'Erdoğan sayesinde' çıkartmasının tasarımcısına 'seçim kanununa muhalefet' suçlaması: Adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Abone ol

Marketlerde ürünlerin üzerine yapıştırılmaya başlanan 'Bu ürün size pahalı mı geldi? Erdoğan sayesinde' çıkartmalarının tasarımcısı Mahir Akkoyun, gözaltına alındı. 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla gözaltına alınan Akkoyun'a 'seçim kanununa muhalefet' suçlaması da yöneltildi.

İzmir’de yaşayan Mahir Akkoyun, sabah saatlerinde gözaltına alındı. Mahir Akkoyun, Konak Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlaması yöneltilen Mahir Akkoyun, dosyasına 'seçim kanuna muhalefet' suçlamasının da eklenmesiyle Bayraklı Adliyesi'ne sevk edildi.

Savcılık ifadesinin ardından, yurtdışı çıkış yasağı ve belirli bir yerleşim bölgesini terk etmemek suretiyle adli kontrol talebi ile sulh ceza hakimliğine sevk edilen Akkoyun adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Mahir Akkoyun, artan enflasyon nedeniyle market raflarında fahiş fiyata satılan ürünlere yapıştırılan "Erdoğan sayesinde" etiketlerinin tasarımcısı olarak tanınıyordu. Gençlik Devirecek ismiyle sosyal medyada iktidar muhalifi olarak bir araya gelen gençlerin etiketleri kamuoyuna tanıtması kısa sürede Türkiye gündeminde yerini alırken Akkoyun'un seçime günler kala gözaltına alınması seçim güvenliği endişelerini ise artırıyor.

'CUMHURBAŞKANINA HAKARET'TEN GÖZALTINA ALINAN MAHİR AKKOYUN'A 'SEÇİM KANUNU'NA MUHALEFET SUÇLAMASI

Gerçek Gündem'e konuşan Gençlik Devirecek grubundan Hejar Al; "Mahir Akkoyun, sosyal medyada seçime dair yürüttüğü sticker çalışmasından kaynaklı 'cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla sabah 7 sularında kendi evinden gözaltına alındı. Sabah saatlerinde biz de Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne geçtik. Şu ana kadar oradaydık. Savcılığa sevk edilmesiyle birlikte biz de adliyeye doğru yola çıktık" dedi.

Dosyaya 'seçim kanununa' muhalefet suçlamasının da eklendiğini belirten Hejar Al sözlerini şöyle sürdürdü:

Şu ana kadar yalnızca bu soruşturma üzerinde yola çıkılmıştı. Saat 10.30 gibi avukatlardan aldığımız bilgilere göre bunun yanına 'seçim kanununa muhalefet' suçlamasını da ekleyerek mevcutlu istemişler. İfade tekrar alındı. Savcılığa sevk edildi" diye konuştu.

GENÇLİK DEVİRECEK'TEN 'BU ÜRÜN ERDOĞAN SAYESİNDE PAHALI' ÇALIŞMASI

“Gençlik Devirecek” hareketi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin fotoğraflarının olduğu çıkartmalar hazırlayarak marketlerde farklı ürünlerin üzerine yapıştırırken söz konusu tasarımların Türkiye'nin dört bir yanına ulaştırılması için faaliyet yürütüyor. Etiketlerin üzerinde “Bu ürün pahalı mı geldi? Erdoğan sayesinde” ve “Bu ürün bizim yüzümüzden pahalı” ifadeleri yer alıyor.

Eski İstanbul Barosu Başkanı Avukat Turgut Kazan, Mahir Akkoyun'un gözaltına alınmasını Gerçek Gündem'e değerlendirdi.

Yenigün'e konuşan Mahir Akkoyun'un avukatı Berfin Kaya, adliye çıkışında yaptığı açıklamada, "Stickerlar ve AK Parti'nin yüzüncü yılı tweetleri ile ilgili ifade verildi. Cumhurbaşkanına hakaret suçlaması vardı. Savcılık talimatıyla seçim kanununa muhalefetten ötürü de ifadesinin alınması istendi. Her iki suçlama yönünden de suç oluşturmuyor. Tasarımlarda hiçbir şekilde hakaret yok. Herhangi bir partinin reklamı yok. Afiş olarak da yapıştırılmadı. Haksız ve hukuksuz bir gözaltı" ifadelerini kullandı.

AVUKAT TURGUT KAZAN: BİR KONUDA GÖRÜŞ AÇIKLAMAK HİÇBİR KANUNA TABİİ DEĞİLDİR

Avukat Turgut Kazan; "Seçim kanununa muhalefet ile ilgili bir şey söyleyebilmem mümkün değil çünkü seçim kanununa muhalefet suçu olmaz. Propaganda yapıyorlar. İfade özgürlüğü kapsamındadır. Bir konuda görüş açıklamak asla seçim kanununa da hiçbir kanuna da tabi değildir. Suç sayılamaz. Cumhurbaşkanına hakaret ne yazık ki içinde yaşadığımız koşullarda en ürkütücü suçlama" ifadeleriyle gözaltı işleminin yasalara uygun olmadığını belirtti.

CHP MİLLETVEKİLİ AVUKAT MAHMUT TANAL: 85 MİLYONA VERİLEN GÖZDAĞIDIR

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Mahir Akkoyun'un gözaltına alınmasının hukuki olmadığını belirterek; "Mahir Akkoyun'un gözaltına alınması hukuki değil, tamamen siyasi ve keyfidir. Bu keyfi hareket suçtur. Kişinin özgürlüğünden keyfi anlamda mahrum bırakılmasıdır. Bu akıl tutulmasıdır. Türkiye'de eğer hayat pahalıysa, insanlar eğer 200 TL'yi bozup bir kilo et alamıyorsa bunun sorumlusu Erdoğan'dır; yarın böyle devam ederse, kim iktidardaysa bunun sorumlusu o olur. Vatandaşın hayat pahalılığında kendisini eleştirme hakkı var. Vatandaş bu şekilde demokratik ve barışçıl protesto hakkını kullanmıştır. Bu barışçıl ve demokratik protesto düşünce ve ifade özgürlüğüdür. Bu 85 milyon insanımıza verilen gözdağıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Tanal, Akkoyun'a yöneltilen 'seçim kanununa muhalefet' suçlamasının yasalara aykırı oluşunu; "Gelelim 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ile İlgili dedikleri maddeye. Şu anda seçime 37 gün kaldı. Eğer bir yere etiket yapıştırılmışsa, pankart yapıştırılmışsa; o pankartı yasal sınırlar içerisinde birisi gider mülki idare amirliğine dilekçe verir, onu oradan toplatır. Orada eğer toplatmayla ilgili kendisine herhangi bir ceza verilemez. Kaldı ki seçim kanunundaki suçların hepsi de para cezasıyla cezalandırılır. Hürriyeti bağlayıcı ceza seçim kanununda yoktur" sözleriyle açıkladı.

MAHMUT TANAL: MAHİR AKKOYUN'U GÖZALTINA ALANLAR SUÇ İŞLİYOR

Mahir Akkoyun'un faaliyetlerinin ifade özgürlüğü sınırları içerisinde kaldığını söyleyen Mahmut Tanal sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aynı zamanda vatandaşın bu şekilde tasarlayarak bir etiket hazırlaması mevcut olan Anayasamızın 25. ve 26. maddesi kapsamında düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünü içermektedir. Kabul ettiğimiz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesine göre herkesin ifade özgürlüğü hakkında sahiptir, buna uygun İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 19. maddesine göre herkesin düşünce ve anlatım hakkı vardır. Bu özgürlük düşüncelerinden dolayı kimse rahatsız olmamalı ve bu aslında bu vatandaşımızın gözaltına alınması işlemi bir suçtur. Gözaltına alanlar suç işliyor. Keyfi hareket ediyor. "

GÖZALTI İŞLEMİ ORANTISIZDIR, ÖLÇÜSÜZDÜR

"Bu arkadaşımız bir parti adına yapmamış. 298 sayılı Seçim Kanununun 61. maddesi var 'ilan ve reklam yerleri ile ilgili yasaklar'ı içeren. Burada sadece ve sadece 30 gün kala İlçe Seçim Kurulları yetkili. 30 günden fazla süre var ise kaymakamlıklar yetkili. Burada sadece gider birisi kaymakamlığa dilekçe verir, toplatır. Bunun bir cezası yok. Ancak ve ancak belirlenen yerler dışında olursa ihtar edilir, ihtara rağmen toplatılmazsa Kabahatlar Kanunu uyarınca idari para cezası verilir, yerleri kirlettiğin için ceza yazılır.

Siyasiler en ağır eleştiriye tahammül etmek zorundadır. Vatandaş; "hayat pahalıdır" demiştir. 'Pahalı' demek yalnızca otoriter, baskıcı rejimlerde suç olur. Irak'ta, Suriye'de, Rusya'da suç olur. 4. Murat 'Tüm kahveleri kapatalım, burada fitne fesat yapılıyor, dedikodu yayılıyor' diyordu. İktidarın yaptığı bu aslında. O dönemde bile bu yapılmıyordu, vatandaş eleştirmesin diye kahvehaneler kapatılıyordu. Bu gözaltı işlemi keyfidir, siyasidir, hukuki değildir. Vatandaşın ifadesi demokratik hukuk devleti koşulları içerisinde kalmıştır, barışçıldır, gözaltı işlemi orantısızdır, ölçüsüzdür. "

Market raflarında hızla yayılan o etiketleri hazırladığını belirten Mahir Akkoyun, bugün sabah saatlerinde sosyal medya hesabı Twitter'dan gözaltına alındığını duyurdu.

Mahir Akkoyun, İzmir Konak Güvenlik Şube’ye götürüldüğünü ifade etti.

Gençlik Devirecek hareketi, saat 13.00'te İzmir Bayraklı Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Hareketten yapılan açıklamada, "Mahir Akkoyun Serbest Bırakılsın! İzmir Bayraklı Adliyesi önünden sesleniyoruz, baskılar bizi yıldıramaz! Adliye önünde bekleyişimiz devam edecek. Mahir’i alana kadar buradayız." ifadelerine yer verildi:

Mahir Akkoyun'un gözaltına alınmasının ardından sosyal medyada tepkiler yükseldi.

O tepkilerden bazıları şöyle:

GSM şirketlerinin depremzedeler için sileceği borçlar vergiden düşecek Gündem Rıza Sarraf davasına yeni gizli dosyalar eklendi Gündem MHP'li Baki Şimşek’ten ilk açıklama Gündem Ankara Büyükşehir Belediyesi otobüsleri Esenboğa Havalimanı'na alınmadı Siyaset