürlüğe girdi.

Tebliğe göre, hizmet erbabına belirli şartları karşılaması durumunda gelir vergisi muafiyeti sağlanacak. Özellikle çalışanların işverene bağlı çalışması ve performans kriterlerinin yerine getirilmesi koşuluyla, işveren ya da grup şirketleri tarafından çalışanlara bedelsiz veya indirimli pay senedi alma hakkı tanınabilecek.

İSTİSNADAN YARARLANMA ŞARTLARI

Bir diğer düzenleme ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre, teknogirişim şirketleri tarafından çalışanlara bedelsiz veya indirimli verilen pay senetleriyle ilgili. Bu senetlerin değerinin, çalışanların yıllık brüt maaşını aşmayan kısmı gelir vergisinden muaf tutulacak.