Tehlikeyi Ünlü Fransız Jeolog Açıkladı! Marmara’da Yeni Bir Aktif Fay Keşfedildi, Büyük Deprem Kapıda

Abone ol

2014 yılında Amerika Arkeoloji Enstitüsü tarafından ‘Dünyadaki En Önemli 10 Arkeolojik Keşif’ arasında gösterilen İznik Gölü içindeki 1500 yıllık batık bazilikanın gizemli tarihi, Fransız yönetmen Pascal Guerin’in çektiği ‘İznik, Batık Gizem’ adlı belgeselle gösterime sokuldu. Etkinliğe katılan Fransız jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer, Marmara’da o noktaya dikkat çekerek aktif bir fay hattı bulunduğuna işaret etti.

M.Ö. 316 yılında Büyük İskender'in komutanlarından Antigonius Monophthalmos tarafından kurulan ve Bitinya, Roma, Bizans, Selçuklu ile Osmanlı medeniyetlerinin izlerini günümüzde de net bir şekilde taşıyan Bursa’nın İznik ilçesi, 2014 yılında keşfedilen göldeki batık bazilikayla dünya çapında ilgi çekmeye devam ediyor.

Fransız yönetmen Pascal Guerin'in çektiği uluslararası ödüllü "İznik, Batık Gizem" (İznik, The Sunken Enigma) adlı belgeselin gösterimi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi'nin katkılarıyla Gökdere Vadisi Şehir Kütüphanesi Üftade Salonu'nda yapıldı.

Gösterime Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Bursa Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Fransız jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer ve birçok arkeoloji ile tarih meraklısı katıldı.

‘İZNİK GÖLÜ'NDE AKTİF BİR FAY HATTI KEŞFETTİK’

Bu etkinlikte önemli açıklamalarda bulunan Fransız jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer, İznik Gölü'ne işaret ederek İznik Gölü'nde aktif bir fay hattı keşfedildiğini açıkladı.

Sigoyer açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“İznik’te meydana gelen depremler hakkında bilgi sahibi olmayı ve hangi depremin bazilikanın yıkılmasına neden olduğunu ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. Sismik hareketler konusunda önemli keşifler yaptık. Bazilikanın 1065 yılında yaşanan büyük bir deprem sonucu yıkılmış olduğunu keşfettik. Ayrıca 1065 yılından bu yana İznik ve çevresinde büyük bir depremin yaşanmadığını keşfettik. Verilere göre, her 900 ila 1000 yıl arasında büyük bir deprem yaşanıyor. 1065 yılındaki depremi göz önünde alırsak yakın zamanda İznik’te büyük bir deprem olma ihtimali var. İznik Gölü'nde aktif bir fay hattı keşfettik. Bu fay hattı, bölgede gelecekte bir deprem olabileceğinin habercisi olarak karşımıza çıkıyor.”

Cemevi Saldırganı da Suç Makinesi Çıktı! Gündem Depreme Canlı Yayında Yakalandı! 'Aman...' Gündem T24 Muhabirine 'Sinan Ateş' Davası Medya Acılı Ağabeyden Dikkat Çeken Sözler Gündem