Rahiyasına dünya hayran, fiyatı 160 bin doları gördü: Alba trüfünün Türkiye’deki varlığı kanıtlandı

Abone ol

Mantar türlerinin kilogram fiyatı 100 ile 2000 lira arasında değişirken dünyanın en pahalı mantarı olan trüf mantarı Türkiye’de ender bulunuyor.

GERÇEK GÜNDEM-HABER MERKEZİ

Türkiye görkemli faunasıyla, çok zengin mantar varlığına ev sahipliği yapıyor. Bu mantarlar arasında en çok öne çıkanlar, istiridye mantarı, kanlıca (melki) mantarı, porçini (ayı mantarı), kestane mantarı, kuzu göbeği mantarı. Adı geçen mantar türlerinin kilogram fiyatı 100 ile 2000 lira arasında değişirken dünyanın en pahalı mantarı olan trüf mantarı Türkiye’de ender bulunuyor.

Trüf’ün en güzel rayihaya sahip türü "beyaz trüf" ama Türkiye’de bugüne kadar daha çok siyah olanına rastlanıyordu.

“Kara elmas” olarak nitelenen siyah trüf mantarı ağırlıklı olarak Burdur, Muğla, Denizli, Sinop, Samsun, Kastamonu gibi illerin ormanlık alanlarında bulunuyor.

Trüf Mantarı Tanıtım ve Araştırma Derneği Başkanı Niyazi Uluçoban, “domalan mantarı” olarak bilinen siyah trüflerin büyük çoğunluğunu domuzların ağaç köklerinde bularak yediğini söylüyor.

Yapılan tahminlere göre, Türkiye’nin siyah trüf doğal rezervi 30 ton.

ULUÇOBAN: “TRÜF AVCISI LEVENT ŞENTÜRK’ÜN BULDUĞU TUBER MAGNATUM SAYESİNDE TÜRKİYE’NİN TRÜF MACERASI ZİRVEYE ÇIKTI”

Hayatını neredeyse Türkiye’de trüf mantarı rezervinin keşfedilmesini ve üretilmesine adayan Niyazi Uluçoban önceki gün dünyanın en değerli mantarları arasında gösterilen “Beyaz Alba Trüfü”nün ülkedeki varlığını kanıtladıklarını söyledi.

Uluçoban, “Yazılı ve görsel medyada ‘Kilosu 200 Euro’da dan başlayıp 3000 Euro’ya kadar yükselen’ haber başlıkları ile sunulan trüf mantarı çeşidi ‘Tuber magnatum’u diğer ismiyle Alba Trüfü’nü (Beyaz Trüf) Türkiye'de bulduk.1998 yılında Denizli - Bozkurt - İnceler Beldesinde Bekir Oymak kardeşimle bulduğumuz ilk trüf ile (Tuber aestivum - Siyah yaz trüfü) başlayan ‘Türkiye'nin Trüf macerası’" geçen hafta ‘trüf avcısı’ Levent Şentürk kardeşimin bulduğu ‘Tuber magnatum’ ile 25 yıllık mücadele sonunda zirveye ulaştı ve akademik makale olarak kayıtlara alma çalışmalarımız başladı” dedi.

BEYAZ TRÜFÜN EN PAHALISI BUGÜNE KADAR 160 BİN DOLARDAN ALICI BULDU

Dünyada bugüne kadar satılan en pahalı trüf mantarı, açık artırmada 330.000 dolara alıcı bulan 1,3 kilogram büyüklüğündeki bir beyaz trüf mantarı.

Uluçoban’ın Levent Şentürk’ün bulduğunu aktardığı Beyaz Alba Trüfü ise bugüne kadar en yüksek 160 bin dolarlık satış fiyatını gördü. 2006’da Hong Kong’da yapılan açık artırmada Hong Kong’lu emlak devi Gordon Wu'un yaklaşık 1,2 kilogramlık beyaz trüf için ödediği meblağ, tarihin en yükseği olarak kayıtlara geçti.

2021’de İtalya'nın kuzeyindeki Piedmont bölgesinde yer alan Alba kasabasında düzenlenen 21. Dünya Beyaz Trüf Mantarı Müzayedesi'nde yaklaşık 2 kilo ağırlığındaki İtalyan trüf mantarı 103.000 Euro'ya satıldı.

“BU POTANSİYELİ DOĞRU YÖNETEBİLİRSEK 5-10 YILA İÇİNDE YÜZ MİLYONLARCA DOLARLIK BİR ‘TRÜF MANTARI SEKTÖRÜMÜZ” DE OLUŞUR”

Uluçoban, Türkiye’nin bu keşifle mantar varlığında büyük bir sıçrama gerçekleştireceği kanaatinde.

“3-5 kişi ile başladı hayalimiz, küçük bir kartopu yaptık ve yuvarladık. Hedefe doğru döndükçe katılım büyüyor. İnsanlarımız trüf hakkında bilinçlendikçe her bölgede trüf varlığı ortaya çıkıyor. Bu potansiyeli doğru yönetebilirsek 5-10 yıla içinde 100 milyonlarca dolarlık bir ‘trüf mantarı sektörümüz' de oluşur inşallah.”

İran'da 2 büyük patlama: Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi yarın Türkiye'ye gelecekti Güncel Sinan Ateş'in ablası Selma Ateş'ten Baki Özışık hakkında suç duyurusu Güncel Yargıtay'ın Can Atalay kararına tepki Güncel İsrail bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'nde 7 bin kişi kayıp Güncel