Çocuk İstismarını Savunan Akademisyeni Eleştirdi, İfadeye Çağrıldı

Abone ol

2020 yılında meydana gelen Elazığ depremini çocuk yaşta evliliğin yasak olmasına bağlayan YTÜ profesörü Bedri Gencer hakkında bir soruşturma başlatılmazken, kendisini eleştiren vatandaş emniyete ifadeye çağrıldı.

TUĞBA ÖZER

Yıldız Teknik Üniversitesi profesörü Bedri Gencer, 24 Ocak 2020’de Elazığ'da meydana gelen, 41 kişinin yaşamını yitirdiği depreme ilişkin skandal bir paylaşıma imza atmış, depremi çocuk yaşta evliliğin yasak, ‘zinanın’ ise yasal olmasına bağlamıştı.

Gencer eleştirilere neden olan paylaşımında, "Gayretullaha dokunmak edebiyat değildir. AIDS, ebola virüsü… Avustralya, Çin gayretullaha dokundu azap geldi. Maazallah, biz de zinayı, livatayı yasallaştırarak, Allah’ın helal kıldığı yaşta evliliği tecavüz sayarak, mutlu yuvaları bozarak gayretullaha dokunmayalım. Az kaldı" ifadelerini kullanmıştı.

İfadelerin tepki çekmesi sonrası Anadolu Ajansı’na (AA) konuşan Gencer tweetinin çarpıtıldığını savunarak bu sefer de çocuklarla evlenerek istismar suçunu işleyen ve hapis cezası alan kişilerin “en azından bir defalık affedilmeleri” gerektiğini söylemişti.

'DERSLERDE AKP PROPAGANDASI YAPIYORDU'

Yerelde kent mücadeleleri veren bir çevre aktivisti olan Bulut Can Okuducu, 2022 yılında sosyal medya üzerinden Gencer’in bu sözlerini eleştirerek, Gencer’in haberde sarf ettiği “…Çocuk yaşta evlenenlere zulüm edilmemesi, en azından bir defalık affedilmeleridir. Muhtemelen 2002 tarihli Türk Medenî Kanunu ile evlenme yaşının büyütülmesinden habersiz olarak evlenerek kanunen suçlu durumuna düşmüş, TBMM’den af bekleyen on bin aile var” ifadelerini paylaşmıştı.

Okuducu paylaşımında devamında ise şu mesajı kaydetmişti: “Bu zat 2002-2006 yıllarında Kocaeli Üniversitesi’nde derslerimize giriyor AKP propagandası yapıyordu, yıllar içinde ödülünü almış, Prof. ünvanını kapmış! Daha önce çocuk yaşta evliliği savunduğu için YTÜ’lü öğrenciler Bedri Gencer’in odasını mühürlemişti…”

2 YIL SONRA EMNİYETE ÇAĞRILDI

Paylaşımı yapmasının üzerinden 2 yıl geçmesinin ardından Okuducu dün Bedri Gencer’in şikayetiyle emniyete çağrıldı ve ifadesi alındı. Gencer hakkındaki tweetleri sorulan Okuducu ifadesinde şunları söyledi:

"Bedri Gencer isimli şahsı şahsen tanımam. Kendisini sosyal medyada ve geçmişte okuduğum üniversiteden hoca olarak bilirim. Bedri Gencer’in cumhuriyet kanunlarının yasakladığı çocuk yaşta evliliğin meşru kılınması konusunda bir yorumu olmuştur. Kendisi ifade özgürlüğünü kullanmakta bir sakınca görmüyorsa kendisini eleştirenleri şikayet etmesi doğru değildir. Kanunen yasaklanmış olan şeyleri savunuyordu, ben de bunu eleştirdim.”

'KADINLA TOKALAŞMAK NAMAHREM'

Gencer’in kadın erkek eşitliğini hedef alan çok sayıda ifadesi de bulunuyor. İktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını sevinçle karşılayan Gencer, kararın alınmasının ardından “Sonunda toplumun temeli aileyi yıkma peşindeki azgın azınlığın değil, milletin sağduyu sesi galip geldi. Ailenin idam fermanı İstanbul Sözleşmesi yırtıldı. Artık geleceğimize daha ümitli bakabiliriz” paylaşımında bulunmuştu.

Gencer ayrıca 28 Şubat hakkında yaptığı bir paylaşımda, kadınlarla tokalaşmaya da karşı çıkarak, “Artık ‘Kadın eli sıkmayan mürteci bürokrat’ haberleri kalmadı, çünkü sekülerleşen(muhafazakâr) Müslümanlarda namahremle tokalaşma gibi farz/haram, sünnet/bidat kaygısı, dolayısıyla yeni 28 Şubat darbelerine gerek kalmadı” demişti.

Motosiklet Sürücüsünün Feci Ölümü! Tırın Altında Kaldı Güncel Kargo Kolisinden Çıkanlar Şoke Etti Güncel