900 Kişi Ponzi Ağına Düştü! İkinci Seçil Erzan Vakasında Dudak Uçuklatan Vurgun

Abone ol

'İkinci Seçil Erzan' vakası olarak nitelendirilen dolandırıcılık olayında, gurbetçiler ve yabancıların hedef alındığı belirtiliyor. Mağdur sayısının 900'e ulaştığı ve toplam vurgunun 200 milyon euroya yaklaştığı iddia edilirken Ponzi dolandırıcılığı olarak adlandırılan bu olaya ilişkin 48 şikayet var. Dava kapsamında gözaltına alınan 3 şüpheliden 2'si tutuklandı, yurt dışına kaçan 3 firari şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Türkiye gündeminde uzun süre tartışılan Seçil Erzan vakasına benzer bir dolandırıcılık olayıyla ilgili yeni gelişmeler yaşandı. Dubai merkezli bir finans şirketinin temsilcileri olduklarını iddia eden Ertuğrul S. ve 4 arkadaşı, önce akrabalarını, ardından yüzlerce kişiyi kurdukları tuzağa düşürdü.

Şüpheliler, yatırımcılara yüksek kar elde edecekleri vaadiyle paralarını topladı. Ağı genişletmek için, yatırımcılara getirdikleri her kişi için yüzde 10 ödeme sözü verdiler. Mağdurlara, yatırdıkları paradan aylık yüzde 15, yıllık olarak ise ana paranın 5 katı kadar kar payı vaadinde bulundu.

Çoğunluğu gurbetçiler ve yabancılardan oluşan mağdurlar, dolandırıldıklarını anladıklarında, geçen aylarda suç duyurusunda bulundu.

PAYLAŞIMLARI DİKKAT ÇEKTİ

Dolandırıcıların şatafatlı yaşamlarını sosyal medya üzerinden paylaşmaları dikkat çekti. Lüks mekanlarda ve teknelerde verdikleri pozların yanı sıra şampanya patlattıkları anlar da paylaşımlarında yer aldı. Ocak ayında, mağdurların suç duyurusu üzerine gözaltına alınan Ertuğrul S. (39), Hicabi P. (29) ve Tolga D. (26), adliyeye sevk edildikten sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

MASAK RAPORU HER ŞEYİ BELGELEDİ

MASAK raporu, dolandırıcılık olayını aydınlattı. Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Müdürlüğü'nün Asayiş Şube Müdürlüğü, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) ile yürüttüğü çalışmalar sonucunda, şüphelilerin hesap hareketleri incelendi. 2020-2023 yılları arasında, yurt içinde ve dışında yaşayan Türk ve yabancı uyruklu kişilere yatırım yapma vaadiyle dolandırıcılık yapan Ertuğrul S., Tolga D., Hicabi P., Volkan Ç. ve Sibel T. hakkında detaylar ortaya çıktı. Şüphelilerin, Türkiye, Fransa, Belçika, İsviçre ve Yeni Zelanda'dan toplam 48 mağduru 2 milyon 109 bin 272 euro, 600 bin TL ve 80 bin İsviçre Frangı dolandırdığı belirlendi.

MASAK raporuna göre, şüpheliler arasında 50 milyon lira tutarında para transferi yapıldığı ve olağan dışı mal alım-satımları gerçekleştirdikleri tespit edildi. Soruşturma kapsamında, Ertuğrul S., Tolga D., Hicabi P. ve Volkan Ç. hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Gözaltına alınanlardan Volkan Ç. ve Ertuğrul S., çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Sibel T., Tolga D. ve Hicabi P. ise yurt dışına kaçtı. Operasyonlar sonucu, 1 kuru sıkı tabanca, 2 telefon, 5 laptop, 2 tablet, 4 flash bellek ve 2 harici hard disk ele geçirildi.

900 KİŞİDEN 200 MİLYON AVRO VURGUN YAPTILAR

Dolandırıcılık vakasıyla ilgili yapılan değerlendirmelere göre, mağdurların sayısının 900 olduğu ve toplamda 200 milyon avro kadar bir vurgun yapıldığı öngörülüyor. Avukat Anıl Aba, kamuoyunda 'Seçil Erzan olayı' olarak bilinen bu durumu, aynı dolandırıcılık sistemi ile ilişkilendirdi. Ponzi dolandırıcılık sistemi olarak adlandırılan bu yöntemle, mağdurların kısa vadede yüksek kazanç elde edecekleri vaadiyle kandırıldığını vurguladı.

MASAK raporunda, şikâyetçi olan 48 mağdurun toplamda yaklaşık 3 milyon avro dolandırıldığı belirtildi. Ancak avukat Aba, bu rakamın daha düşük olduğunu ve aslında mağdur sayısının 900'e kadar çıktığını belirtti. Aba, “MASAK raporunda 3 milyon avro civarı olduğu belirtilmektedir. Ancak bu meblağ 48 kişinin şikâyetçi olduğu dosya kapsamındadır. 900 kişinin bu suçtan zarar gördüğünü düşünüyoruz. Ortalama 200 milyon avro civarında bir dolandırıcılık ağından bahsedilmektedir” şeklinde konuştu.

KARA PARA AKLAMA SUÇUNUN DA OLABİLECEĞİ BELİRTİLDİ

Mağdur avukatlarından Gizem Üğür, MASAK raporunda dolandırıcılık suçunun yanı sıra kara para aklama faaliyetlerinin de olabileceğine dikkat çekrken şu ifadelere yer verdi:

“Bizler yaklaşık 1 yıldan beri bu dosyayı takip etmekteyiz. Dosya sonunda MASAK raporu geldikten sonra şüpheliler hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Gelen MASAK raporunda da şüphelilerin banka hesaplarında birden fazla büyük meblağlarda para akışı var. Bu para akışları 20 milyon, 30 milyon, 40 milyon gibi meblağlar. MASAK raporuna göre de bu paralar suçtan elde edilen gelir kapsamına alınmıştır. Buna göre de MASAK hesaplardaki bu para akışının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu ve aklama suçunu oluşturduğunu da beyan etmiştir. Buna göre de savcımız tutuklama kararı çıkartmıştır”

Tehdit Videosundaki Çocuğun Akıbeti Belli Oldu Gündem Katil Semih Çelik'in Cinayet Günü Neler Yaptığı Ortaya Çıktı Gündem