Pazartesi İtibarıyla Yürürlüğe Girecek: ATM Kullanacak Herkes Bu Uyarı İle Karşılaşacak

Kredi ve banka kartları kullanılarak yapılan hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarının artması, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) harekete geçirdi. Bankalara gönderilen talimat ile ATM'lerde kullanılan 4 haneli şifrelerde değişikliğe gidileceği belirtilirken, yeni uygulamanın detayları belli oldu. Yeni sistemin gelecek hafta itibarıyla Türkiye genelinde uygulanmaya başlanması bekleniyor.

Haberin devamı için tıklayınız

Türkiye'de artan enflasyon, milyonlarca vatandaşın tüketim alışkanlıklarında değişikliğe neden olurken, kredi ve banka kartı kullanım oranı her geçen gün artış göstermeye devam ediyor.

Bu durum, hırsızlık ve dolandırıcılık vakalarında kredi ya da banka kartı kullanımını oldukça popüler hale getirirken, aldığı tedbirlerde yetersiz kalan bankalar, yeni bir uygulamayı yürürlüğe koyma kararı aldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bankalara gönderilen talimatta, kartlı işlemler hakkında uygulanacak yeni kısıtlamalar hakkında bilgi paylaşıldı.

BU KART ŞİFRELERİNİN KULLANIMI YASAKLANIYOR

Yapılan tüm uyarılara rağmen birçok banka müşterisinin tedavüldeki en yaygın şifreleri kullanması, dolandırıcılara davetiye çıkarmakta. Bu durumu engellemek amacıyla Türkiye'de en sık kullanılan şifre kombinasyonlarının yasaklanmasını öngören taslak düzenlemede son aşamaya gelindi.

Halihazırda kullanılan '1453, 1923, doğum tarihleri, plaka ikilemeleri' gibi kombinasyonlar yeni dönemde kart şifresi olarak belirlenemeyecek. Mevcut şifreleri bu olan müşteriler, ATM kanalı ile yapacakları ilk işlemde şifre değiştirme ekranına yönlendirilecek ve değişen kuralları karşılayan yeni bir şifre belirlemek zorunda kalacak.

Bu uygulamanın yanı sıra ATM'lerde para çekme işlemlerine yönelik de bir sistem değişikliğine gidilecek.