'Pek çok uyuşturucu dosyasında olduğu gibi, TC-ATA uçağı olayı da sırlarla dolu'

Abone ol

Gazeteci Timur Soykan, Brezilya'da 1.3 ton kokain taşıyan TC-ATA uçağıyla ilgili olarak "Para trafiğinin bile çözülmediği bir iddianamede pek çok nokta karanlıkta. Pek çok uyuşturucu dosyasında olduğu gibi TC-ATA uçağı olayı da yanıtsız sorular ve sırlarla dolu" dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun, başbakanken kendisinin de kullandığı eski TC-ATA uçağında Brezilya’da 1.3 ton kokain yakalandığını hatırlatması ve "Üzerinde ay yıldız olan uçak kokainle yakalandı. Bu uçak bu şekilde yakalandıktan sonra İçişleri Bakanı o koltukta oturuyorsa ve Cumhurbaşkanı’nın sesi çıkmıyorsa kimse milli haysiyetten bahsedemez" şeklinde ifadeler kullanması, dosyayı yeniden gündeme getirdi.

"Nerede şimdi bu uçak? Ne oldu o dava? Eski başbakanlık uçağı, şimdi Brezilya'da. Geçmişte Turgut Özal, Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Tayyip Erdoğan tarafından kullanılan jete kokainle yakalanmasından sonra el konuldu" diyen Soykan, şöyle devam etti:

1) UÇAKTAKİ KOKAİNİN BARONU KİM?

4 Ağustos 2021’de özel jet, İspanya Malaga’dan İspanyol yolcu Angel Gonzales Valdes’i almak için Brezilya’da gümrüksüz bir havalimanı olan Riberio Preto’ya gitti. Burada uçağın kargo bölümü ve kabine 24 adet 54 kiloluk valiz yüklendi. Uçak 3 saatlik bir uçuşla gümrük işlemleri için Fortaleza Havalimanı’na ulaştı. Pilot, yardımcı pilot, kabin görevlisi ve teknisyenden oluşan mürettebatın tamamı Türk’tü. Uçağın önce Portekiz-Lizbon ardından Belçika-Brüksel’e gideceği bildirilmişti.

Brezilya narkotik polisi uçağa girdi. Valizlerin kimin olduğunu sordu. İspanyol yolcu Valdes, kendisinin olmadığını söyledi. Türk pilot Veli Demir ise valizler konusunda bilgisinin olmadığını anlattı. Veli Demir, gümrüksüz havalimanına mürettebatla birlikte geldiklerinde valizlerin yüklenmiş ve yolcunun uçakta olduğunu iddia etti. Ancak diğer mürettebat, yolcunun VIP’de kendilerini beklediğini ve uçağın kapısının kilitli olduğunu, valizlerin sonradan yüklendiğini ifade etti.

Brezilya’daki soruşturmada sadece Pilot Veli Demir ve İspanyol yolcu Valdes sanık oldu. Kokainin kaynağı konusunda tespit yapılmadı. Brezilya medyasında ise bu sevkiyatın başında ‘Brezilya’nın Escobar’ı lakaplı eski Albay Sergio Roberto de Carvalho’nun olduğu iddia edildi. Suçla mücadele eden bir askerken dünyanın en büyük uyuşturucu baronlarından birine dönüşen Carvalho uzun süre sahte kimlikle Malaga’da yaşamıştı. Jetin kalkış noktası da Malaga’ydı. Defalarca polis operasyonlarından son anda kurtulmayı başaran Carvalho, Haziran 2022’de Budapeşte’de yakalandı.

2) UÇUŞ PARASININ İZİ SÜRÜLDÜ MÜ?

Eski TC-ATA kuyruk numaralı uçak, 2016’da Başbakanlık’tan Savunma Sanayi Başkanlığı’na devredildi. Kuyruk numarası değiştirilerek TC-GVA yapıldı ve 2017’de çok düşük bir fiyata iktidara yakın Şeyhmus Özkan’ın sahibi olduğu Affan Holding’e satıldı. Holdingin ACM Havayolları isimli şirketi yılda 25 bin uçuş yapıyordu ve özel jet kiralama işi faaliyetlerinin küçük bir kısmını oluşturuyordu. Küçükçekmece Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianameye göre; 31 Temmuz 2021 günü özel jet Malaga’dayken İspanyol yolcu Valdes, Brezilya’dan alınıp Belçika’ya götürülmesi için başvurdu. Toplam 4 yolcu olacağını söylemişti. Ama diğer üç yolcu hiç gelmeyecekti.

Şeyhmus Özkan’ın talimatıyla personel fiyat çıkardı: 160 bin Euro. Valdes, parayı döviz bürosundan göndereceğini söylemişti. Satış sorumlusunun ifadesine göre; normalde para hesaba geçmeden işlemler başlamazdı. Ancak Şeyhmus Özkan işlemlerin başlatılması için talimat verdi. Satış sorumlusu paranın gelmediğini hatırlatınca Şeyhmus Özkan 'Ne diyorsam onu yap' dedi.

Şeyhmus Özkan ifadesine göre; 2 Ağustos 2021 günü yani uçakta kokainin yakalanmasından 3 gün önce bir kurye, şirketin Küçükçekmece’deki merkez binasına geldi. 160 bin Euro’yu Şeyhmus Özkan’a elden teslim etti. Bu ödeme karşılığında hiçbir belge verilmedi.

Şeyhmus Özkan, bu kuryenin kimliğini ve hangi döviz bürosundan geldiğini bilmediğini söyledi. İddianamede de bu kurye hakkında hiçbir bilgi bulunmuyor. Polisin motosikletin plakasını tespit edemediği iddia ediliyor. Ancak bir holding binasına gelen ve her yeri güvenlik kameralarıyla dolu İstanbul’da bu kuryenin kimliğinin belirlenmemesi büyük soru işaretleri yaratıyor. Böylece soruşturmanın en önemli kısmı, paranın kaynağı belirsiz kalıyor.

Ayrıca Brezilya’daki soruşturmada, yer hizmeti veren şirketin yetkilileri, bu jetin uçuşu için tüm ödemelerin ısrarla nakit yapıldığını anlattı.

3) PİLOT, KOKAİN SEVKİYATINDAN HABERDAR MIYDI?

Pilot Veli Demir, açık kalp ameliyatı geçirmiş ve bir yıl uçuşlardan uzak kalmıştı. İyileştiğine dair raporla uçuş lisansını tekrar almış ve ACM Havayolları’nda çalışmaya başlamıştı.

Küçükçekmece Savcılığı’nın iddianamesine göre; Pilot Veli Demir’in 1,3 tonluk yükün uyuşturucu olduğunu bilmemesi hayatın olağan akışına aykırı. Brezilya’daki yargılamada aynı tespit yapıldı. Brezilya polisi jette inceleme yapmak için hazırlanırken pilot uçağın kapılarını kapatmış, kalkış pozisyonu almıştı. Polis uçağı durdurmuştu.

Pilot Veli Demir ve İspanyol yolcu Valdes tutuklanıp cezaevinde karşılıklı koğuşlara konuldu. Valdes ileri aşamada kanser hastasıydı ve çok az ömrü kalmıştı. Tutuklandıktan üç ay sonra öldü. Valdes, Belçika’da iki şirket kurmuş ve iflas etmişti.

DW Türkçe’nin konuştuğu Valdes’in Brezilyalı avukatı 'Bana itiraflarda bulundu. Ailesine 500 bin Euro bıraktığını söyledi' dedi. Yani Valdes ölmek üzereyken ailesine para bırakmak için bu işe girmişti. Brezilyalı avukat DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada 'Valdes bu kaçakçılıkla ilgili çok az bilgisinin olduğunu, emirleri Türk pilottan aldığını anlattı' iddiasında bulundu.

Veli Demir uçaktaki kokainden haberinin olmadığını, yeri hizmetleri veren şirketin valizleri yüklediğini savunuyor. Yolcunun valizlerini kontrol etme yetkisinin olmadığını iddia ediyor. Ancak Türkiye’deki iddianameye göre; yasalar pilota şüpheli yükü tespit ettiğinde güvenlik güçlerine bildirme sorumluğu yüklüyor. Pilot, uçağın kapısını yer hizmetleri ile yanlış anlaşılma sonucu kapattığını savunuyor. Avukatları, Veli Demir’in Brezilya’daki davada beraat ettiğini belirterek 'Brezilya’daki ifadesi tercümanla ve baskı altında alındı. Bu nedenle çelişkiler var. Pilotun kokainle bağlantısını gösteren hiçbir delil yok' diyor.

4) PATRON ŞEYHMUS ÖZKAN KOKAİN SEVKİYATINI ORGANİZE ETTİ Mİ?

Pilot Veli Demir, Brezilya’da adli kontrol kararı kaldırıldıktan sonra 26 Aralık 2021’de Türkiye’ye geldi ve tutuklandı. Polis Şeyhmus Özkan ve şirket yöneticilerine operasyon yaptı. Gözaltına alınan Şeyhmus Özkan’ın sosyal medya hesabından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Erdoğan ile çok yakın ilişkileri olan iş insanı Ethem Sancak’la fotoğrafları paylaşıldı. Serbest bırakılan Şeyhmus Özkan ertesi gün savcılığın itirazı üzerine tutuklandı. Şeyhmus Özkan ve Veli Demir halen tutuklu.

Şeyhmus Özkan son yıllarda maddi sorunlarla boğuşuyordu. Şirketinde yönetime eski eşi ve amcasını getirmişti. Ancak resmi görevi olmadan şirketi yönetiyordu. 2019’da Affan Yatırım Holding, 85 milyon TL’lik borcu nedeniyle konkordato ilan etmişti. Büyük vergi borçları vardı.

Küçükçekmece Savcılığı’nın iddianamesinde; Şeyhmus Özkan’ın kokain yakalanan uçuşla ilgili ödemeyi elden teslim alması suç delili olarak gösteriliyor. Ayrıca büyük bir şirketin sahibi olmasına karşın bu uçuşla özel olarak ilgilenmesinin hayatın olağan akışına aykırı olarak değerlendiriliyor. İddianamede Şeyhmus Özkan uyuşturucu madde ticareti organizasyonunu bizzat yönettiği savunuluyor.

Şeyhmus Özkan ise ifadesinde kendilerine üç teklifin geldiğini ve yolcu Valdes’in güzergahı karlı olduğu için kabul ettiklerini anlattı. Valdes’in parayı döviz bürosundan göndereceğine dair yazışmalarını savcılığa sundu.

Şeyhmus Özkan’ın avukatları, Türkiye’de pek çok uçuş şirketinin ödemeleri elden aldığını ve bunun bir suç delili olmayacağını savunuyor. Ödemenin şirket hesabına geçtiğini ve yolcu Valdes’e fatura kesildiğini belirten avukatlar şöyle konuştu:

'Şeyhmus Bey, Brezilya’daki davada sanık bile yapılmadı. Bu süre içerisinde iki kez yurt dışına çıktı ve geri döndü. Şu an kaçma şüphesiyle tutuklu. Şeyhmus Özkan’ın bu uçuşla bizzat ilgilendiği için suçlanması tamamen hukuki dayanaktan yoksun. Şirketi yönetiyor ve ilgili personeliyle bu işleri takip ediyor. Uyuşturucu kaçakçılığıyla hiçbir ilgisi yok.'

Türkiye’nin siyasi tarihinde önemli bir yeri olan jet ise halen Brezilya’da tutuluyor. Bakımı yapılmadığı için kötü durumda. Brezilya resmi makamları, uçağı kullanmak için ACM Holding’e başvurmuş ancak şirket kabul etmemiş. Şirketin Brezilya’daki avukatları ise uçağı geri almak ve Türkiye’ye getirmek için çalışıyor.

18 sayfalık iddianamenin büyük kısmını ise Brezilya’dan adli yardımlaşma için gönderilen yazıların tercümesi oluşturuyor. Para trafiğinin bile çözülmediği bir iddianamede pek çok nokta karanlıkta. Pek çok uyuşturucu dosyasında olduğu gibi TC-ATA uçağı olayı da yanıtsız sorular ve sırlarla dolu.

Yazının tamamı.

'Yetkililer inmiyor madene, baretleri işçilere veriyorlar, onlar okutuyor...' Güncel Datça açıklarında 5,4 büyüklüğünde deprem Güncel Melih Gökçek 'TSK harekatı' diyerek oyun videosu paylaştı Güncel Taksim’de infial yaratan görüntülerle ilgili 1 gözaltı Güncel