Mülakat Sistemi Yine Can Aldı! Sınavda Yüksek Puan Alıp Mülakatta Elenen Genç Avukat Yaşamına Son Verdi
Mülakat sistemi bir can daha aldı. Hakimlik ve savcılık sınavında yüksek puan almasına rağmen mülakatta elenen avukat Mert Akdoğan, yaşamına son verdi. İstanbul Barosu, Mert Akdoğan'ın hayatını kaybetmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Meslektaşımızın yaşamının sona ermesinin muhtemel nedenlerinden birisinin, mülakat adı altında liyakate ve nesnel ölçütlere aykırı şekilde yapılan hakim - savcı seçimlerinin yol açtığı ağır haksızlık ve adaletsizlik olduğu düşünülmektedir" denildi.
İstanbul Barosu avukatı Mert Akdoğan, girdiği hakim-savcılık sınavında 115. olmasına rağmen mülakatta elendi. Uğradığı haksızlığı kabullenemeyen genç avukat, geçen Cuma günü Beykoz’daki evinde hayatına son verdi. Akdoğan'ın cenazesi Anadolu Kavağındaki Yuşa Mezarlığına defnedildi.
Mert Akdoğan'ın hayatını kaybetmesinin ardından İstanbul Barosu'ndan açıklama geldi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
'SÖZLÜ MÜLAKATTA ELENDİ'
"Baromuz üyesi Av. Mert Akdoğan’ın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Meslektaşımızın geçen sene girdiği hâkimlik – savcılık yazılı sınavında büyük bir başarı kaydederek 115’inci sırayı elde ettiği ancak sözlü mülakatta elendiği bilinmektedir. Meslektaşımızın yaşamının sona ermesinin muhtemel nedenlerinden birisinin, mülakat adı altında liyakate ve nesnel ölçütlere aykırı şekilde yapılan hakim - savcı seçimlerinin yol açtığı ağır haksızlık ve adaletsizlik olduğu düşünülmektedir.
'EMEK SÖMÜRÜSÜ, GELECEK KAYGISI, UMUTSUZLUK...'
2013 yılında, hakim adayı Didem Yaylalı’nın benzer sebeplerle hayatına son verdiği hala hafızalarımızda tazeliğini korumaktadır. Bugün de hakimlik ve savcılık sınav sürecinde benzer uygulamalar devam ediyor. Genç yaşta yaşamını yitiren meslektaşımızın vefatının bize gösterdiği acı gerçek, avukatların da toplumdaki yoksullaşmayla bağlantılı olarak günden güne yoksullaştığı ve yaşadıkları toplumun genel ekonomik koşullarından azade olmadıklarıdır. Özellikle son yıllarda hukuk fakültesi mezunları sayısındaki hızlı artış ve buna bağlı yaşanan işsizlik, yoksulluk, yoğun emek sömürüsü, gelecek kaygısı genç meslektaşlarımız arasında derin bir umutsuzluğa yol açmaktadır.
'DERHAL SON VERİLMELİ'
Adalet Bakanlığı başta olmak üzere, yasama, yürütme ve yargı kurumları, hakimlik ve savcılık atamalarında yıllardır devam eden bu ayrımcı, nesnellikten uzak liyakata aykırı sözlü mülakat uygulamasına derhal son vermelidir. Benzeri acıların bir daha yaşanmaması temennisiyle genç meslektaşımızın ailesinin, tüm yakınlarının ve hukuk camiamızın acılarını paylaşıyor, sabırlar diliyoruz."