Yüzde 27,4’ten Başlıyor, Yüzde 67,2’ye Kadar Çıkıyor! Fark Merkez Bankası Duyurdu: Vatandaş Enflasyonu En Üstten Hissediyor

Abone ol

Merkez Bankası, Sektörel Enflasyon Beklentileri anketi sonuçlarını açıkladı. Piyasa katılımcılarının 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 27,4’e, reel sektörün beklentisi yüzde 49,5’e gerilerken, hanehalkı için bu oran yüzde 67,2 olarak açıklandı. Beklentiler gerilese de aradaki fark vatandaşın enflasyonu en üst seviyeden hissetmeye devam ettiğini gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Sektörel Enflasyon Beklentileri anketi sonuçlarını paylaştı. Buna göre 2024 yılı Ekim ayında, 12 ay sonrası enflasyon beklentileri piyasa katılımcıları, reel sektör ve hanehalkı için farklı oranlarda geriledi.

TÜM ENFLASYON BEKLENTİLERİNDE GERİLEME

Buna göre 2024 yılı Ekim ayında 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri, piyasa katılımcıları için 0,1 puan azalarak yüzde 27,4 seviyesine geriledi.

Reel sektör için 1,6 puan azalarak yüzde 49,5 seviyesine geldi.

VATANDAŞIN HİSSETTİĞİ ENFLASYON 2,5 YILIN DİBİNDE

Hanehalkı içinse beklentiler 4,4 puan azalarak yüzde 67,2 oldu ve 2,5 yılın en düşük seviyesi kaydedildi. Gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkı oranı bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak yüzde 28,3 seviyesinde gerçekleşti.

MEHMET ŞİMŞEK'TEN ENFLASYON MESAJI

Konuya ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek şunları kaydetti:

"Enflasyon beklentileri toplumun her kesiminde iyileşiyor. Dezenflasyon sürecinin de etkisiyle 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi son beş ayda hanehalkında 8,9 puan, reel sektörde 6,5 puan ve piyasa katılımcılarında 5,8 puan geriledi. Kararlılıkla uyguladığımız programımızla enflasyon görünümü ve beklentilerdeki olumlu seyir devam edecek."

SGK’da Limitler Aşılınca Nabız Yokladılar Ekonomi Altın, Dolar, Petrol... Saat 15.30'da Açıklanıyor Ekonomi İki Elektrik Şirketi Satılıyor! Resmen Duyuruldu Ekonomi Artık O Da Takip Edilebilecek, e-Devlet'te 2 Aşamalı Sistem Ekonomi