Mahfi Eğilmez Hesabı Yaptı: Merkez, Faizi İndirmeseydi Enflasyon Ne Kadar Olacaktı?

Abone ol

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın 2021 yılında faiz indirimi yapmasaydı enflasyonun bugün ne kadar olacağının hesabını yaptı.

İktisatçı Mahfi Eğilmez katıldığı CNBC-e yayınında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 24 Eylül 2021’de aldığı faiz kararı sonrası ekonomide yaşananların hesabını yaptı.

Eğilmez, enflasyon ve faizin yüzde 19 seviyelerinde olduğu Eylül 2021’de enflasyonun artma eğiliminde olduğunu belirtirken, TCMB’nin bu seyre bakarak faizi 19’dan 20’ler seviyesine çıkarması gerektiğini belirtti. Sonrasında da seyre bakarak, faiz artırımlarını sürdürerek enflasyonun önünü kesmesi gerektiğini belirtti.

Eğilmez, Merkez faiz indirmeyi değil artırmayı tercih etseydi, enflasyonun bugün hangi seviyelerde olacağını da hesapladığını belirterek konuşmasını sürdürdü.

"MERKEZ BANKASI ZARAR ETMEYE DEVAM EDİYOR”

Eğilmez, TCMB’nin bu şekilde hareket etmiş olma ihtimalini hesaplayarak enflasyondaki seyrin şu şekilde olacağını anlattı:

“Ben bir hesap yaptım. Bizim enflasyonumuz yüzde 10’lar civarında bir yerde olurdu bugün eğer öyle devam edebilseydik. Bunu yapmadı Türkiye, tam tersini yaptı. Faiz indirmeye başladı, peş peşe indirdi. O sırada döviz fırladı. Onu kurtarmak için kur korumalı mevduat icat ettik. Dünyanın şeyi oraya gitti. Merkez Bankası zarar etti. Hala da etmeye devam ediyor. Çok büyük bir zarar var hala.”

İçerik Üreticileri Dikkat! Sosyal Medyada Yeni Vergi Düzenlemesi Güncel Kırmızı Et Devi İflasın Eşiğinde Ekonomi