Boğaziçi direniyor: Rektöre istifa çağrısı
Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin kendi yaptırdığı binadan çıkartılma kararı sonrası mezunlar okulda bir araya geldi. Yönetime istifa çağrısı yapılan buluşmada, BÜMED yöneticileri, kararın hukuksuz olduğunu ve mücadelelerinin devam edeceğini vurguladı.
GERÇEK GÜNDEM
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin ‘kayyum’ olarak nitelendirdiği üniversite yönetimi, 7 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerine gönderdiği e-postayla Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin (BÜMED) kira sözleşmesini yenilemeyeceğini duyurmuştu. Yönetim, binanın tahliyesi için 20 Ocak’a kadar süre tanıdı. Boğaziçi Üniversitesi mezunları, öğrencileri ve üniversite bileşenleri bugün (15 Ocak) 12.00’de dernekte eylem yaparak kararı protesto etti.
YÖNETİME İSTİFA ÇAĞRISI
Burada konuşan Prof. Binnaz Toprak, rektöre, rektör yardımcılarına ve dekanlara 'istifa' çağrısı yaptı.
Toprak, "Bu camianın karşısına çıkılamaz, hiçbir iktidar bunun karşısında duramaz. Dolayısıyla ben buradan sayın rektöre, yardımcılarına, bu üniversitenin geleneğini, değerlerini bilmeyen tepeden inme dekanlara hepsine bir çağrıda bulunmak istiyorum. İstifa edin. Çünkü tarih bizden yana, biz kazanacağız. Dolayısıyla ben hiçbir şekilde endişe etmiyorum. Boğaziçi yine eski değerlerine, eski geleneğine ve eski yönetim tarzına kavuşacak." diye konuştu.
Alanda konuşan Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, "Bizi Boğaziçi'nden uzak tutmaya çalışıyorlar ama yapamazlar. 43 yıl önce buraya öğrenci olarak geldim ve hiçbir yere gitmeye niyetim yok." dedi. Zenginobuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burası bizim yetiştiğimiz yer. Burayı korumak da hepimizin görevi diye düşünüyorum. 2 yıldır çok büyük bir saldırı altındayız. Bir saniye kabul etmedik ve etmeyeceğiz. Sizler de etmediniz. Bu yanlışlara, haksızlıklara, yaşam biçimimize saldırıya direnme geleneği bize daha önceki mezunlarımızdan da kaldı. Son 2 yıl içerisinde mezunlarımızın bize verdiği destekle öğrencilerle, hocalarla birlikte kaldık. Az bir zaman kaldı biraz daha dayanmamız gerekiyor. Biatla cemaat haline gelmiş bir kalabalık değiliz. Bireyin özgürlüğü çerçevesinden oluşan bir kültür. Kendi kültürümüz içerisinde, bir arada dayanışma göstermemiz gerekiyor. Bugüne kadar iyi geldik, sesimizi hep beraber çıkarmamız lazım."
“BU KARAR TAMAMEN HUKUKSUZDUR”
Gerçek Gündem’e konuşan Etem Saba Özmen, BÜMED’in Üniversiteler Kanunu 47’inci madde hükmünce öğrencilerin mezunlarla iletişimini sağlaması açısından kamuya yararlı bir dernek olduğunu belirterek, derneğin üniversite mevzuatına aykırı olmadığını ve ticari bir amaç gütmediğini söyledi. Kararın tamamen Anayasa’ya aykırı bir hükme dayatılmak istendiğini belirten Özmen, BÜMED’in kira sözleşmesinin bitiminin sadece Borçlar Kanunu’na göre olabileceğini ifade etti:
“BÜMED, her yıl kira bedelini öderken, üç yılda bir kira artışlarını karşılarken ve üniversitenin mevzuatı gereği faaliyet göstermekteyken, bu karar tamamen hukuksuzdur. Kira sözleşmesinin bitimini takriben diyorlar, süresinin bitimini takriben denilmiyor. Borçlar Kanunu 339’uncu madde ikinci fıkraya göre her nasıl olursa olsun kira sözleşmeleri kamu tüzel kişiliği arazilerinde borçlar kanununa tabiidir. Bunun için de bitimi de borçlar kanununa göre olur. Devlet kendi lehine bir hüküm koyamaz, ‘ben burayı kiralarım çık dediğimde de çıkarsınız’ diyemez.”
Özmen, kararın hukuksuz olduğunun bir kez daha altını çizerek, “Devlet İhale Kanunu 75’inci maddesi uyarınca kira sözleşmesinin bitimini takriben dediği, hukuksuz bir şekilde araziden çıkmamakla direnenlere uygulanacak metottur. Yoksa bu şekildeki bir derneğin Borçlar Kanunu’na göre süresi bitmemiş ve uzamaktayken uygulanacak bir hüküm değildir” diye konuştu.
“HUKUKİ BİR DAYANAĞI YOK”
BÜMED Başkanı Hülya Cesur ise verilen karara Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının tepki gösterdiklerini belirterek, 10 bin imzanın toplandığını söyledi. Yurt içi ve yurt dışından pek çok mezunun BÜMED’e destek verdiğini söyleyen Cesur, hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti:
“Mezunlar derneğin kuruluşundan bu yana yani 38 yıldır okula çok ciddi katkı yaptılar. Bunun ötesinde burada yaptıkları sosyal ve kültürel faaliyetlerle öğrencilerle oluşturdukları rol-model ilişkisi paha biçilemez bir değer. Mezunlarımız bu karardan vazgeçilmesi için okula ve CİMER’e dilekçe yazdı. Ayrıca imza kampanyasına da destek verdiler ve hukuki süreç başladı. Buradan çıkarılmamızın hukuki bir dayanağı yok. Hukuki mücadeleyi ısrarla sürdüreceğiz.”