İstanbul El Değiştiriyor! Rus Oligarklar ve Arap Şeyhleri, Boğaz'ı Yuttu

Abone ol

TÜİK'e göre 2023 yılında 581 bin kişi İstanbul'u terk etti. Orta gelirli geçinemediği için İstanbul'dan kaçarken ultra lüks konutlar, ultra zenginler tarafından kapış kapış gidiyor. Aylık kirası 2.5 milyon lirayı bulan ve hatta geçen daireler ilana çıkar çıkmaz tutuluyor.

Artan enflasyon nedeniyle iğneden ipliğe gelen zamlar vatandaşlar için yaşamayı gittikçe zorlaştırıyor. Türkiye'nin megakenti İstanbul'da ise enflasyon kendini daha sert hissettiriyor. Artan kiralar, fahiş ev fiyatları; konaklamayı neredeyse imkansız hale getirmiş durumdayken TÜİK'in son verilerine göre geçen yıl 581 bin kişi İstanbul'dan göç etti. Fakat göç eden beyaz ve mavi yakalıların yerini ultra zenginler aldı.

İSTANBUL'DA ULTRA LÜKS KONUT RÜZGARI

Türkiye gazetesinin haberine göre, ultra zenginlerin ultra lüks gayrimenkullere ilgisinin artmasıyla İstanbul adeta el değiştirmeye başladı. Kiraların aylık 2.5 milyon liraya ulaştığı İstanbul'da; dünyanın en pahalı şehirleri olan Singapur, Zürih, Cenevre, New York, Hong Kong ve Los Angeles gibi şehirleri kira yarışında geçmiş oldu. Bu süper pahalı şehirlerde aylık kirası 1 milyonu bulan çok nadir konut bulunuyor. İstanbul’da ise 1 milyondan başlayıp 2.5 milyon liraya kadar aylık kira istenen daireler kapış kapış gidiyor. Lüks gayrimenkulleri satın alanlar ise yerli ve yabancı milyarderler.

Emlak sektörü temsilciler, Rus Oligark veya Arap şeyhlerinin yanı sıra Anadolu’da yaşayan ultra zenginlerin de bu lüks projelerden ev kiraladığını ifade ediyor.

ULTRA ZENGİNLER EN FAZLA İSTANBUL'DA YAŞAMAYI TERCİH EDİYOR

İngiliz gayrimenkul danışmanlık firması Knight Frank’in 2024 raporuna göre Türkiye’de 2022’de 30 milyon doların üzerinde serveti bulunan kişi sayısı 1.761 iken, 2023’te 1.932 kişi bu klasmana yükseldi. Servet artışı sıralamasında Türkiye’yi yüzde 7,9 ile ABD, yüzde 6,1 ile Hindistan takip etti. Yüzde 5’in üzerinde artış görülen diğer ülkeler ise Güney Kore (yüzde 5,6) ve İsviçre (yüzde 5,2) oldu. Raporda ultra zenginlerin en fazla İstanbul’da yaşamayı tercih ettiği belirtiliyor.

Peki bu 'ultra lüks' olarak belirtilen konutların 'ultra lüks' olduğunu nasıl anlıyoruz? Bir evin fiyatının 'ne kadar makul' olduğunu anlayabilmek için 200 ile 212 aylık kira bedellerine bakmak gerekiyor. Örneğin 1.1 milyon kira bedeli olan bir rezidansın satın alma bedeli 220 milyon lira ile 233 milyon lira arasında oluyor.

İlan sitelerine bakıldığında benzer bir merkezdeki rezidansın satın alma bedelinin 298 milyon lira olduğu görülüyor. Yine aynı hesaplamayla 298 milyon lira 212 aya bölündüğünde aylık 1.4 milyon lira kira bedeline ulaşılıyor. Yani 298 milyon liralık evin fiyatının makul olması için 1,4-1,5 milyon lira aylık kira geliri getirme potansiyeli bulunması gerekiyor.

Metrobüs Kullananlar Dikkat, Bu Duraklar Kapanıyor Güncel Mahkeme Kararını Verdi Güncel KPSS Lisans Sonuçları Açıklandı Güncel Diyanet'in Üst Düzey Yöneticileri Birbirine Girdi Güncel