43 Madenci Göz Göre Göre Ölüme Gönderilmiş! Felaketin Senaryosu Müdürün Yüksek Lisans Tezinde

Abone ol

Amasra'da 43 işçinin hayatını kaybettiği faciadan aylar önce madende bölgesel yangınların çıktığı tespit edildi. Metan sensörlerini iptal ettiren İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi'nin ise yüksek lisansını bölgesel yangın konusunda yaptığı ortaya çıktı.

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait Amasra Taşkömürü İşletmesi'nde 14 Ekim 2022'de meydana gelen; 43 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı.

Gazete Duvar'dan Can Bursalı'nın haberine göre; 2023 yılının haziran ayından bu yana süren dava dosyasına, madenin iç hattında yapılan telefon görüşmelerinin kayıtları girdi. Patlamada hayatını kaybeden madencilerin avukatları, binlerce dakikalık telefon görüşmelerini inceledi. Bu görüşmelerin kayıtları içinden, madende 8 Ekim 2021'de, 30 Kasım 2021'de, 12 Mayıs 2022'de, 14 Haziran 2022'de ve 8 Ağustos 2022'de ayrı ayrı metan gazı yükselmesi ve kendi kendine yanma bulguları tespit edildi.

YÜKSEK LİSANSINI 'KENDİLİĞİNDEN YANMA' ÜZERİNE YAPMIŞ

Madendeki çalışma olmayan -300 metredeki bölümde, ayrı ayrı tespit edilen metan gazı yükselişleri, yer altında olan madenciler tarafından merkezi izleme birimine de bildirildi. Ancak bu tarihlerde, ne çalışma durdu ne de maden tahliye edildi. Üstelik, 14 Ekim 2022'deki patlamada İşletme Müdürü olarak görev yapan Selçuk Ekmekçi, yüksek lisans tezini madenlerdeki kendiliğinden yanma konusu üzerine yapmıştı.

RİSKİ BİLMESİNE RAĞMEN ÜRETİMİ DURDURMADI

Zonguldak Üniversitesi'nde yüksek lisansını yapan Ekmekçi, tezini, "Amasra sahasındaki kömür damarlarının kendiliğinden yanmaya yatkınlıklarının araştırılması" başlığıyla yaptı. 2015 yılında yüksek lisansını tamamlayan Ekmekçi'nin tezinde, Amasra'daki kendiliğinden yanma riskinin yüksek olduğu da belirtiliyordu. Ancak Ekmekçi, hem sahada hem de akademik olarak incelediği kendiliğinden yanma riskini bilmesine rağmen madendeki üretim hiç durmadı.

TALİMAT VERDİ, SENSÖRLER İPTAL EDİLDİ

Ekmekçi'nin madencilere üretim baskısı yaptığına dair bir diğer delil ise yine telefon kayıtlarıyla ortaya çıktı. Patlamadan yaklaşık 100 gün önce, 7 Temmuz 2022'de yapılan bir görüşmede, merkezi izleme birimiyle madenin Elektrik Baş Mühendisi Serkan Özdoğan arasında geçen konuşmalarda, Ekmekçi'nin talimatıyla madendeki metan sensörlerinin iptal edildiği belirtildi.

4'ü tutuklu 23 sanığın yargılandığı Amasra davasında, ATİM Genel Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, Üretim Baş Mühendisi Mehmet Tural ve İş Güvenliği Baş Mühendisi Volkan Soylu cezaevinde. Bu dört isim, 1080 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Tutuksuz sanıklar hakkında ise 18 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İzinsiz Tavus Kuşu Üretimine 8 Bin Liralık Para Cezası Güncel YÖK Talimatı Verdi! 'Diploma Sahteciliği'ne Karşı Harekete Geçildi Eğitim Savcı, Ara Karar Öncesi Görüşünü Açıkladı Güncel KYK Yurt Başvuru Sonuçları Açıklandı Güncel