Turizmci Endişeli: 'Fahiş Fiyat Denetimi Yapılsın'
Yüksek enflasyon alım gücünü düşürdü, Türkiye'de tatil süresi kısaldı. Kapıda vize uygulaması ile Yunan adalarına ilgi yükselince Sektör yetkilileri, "Turizm zabıtalarıyla fiyatlar çok iyi denetlenmeli" çağrısı yaptı.
Döviz getiren ve cari açığın finansmanına doğrudan katkı sağlayan turizm sektöründe yüksek enflasyon, tatil süresinin kısılmasına neden oldu.
Dünya gazetesinin haberine göre; fiyatlardaki artışın yanı sıra turizmciler son dönemde sosyal medyada yayılan bazı video ve paylaşımlarda "Türkiye’nin çok pahalı olduğu" algısının yayılmasının turizmi baltaladığı uyarısı yapıyor. Sektör yetkilileri bu paralelde yerli ve yabancı turistin Yunanistan, Rodos, İspanya, İtalya gibi Akdeniz çanağındaki rakip ülkelere kaptırıldığının altını çizdi.
İKİ TOP DONDURMA 20 POUND, BİR KOLA 250 LİRA
Türkiye’deki yüksek enflasyon karşısında ekonomik çözüm arayan ve tatil süresini birkaç gün kısmaya başlayan yerli ve yabancı turist, geçen sezon her şey dahil 7 gün için harcadığı ortalama 49 bin liralık bütçesiyle, bu sezon 5 güne yaklaşık 50 bin lira ödeyerek tatil yapabiliyor.
Sektör temsilcileri, "Turistin daha fazla kalması için turizm aktiviteleri artırılmalı ki daha çok döviz girdisi sağlansın” çağrısı yaptı.
"SOSYAL MEDYA ENDİŞE VERİYOR"
Akbaldan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akbal, fahiş fiyatlarla yapılan satışların sosyal medyada konuşulmasının endişe verici bir hal aldığını kaydetti.
Akbal şunları söyledi: "Marmaris merkezde iki top dondurmanın 20 pounda satılması, bir markette bir kutu kolanın 250 TL’ye alınması gibi olaylar, hem yerel hem de uluslararası platformlarda büyük yankı uyandırdı. Almanya ve Hollanda’da sosyal medyada bazı yabancılar çok pahalıya aldığını belirten paylaşımlar yapıyor. Bunlar mutlaka önlenmeli. Ahlaki erozyonun, uzun vadede vereceği zararı iyi anlamalı ve ona göre politika üretmeliyiz.
Bu sorunların üstesinden gelebilmek için birlikte hareket etmeliyiz. Özellikle turizm zabıtaları oluşturulup esnafın çok iyi denetlenmesi gerekiyor. Turizm doğrudan döviz gelirimiz, o nedenle ne gerekiyorsa yapmalıyız."
"FARKLI ÜRÜN KARŞILAŞTIRMASI FİYATLARI MANİPÜLE EDİYOR"
Türkiye ve Yunanistan karşılaştırmasına da değinen Akbal, "Türkiye’deki en pahalı bir ürün ile Yunanistan’daki B plus işletmeler karşılaştırılıyor. Ege ve Akdeniz’de popüler yerlerde bir beach 3 bin TL, Rodos’ta 150-200 eurodan (7 bin TL) başlıyor. Oysa ülkemizde de çok güzel plajlara ücretsiz girilebiliyor. Çok farklı iki ürünün karşılaştırılması, fiyatları manipüle ediyor" diye konuştu.