Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredisi Yapılandırması Başladı! Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank… İşte Örnek Ödeme Tablosu

Abone ol

Kredi kartı yapılandırması faiz oranları ne? Borç yapılandırması ne zaman başlıyor? Milyonlar yeni düzenlemenin detaylarını merak ediyordu. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank yapılandırmada başı çekti. İhtiyaç kredisi yapılandırmasında da 30 gün borcunu ödemeyenlere 60 ay yapılandırma imkanı sağlanacak. İşte yapılandırmaya başvuru şartları ve örnek ödeme tablosu...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkânı getirmişti. Dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, kredi kartı borç bakiyelerini 60 aya kadar taksitlendirebiliyor.

SABAH Gazetesi yazarı Dilek Güngör’ün yazısına göre, kredi kartı borçlarını ödemekte zorlanan ve birikmiş kredi kartı borcunu yapılandırmak isteyen vatandaşlar için getirilen yapılandırma fırsatı başladı.

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank yapılandırmada başı çekti. Üç kamu bankasında yapılandırılan tutar şimdiden 1,5 milyar TL'yi buldu. Özel bankalar arasında da uygulamayı başlatan ilk bankalar İş Bankası ve Akbank oldu.

Akbank ihtiyaç kredisinde borç yapılandırmasına başlarken, bugün de kredi kartı müşterileri için 60 ay vadeli yapılandırma imkânını sunacak. Vatandaşlar şubeye giderek kredi kartı ve ihtiyaç kredisinde ödeyemediği borcu 60 aya kadar yeniden vade yaptırabiliyor.

Kredi kartında borç yapılandırmada şu anda yüzde 3,11 faiz uygulanıyor.

MERKEZ BANKASI'NIN REFERANS FAİZİ DİKKATE ALINACAK

Bankacılar, faizin düşmesi durumunda vatandaşların yeni oranlardan tekrar yapılandırmaya gidebileceğini belirtiyor. Yapılandırma için faiz oranı belirlenirken Merkez Bankası'nın referans faizi dikkate alınacak.

Bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranları kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırılırken, belirlenecek oranlar 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecek.

Referans oranın aynı kalması halinde azami akdi faiz oranları; dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,50, 25 bin-150 bin lira olan kredi kartlarında yüzde 4,25 ve 150 bin liranın üzerindekilerde yüzde 4,75 olacak.

İŞTE YAPILANDIRMADA ŞARTLAR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkânı getirmişti. Dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, kredi kartı borç bakiyelerini 60 aya kadar taksitlendirebiliyor. Her aya düşen taksit miktarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına ekleniyor. Kredi kartında yapılandırılan meblağ dışında kalan bakiyenin kullanımı devam edebiliyor. Yapılandırılan borcunun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kartı limiti artırılamıyor.

İhtiyaç kredilerinde de ödeme 30 günden fazla gecikirse 60 aya kadar yapılandırılabiliyor. 1 yıl içinde başvurmak şart.

ÖRNEK ÖDEME HESAPLAMASI

Örneğin, 50 bin liralık borcun 12 aya taksitlendirilmesi halinde toplam geri ödeme 64 bin lirayı buluyor.

Aylık taksit tutarı 5 bin 340 lira oluyor. 50 bin lira borcun 60 ay vade ile taksitlendirilmesinde de toplam ödeme 133 bin liraya ulaşıyor.

Aylık taksit ise 2 bin 228 lira olarak asgari ödeme tutarına eklenecek.

Tek Tek Açıklanıyor! Sizin de Adınız Bu Listede Olabilir Ekonomi TÜİK Duyurdu: Tereyağı ve Ayran Üretiminde Rekor Ekonomi Sıcak Hava Balonları Rekora Uçtu Ekonomi Yabancıya Çalışma İzni Muafiyet Süresi Değişti Ekonomi