Zeytin Uzmanı Açıkladı: Zeytinyağının Rengine Bakmayın, Sahtesi Bu Şekilde Anlaşılıyor

Abone ol

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mücahit Kıvrak, zeytinyağının sahtesinin nasıl anlaşılacağına ilişkin kritik bilgileri paylaştı.

Zeytinyağının içeriğine zeytinden elde edilmemiş yağların eklenmesine "tağşiş" denildiğini belirten Dr. Mücahit Kıvrak, sahte zeytinyağının nasıl anlaşılabileceğini anlattı.

Zeytinyağının tağşiş olmasına sebep olan durumları anlatan Kıvrak, zeytinyağlarının içeriğinde pirina yağı, mineral yağlar ve diğer bitkisel yağların bulunmaması gerektiğinin altını çizdi.

Özellikle son dönemde yaşanan sahteciliğe ilişkin açıklamalarda bulunan Mücahit Kıvrak, sahte markaların da rağbet gördüğünü belirtti. Sahte markaların piyasada, "Ayvalık, Geyikli, Mudanya" gibi isimlerle sık sık tüketicilerin karşısına çıktığını belirten Kıvrak, ilçelerin kooperatiflerini kurarak da aslında piyasalarda bulunmayan işletmelerde üretilen yağların olduğunu ve bu yağların sahte olduğunu söyledi.

SADECE FİYATI YETERLİ DEĞİL

Tüketicilerin sahte yağları anlayabilmesi için sadece fiyatına bakmamasının altını çizen Kıvrak, sahte ve türevindeki tağşişli yağların gerçek zeytinyağı piyasasının çok daha altında satıldığını ifade etti.

Konuyla ilgili olarak, ürün fiyatının sadece yeterli olmadığını vurgulayan zeytin uzmanı, e-ticaret sitelerinden yapılan zeytinyağı alışverişlerinde dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Kıvrak, pazarlarda sahte ürün satışı yapanların da yine basit bir evrak ile birlikte market açabildiklerini ve sahte yağları bu şekilde pazarlayabildiklerini ileri sürdü.

Kıvrak, tüketicilerin bilip güvendikleri yerlerden ve kişilerden gerçek zeytinyağı alışverişi yapmaları gerektiğinin önemini vurguladı.

GERÇEK ZEYTİNYAĞI BU ŞEKİLDE ANLAŞILABİLİR

e-Ticaret sitelerinden, yol kenarlarından ve pazarlardan zeytinyağı alışverişi yapan tüketicilerin kandırılmasının yüksek ihtimal olduğunu belirten Kıvrak, şunları söyledi:

Gerçek zeytinyağı olmayan yağlar, genelde rafine yağlar üzerinden yapılıyor. İçine klorofil konuyor. Yurt dışında zaten hazır klorofiller satılıyor, onlardan getirtiyorlar. Onları başka isimler altında da getirip Türkiye'de satabiliyorlar. Öncelikle renklendiriyorlar. Rengine baktıklarında yemyeşil bir yağ görüyorlar. Sonra içine aroma konuluyor. Yine kokusu ve tadı zeytinyağına benzetilmeye çalışılıyor ancak hiçbir zaman bu türev yağlar gerçek zeytinyağı gibi olmadığı için tüketiciler ambalajını açtıklarında koku ve tatlarından zaten anlarlar. Bunu nasıl anlayacaklar? Bir defa sirkemsi veya özellikle yağlı boya kokusunu çok rahatlıkla alabilirler. İstedikleri kadar aroma koysunlar o aroma bir müddet sonra yağlı boya kokusu yani oksidasyon kokusu ve bunun yanında ısıtıldığı, rafine edildiği için ağızda bırakacağı tat da tüketicide iticilik hissettirecektir. Gerçek zeytinyağı olmadığını bu şekilde rahatlıkla anlayabilirler.

ASPİR, SOYA VE KOZA YAĞINI ZEYTİNYAĞI DİYE SATIYORLAR"

Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Dernekleri Federasyonu Başkanı Mehmet Hakkı Semerci ise, zeytinyağının tağşiş mi yoksa gerçek mi olduğunun nasıl anlaşılacağına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tağşiş zeytinyağlarının içine boya ve başka yağların da katılarak gerçekmiş gibi pazarlandığı uyarısında bulunan Semerci, "Boya dışında koku katılabiliyormuş. Bir kere bu gıda boyası ve kokularının yasaklanması lazım çünkü koza yağını, soya yağını, aspir yağını renklendirerek ve kokulandırarak zeytinyağı ismi altında satabiliyorlar" diye konuştu.

"TAĞŞİŞ YILLARDIR SÜRÜYOR"

Gerçek zeytinyağı üreticilerinin ürünlerinin istismar edildiğini belirten Semerci, tağşişin yıllardır sürdüğünü belirtti.

Gıda güvenliğinin artırılması gerektiğine vurgu yapan Semerci, "Bugün ülkemizde narkotik polisi var. Nasıl narkotik malzemeler insanlara zarar veriyorsa sahte zeytinyağı da zarar veriyor. Gıda polisi kurumu oluşturulması gerekiyor. O gıda polisi sadece zeytinyağı değil birçok yiyecekte halkımızın kandırılmasını önleyecek bir kurum olmalı" çağrısında bulundu.

İNTERNETTEN SATILAN ÜRÜNLERE DİKKAT

İnternet aracılığıyla zeytinyağı alışverişi yapan tüketicilere uyarıda bulunan Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker ise, tanımadıkları firmaların ürünlerine güvenmeyerek alışveriş yapmamaları gerektiğini belirtti.

Tağşiş ve taklit gıda ürünlerine ilişkin yeni yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği çağrısı yapan Diker, bu kişilere ağır cezai yaptırımların getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tüketicilerin satış ve üretim merkezi olan firmalardan alışveriş yapmaları gerektiğini söyleyen Diker, "Kesinlikle 'Bizim sadece internet üzerinden satışımız var' diyen firmalardan uzak dursunlar çünkü bu konuda yakalanan, basılan, ele geçen birçok sahte firma bulunuyor" diye konuştu.

Bahçeli'nin Yüzüğü Ne Anlama Geliyor? Güncel Ücretsiz Kullanılan WhatsApp Nasıl Para Kazanıyor? Gözden Kaçmasın