Dolar Sahiplerine Soğuk Duş: 6 Ay Sonra Bir İlk Yaşandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), 21 Aralık 2021 tarihinde döviz kurundaki artışı baskılamak amacıyla hayata geçirdiği Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında 24 hafta sonra bir ilk yaşandı.

Haberin devamı için tıklayınız

Türkiye'de görülen kronikleşmiş enflasyon sorununun ardından geçtiğimiz yıl göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi, sıkı para politikalarına başlama kararı almıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğini yaptığı yeni ekonomi modeli ilk aşamada Hazine'ye ağır yük getiren Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını tasfiyeye giderken, geçtiğimiz yıl başlayan süreç bu yılın ilk aylarında tıkanma noktasına gelmişti.

24 HAFTA SONRA BİR İLK YAŞANDI

KKM'yi yıl sonuna kadar sıfırlamak için bir yandan TL mevduat faizlerini yükselten TCMB, bir yandan da bankalara gönderdiği talimatlar ile KKM'deki çıkışların hızlanması için yeni kısıtlamalara başvuruyor. Son aylarda durma noktasına gelen tasfiye süreci, bu hafta itibarıyla yeniden canlandı. BDDK tarafından yayınlanan verilere göre, kur korumalı mevduatlar 19 Temmuz haftasında 60,9 milyar TL'lik gerileme gösterdi. Böylelikle kur korumalı mevduatlarda altı ayın en sert düşüşü yaşandı.

Ekonomistler, bu gelişmenin dolar kuruna yönelik etkilerini değerlendirdi.