Aklımızdan Geçenleri Anlık Olarak Neden Unutuyoruz?

Abone ol

Bir odaya gireriz ve neden oraya girdiğimizi unuturuz ya da bir şey söylemek üzereyken aniden kelimeleri kaybederiz. İnsan beyni, birçok düşünce ve bilgiyi yönetirken bazen kısa devre yapıyor gibi görünebilir. Peki, aklımızdan geçenleri unuttuğumuzda tam olarak ne oluyor?

Hafızanın karmaşık yapısını anlamak, bu sorunun yanıtını bulmak için önemlidir. Northeastern Üniversitesi'nden psikoloji profesörü Susanne Jaeggi, hafızanın tek bir olgu olmadığını, aksine farklı bileşenlere sahip olduğunu belirtiyor. Bu bağlamda, uzun süreli hafıza ile çalışma belleği gibi farklı hafıza türlerini anlamak kritik.

KISA SÜRELİ ANILARIN SİLİNMESİ

Miller, beynimizin tüm bu bilgileri aynı anda tutmak yerine, bir düşünceden diğerine atladığını ve bu durumun bilgilerin kaybolma olasılığını artırdığını belirtiyor. Beyin, yeni bilgilere yer açmak için önemsiz olanları hızla siler. Bu nedenle, kısa süreli anılar uzun süreli belleğe aktarılmazsa hızlıca unutulur.

Çalışma belleğimiz, farklı düşüncelere dalarken önceki düşünceleri kaybetmek zorunda kalıyor. Bu durum, prefrontal korteksin yönettiği bilinçli bir çaba ve dikkati gerektiriyor. Dikkat, belirli bir düşünceye odaklandığında, diğer düşüncelerin izleri kaybolabiliyor.

UNUTMAMAK İÇİN NE YAPILMASI GEREKİYOR?

Jaeggi, düşüncenin kaybolması durumunda bağlamı yeniden yaratmanın yardımcı olabileceğini öneriyor. Bu, önce bulunduğunuz yere geri dönmek veya düşüncelerinizin izini sürmek anlamına geliyor. Bu tür bağlam ipuçları, beynin kısa süreli belleğinde birkaç saniye geriye gitmesine yardımcı olabilir.

Miller ayrıca, çalışma belleğinin işlevselliğinin 20'li yaşlarda zirveye ulaştığını ve orta yaşlarda azalmaya başladığını ifade ediyor.

İsias Otel Davasında Skandal 'Doğal Afet' Savunması Güncel Kontrollü Yıkım Sırasında Korku Dolu Anlar: Aniden Çöktü Güncel