Üç İşçi Ölmüştü: Trabzon'da O Projeye Geçit Yok

Abone ol

Trabzon'un Balaban ilçesinde, içme suyu isale hattı proje çalışmalarının güzergahının değiştirilmesi gündeme geldi. Altı ay önce meydana gelen göçükte üç işçinin hayatını kaybettiği projeye mahalle sakinleri tepki gösterdi.

Trabzon'un Hayrat İlçesi Balaban Mahallesi'nde altı ay önce içme suyu isale hattı proje çalışmaları sırasında göçük meydana gelmiş, üç işçi hayatını kaybetmişti. Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (TİSKİ), projenin değiştirilerek isale hattının Ancumah vadisinden getirilip Balaban merkez mahallesinden geçirilmesine karar verdi. Mahalle halkı, heyelan riski altında kalacakları gerekçesiyle projeye tepki gösterdi.

'KAZANIN SORUMLUSU TİSKİ, TAŞERON FİRMADIR'

Basın açıklamasını okuyan mahalle sakini Hasan Rizelioğlu, "Balaban Merkez Mahallesi’nin tam ortasından geçirilmek istenen su hattı, mahallemizin zorlu coğrafi yapısı ve heyelan riski nedeniyle büyük tehlike arz etmektedir. Mahalle sakinleri olarak daha önce itiraz etmiş haklı tepkilerimiz sonucu proje güzergahı değiştirilmiş, hattın daha güvenli bir rotadan geçirilmesine karar verilmiş, proje değişikliği yapılmıştı. Ancak ne yazık ki yeni proje güzergahında yaşanan elim bir kaza sonucu 3 işçi arkadaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadık. Bu kazanın sorumlusu başta TİSKİ, projeyi ihale ile alan şirket ve taşeron firmadır. İş güvenliği tedbirlerinin alınmaması nedeniyle gerçekleşen bu trajedinin sorumluluğu tamamen onlara aittir. Bu kaza, onların ihmallerinin sonucudur, bizim değildir." dedi.

'BÜYÜK BİR FELAKETE SEBEP OLABİLİR'

TİSKİ projesinin mahalle sakinlerinin can güvenliğini hiçe saydığını söyleyen Rizelioğlu, "Projenin mahalle sakinlerinin can güvenliğini hiçe sayarak yeniden ilk güzergaha döndürülmesini asla kabul etmiyoruz. Bu durum, mahallemizi büyük bir tehlike ile karşı karşıya bırakmaktadır. Zira bölgemiz, zaten bilindiği üzere yüksek heyelan riski taşıyan, daha önce de toprak kayması tehlikesi atlatmış bir alandır. Mahallemizin dik yapısı, bu riski her geçen gün daha da artırmaktadır. Herhangi bir su hattı arızası, yalnızca su temini sorunları yaratmakla kalmayıp, büyük bir felakete sebep olabilir." dedi.

'DENETİM YOKTU, MÜHENDİS YOKTU, KAFALARINA GÖRE ÇALIŞTILAR'

Bir başka mahalle sakini Kemal Rizelioğlu, "Bu projeyi buraya almaya çalışan insanlar hiçbir zaman buraya gelip de bu keşfi de yapmadılar, eski boruları yaptılar ama denetim yoktu, mühendis yoktu hiçbir şey yoktu kafalarına göre çalıştılar" dedi. Projeye şiddetle karşı olduğunu dile getiren Kemal Rizelioğlu, "Arabalarımızı yola dizer, dozerlere izin vermeyiz" şeklinde konuştu.

'50 HANE RİSK ALTINDA'

Balaban merkez mahalle muhtarı Dursun Ali Musaoğlu, "Burada aşağı yukarı 50 hanemiz risk altında. Bununla ölene kadar korkuyla mı yaşayacaklar? İlbank burada çok sorumsuz davranışlar yaptı hatta bunu yapıyoruz iyi olmazsa başka firma gelir bir daha yapar diye bizimlee dalga geçtiler" dedi. Muhtar Musaoğlu, "Yetkililerden rica ediyoruz halkın endişesini giderecek bir şekilde gelsinler. Bu vatandaşlarla ben karşı karşıya gelmeyeyim ruh hastası olmaktan da kurtarayım. Ben artık yoruldum" diye konuştu.

'BU PROJE BİZİM İNTİHARIMIZ OLUR'

Projenin uygulanmasının intiharları demek olduğunu dile getiren Hikmet Rizelioğlu, "Bu boruların geçtiği güzergahta mesela şu karşı tepede boru patladı en az 50 metre yukarıya doğru su fışkırdı. O su 50 metre yukarıda olsa burası ne duruma düşecekti? Burada bir ev kalmazdı. Heyelanda derenin orada üç kişi yaşamını yitirdi orada kaynak yaparken sel geldi üç kişi kapandı oraya. Buna müsaade etmek bizim intiharımız olur" dedi.

Narin'in Boynundaki Kanama Ne Anlama Geliyor? Güncel Dilan Çıtak'tan Polise Skandal Sözler Güncel