MİT Devreye Girdi, Uçaklar Havalandı: Ankara'da Soğuk Savaş Sonrası En Büyük Takas

Abone ol

Rusya ve ABD, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda esir takası gerçekleştirildi. 7 ülkenin cezaevlerinde bulunan 26 rehine takas edilirken, söz konusu takas, Soğuk Savaş döneminden bu yana gerçekleştirilen en büyük takas olma özelliği taşıyor. MİT’in yönettiği takas operasyonuyla ilgili olarak ABD Başkanı Biden ve Dışişleri Bakanı Blinken ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Türkiye’ye teşekkür etti.

Rusya ile ABD başta olmak üzere 7 ülke arasında yapılan geniş kapsamlı esir takası anlaşmasında sona gelindi. İki ülke Ankara’da MİT koordinasyonuyla esir takası gerçekleştirildi.

Rusya’da hapiste tutulan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ile Rus esirlerin bugün serbest bırakılacağı bildirildi.

MİT'TEN AÇIKLAMA

Tarihi operasyonun her aşamasını yürüten MİT'ten yapılan açıklamada, "Dünya genelinde gerginliğin tırmandığı dönemde Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde uluslararası alanda barış ve istikrarın sağlanması için katkı sunmaya devam etmektedir. Ülkeler arasındaki her türlü sorunda diyalog kanallarının sonuna kadar açık tutulması yönünde çağrılarını sürdüren Türkiye ve MİT Başkanlığı, tüm tarafların bir araya geldiği ortak platformlar kurma ve ara buluculuk faaliyetleri gerçekleştirme yönünde adımlar atmaktadır. MİT, istihbarat diplomasisi başta olmak üzere tüm istihbarat araçlarını kullanarak uluslararası alanda çatışmaların çözümüne katkı sağlamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

MİT koordinasyonunda ABD, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya, Belarus'un cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı takası Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gerçekleştirilecek.

TAKASA KİMLER DAHİL OLACAK?

ABD ve Rusya’nın yanı sıra Almanya, Slovenya, Belarus’u içeren anlaşma çerçevesinde Rusya’da hapiste tutulan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich’in de aralarında bulunduğu 3 ABD vatandaşı ve Rus esirlerin bugün serbest bırakılacağı bildirildi.

Evan Gershkovich

ABD’li bir yetkili isim, Gershkovich’in yanı sıra ABD'li deniz piyadesi Paul Whelan ve Rus-Amerikan radyo gazetecisi Alsu Kurmasheva'nın da Beyaz Saray tarafından kabul edilen anlaşma kapsamında serbest bırakılacağını belirtti.

ABD'li deniz piyadesi Paul Whelan

Anlaşma çerçevesinde 8’i Rus 24 kişinin serbest bırakılacağı bilgisi paylaşılırken, aralarında Kremlin muhalifi İngiltere ve Rusya çifte vatandaşı Vladimir Kara-Murza, Rus muhalif Ilya Yashin ve insan hakları savunucusu Oleg Orlov’un da bulunduğu kaydedildi.

Oleg Orlov

Rusya’da takasa dahil olması muhtemel isimler arasında, Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni'nin eski bölge müdürleri Lilia Chanysheva ve Ksenia Fadeeva; Rusya'da vatana ihanetten hüküm giyen en genç kişi olan 19 yaşındaki çifte Rus-Alman vatandaşı Kevin Lik; sanatçı ve aktivist Daniil Krinari; ve sanatçı Alexandra Skochilenko. ABD deniz piyadesi olan Paul Whelan'ın da yer alıyor.

2'Sİ ÇOCUK TOPLAM 26 KİŞİNİN TAKAS FAALİYETİ BİTTİ

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre MİT, Ankara'da ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan toplam 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonunu gerçekleştirdi. Takas operasyonu kapsamında ABD'den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya'dan birer uçak olmak üzere toplam 7 uçak ile Türkiye'ye nakledilen şahıslardan 2'si çocuk 10 rehinenin Rusya'ya, 13 rehinenin Almanya'ya, 3 rehinenin de ABD'ye nakledilmesinin sağlandığı öğrenildi. Bu kapsamda esir durumunda bulunan 2’si çocuk toplam 26 kişinin takas faaliyeti tamamlandı.

Bu operasyon son yıllarda ABD, Rusya ve Almanya arasında gerçekleşen en geniş kapsamlı rehine değişimi olarak tarihe geçti. Operasyonun diyalog kanallarının kurulmasını MİT'in sağladığı, istihbarat diplomasisini etkin şekilde kullanan MİT'in organizasyonu ile Temmuz 2024'te tarafların Türkiye'de bir araya geldiği öğrenildi. ABD, Almanya, Polonya, Norveç, Slovenya ile Rusya ve Belarus'ta cezaevinde bulunan Batı ülkeleri vatandaşları ile Rusya vatandaşları arasında gerçekleştirilecek takas faaliyetinin müzakereleri yapıldığı ve MİT'in müzakerelerin başından sonuna kadar arabuluculuk faaliyetini başarı ile yürüttüğü belirtildi.

TAKAS FAALİYETLERİ SONA ERDİ

Takasa tüm tarafların uzun bir süredir istediği ve yerel basınlarında yankı uyandıran önemli isimler konu oldu. Bu kişiler arasında Rusya'da cezaevinde bulunan The Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovıch ile ABD'li deniz piyadesi Paul Whelan, Belarus'ta cezaevinde bulunan Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif İlya Yashin ve Almanya'da cezaevinde bulunan FSB subayı Vadim Krasikov gibi kamuoyunda adı sıkça duyulan isimlerin yer aldığı öğrenildi.

SOĞUK SAVAŞ SONRASI EN BÜYÜK TAKAS

İki ülke Soğuk Savaş döneminin ardından en büyük takası 2010 yılında 14 kişi ile gerçekleşmişti.

ABD'DEN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

ABD Başkanı Joe Biden ile Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) yönettiği tutuklu takası operasyonundaki rolü dolayısıyla Türkiye'ye teşekkür etti.

ABD Başkanı Biden ile Dışişleri Bakanı Blinken, MİT'in yönettiği ve Ankara'da gerçekleşen takas operasyonuna ilişkin yazılı birer açıklama yaptı. Biden, açıklamasında, 3 Amerikan vatandaşı ile bir Yeşil Kart sahibi toplam 4 kişinin "Rusya'da haksızca tutuldukları cezaevinden" evlerine döneceklerini ve bundan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

İsimleri Paul Whelan, Evan Gershkovich, Alsu Kurmasheva ve Vladimir Kara-Murza olan kişilerin serbest kalacak olmasından dolayı emeği geçen ülkelere ayrıca teşekkür eden Biden, "Bu zor ve kompleks müzakereler boyunca bu sonuca ulaşmak için Türkiye, Almanya, Polonya, Slovenya ve Norveç gibi müttefiklerimize müteşekkirim." ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken da "Bu anlaşmayı mümkün kılan bir grup müttefikimiz Almanya, Polonya, Norveç ve Slovenya'ya müteşekkiriz. Türk hükümetine de bu kişilerin ABD ve Almanya'ya güvenli şekilde dönüşü için yer sağladığı ayrıca teşekkür ediyoruz." açıklamasında bulundu.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan: "Bu anlaşmayı mümkün kılan hayati lojistik desteği sağladığı için Türkiye'ye çok minnettarız"

AKP'DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, ABD ve Rusya arasında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) koordinasyonunda Ankara'da rehine takası gerçekleştirilmesine ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin yürüttüğü çok taraflı ve barış odaklı diplomasinin sonuçlar üretmeye devam ettiğini belirten Çelik, “Türkiye bölge ve dünya barışı için kilit ülke olma konumunu güçlendirmektedir. Cumhurbaşkanımızın çok boyutlu siyasi yaklaşımı, Türkiye’nin diplomatik sorun çözme kapasitesini dünyanın en güvenilir zemini haline getirmiştir. Bölge ve dünya barışının tehlikede olduğu bir dönemde Türkiye’nin rolü çok daha önemli hale gelmiştir. MİT Başkanlığımızın güçlü istihbarat diplomasisi sayesinde Ankara’da yedi ülkenin cezaevlerindeki 26 şahsın takası yapılmıştır. MİT Başkanlığımızın başarılı koordinasyonunda gerçekleşen bu sonuç, Türkiye’nin bir kere daha müzakere ve barış odaklı kapasitesini ortaya koymuştur” ifadelerini kullandı.

Köpeğine Şiddet Uyguladı, İfade Verip Serbest Kaldı! Güncel Kreşte Skandal İddia! Olayı Duyan Aileler Soluğu Savcılıkta Aldı Güncel