Neden çamaşırhane? İşte kara para aklama deyiminin ortaya çıkışı

Kara para aklama Türkiye'nin gündeminden düşmüyor. Türkiye uluslararası arenada kara para aklama nedeniyle gri listeye alınırken Twitch operasyonunun ardından TikTok fenomenleri de kara para akladıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. Peki 'kara para aklama' deyimini ortaya çıkartan olay ne?

Haberin devamı için tıklayınız

Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesine yönelik uluslararası standartlar koyan Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF); tavsiyelerine kulak asmayan ülkeleri kara listeye, kısmen uyanları ise gri listeye alıyor.

Türkiye, 2021 yılı Ekim ayından bu yana kara para ile mücadelede gri listede yer alıyor.

Gri liste, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) tarafında oluşturulan, kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda eksiklikleri bulunan ve risk içeren ülkelerin yakın gözetim altında tutulması anlamına geliyor.

Bu yıl Mayıs ayında yayınlanan bir IMF araştırmasına göre, FATF gri listesi, bir ülkenin sermaye girişleri üzerinde büyük ve önemli bir etkiye sahip. Gri listede yer alan bir ülkenin ekonomik faaliyetleri de güven vermezken yatırımcılar bu ülkelerden kaçınıyor. Öte yandan uluslararası kuruluşların mali yaptırımlarından etkilenmek de mümkün hale gelebiliyor.