Fitch'ten Türkiye enflasyonu için yıl sonu tahmini
Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerin yer aldığı bir rapor yayımladı. Raporda, Türkiye'de enflasyonun sıkı para politikası nedeniyle ikinci yarıda yavaşlayacağı öngörüldü.
Fitch Ratings, yayımladığı yeni raporda Türkiye'deki enflasyonun sıkı para politikası nedeniyle ikinci yarıda yavaşlayacağını ve yıl sonunda yüzde 40'a ulaşmasını beklediğini açıkladı.
Ekonomim’in aktardığı rapora göre, yerel ve bölgesel yönetimlerin (YBY) faaliyet performansının, vergi gelirlerini destekleyen ekonomik büyüme sayesinde zorlu makroekonomik ortama karşı dirençli olması bekleniyor.
Ancak, Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra beklenen parasal sıkılaştırmanın, reel GSYH büyümesinin 2024'te yüzde 2,8'e düşmesine ve 2025'te yaklaşık yüzde 3'te kalmasına yol açacağı gerekçesiyle, YBY'lerin faaliyet performansının yavaşlamasını bekleniyor.
Raporda ayrıca enflasyonun 2024'te yavaşlamasını ve yıl sonunda yüzde 40'a ulaşmasını bekleniyor.
Raporda Türkiye ekonomisine dair şu değerlendirmelerde bulunuldu:
"Nisan 2024'te yüzde 69,8 olan yüksek enflasyon (2023: yüzde 64,8), lirada beklenen değer kaybı ve Ocak 2024'te asgari ücrette yapılacak artışla birlikte Türkiye'deki LRG'lerin faaliyet harcamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek.
Fitch, daha sıkı para politikası nedeniyle enflasyonun 2024'te yavaşlamasını ve yıl sonunda yüzde 40'a ulaşmasını bekliyor. Enflasyonun olumsuz etkilerinin, LRG'lerin faaliyet gelirlerinin sırasıyla yaklaşık yüzde 65 ve yüzde 17'sini oluşturan artan vergi gelirleri ve merkezi hükümetten yapılan transferlerle kısmen dengelenmesini ve faaliyet dengesinin 2023'teki yüzde 39'dan daha düşük olsa da 2027'ye kadar ortalama yüzde 29 olmasını bekliyoruz.
‘BORÇLANMA İHTİYAÇLARI DAHA DA ZORLAŞACAK’
Yerel seçimler öncesinde büyükşehir belediyelerinin planlanan yatırımlarını orta vadede azaltmasını bekliyoruz ve bu durum harcama oynaklığını azaltmaya yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, yüksek yurt içi faiz oranları ve kısa lira vadeleri, yeni borçlanma maliyetinin 2023'te yüzde 25'ten 2024'te yüzde 50'nin üzerine çıkarak iki katına çıkması nedeniyle, altyapı yatırımlarını kısmen finanse etmek için borçlanma ihtiyaçlarını daha da zorlaştıracaktır.
Beklenen TL değer kaybı (2024 sonu itibariyle USD/TRY 38) LRG'lerin borçlarını olumsuz etkileyecektir, zira borçlanmalarının ortalama yüzde 60'ından fazlası hedge edilmemiş döviz cinsindendir. Bununla birlikte, 2023-2027 yılları için reyting senaryomuza göre, tahmin edilen dirençli işletme performansı ile desteklenen gelecekteki döviz kuru değer kaybına dayanmak için yeterli boşluk payı olmasını ve bunun da reytingleri sabit tutmasını bekliyoruz."