Dünyanın En Pahalı Baharatı Çiçek Açtı: Mutluluk İksiri Olarak Biliniyor

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde "dünyanın en pahalı baharatı" olarak bilinen safran çiçek açmaya başladı. Hava sıcaklıklarının beklenenden iyi gitmesi nedeniyle, safran bitkisi bu yıl erken çiçeklenme dönemine girdi.

Haberin devamı için tıklayınız

3.500 yıllık geçmişe sahip olan safran, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan ve Osmanlı döneminde de önemli bir yere sahip olan bir bitki. Safran, ağustos ayında ekiliyor ve ekim-kasım ayları arasında boyu 15-30 santimetreye ulaştığında toplanıyor. Kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt hastalıkları ve hormon bozuklukları gibi pek çok rahatsızlığa iyi gelen safranın, ayrıca mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olduğu biliniyor. Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyama kapasitesine sahip olan safran, dünya genelinde "mutluluk iksiri" olarak da anılıyor.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işaretle tescillenen safran, Yukarıçiftlik köyünün ekonomisini de önemli ölçüde dönüştürdü. Her yıl on binlerce yerli ve yabancı turist, mor yapraklı safranı görmek için köyü ziyaret ediyor. Bu sebeple, köyün bir mahallesine "Safran Çiçeği" ismi verildi.