1 Mart tezkeresinin reddini kutladılar

Abone ol

1 Mart Tezkeresi'ne 'Hayır' oyu veren 22. Dönem CHP milletvekilleri, Tezkere'nin reddini kutlamak için Ankara'da buluştular.

1 Mart 2003'te Meclis'e getirilen Tezkere'nin reddedilmesinin 16. yıl dönümünde, Ankara Anadolu Kulüp'te akşam yemeği düzenlendi. Aydınlık gazetesinden Zihni Erdem'in haberine göre emekli Büyükelçi ve eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, "Tezkere'de 37 bin Amerikan askerinin Türkiye'de kalıcı olması öngörülüyordu, kabul edilseydi torunlarımız bile ABD askerleriyle yaşayacaklardı ve bunun sonuçlarına katlanacaklardı" dedi.

'HÜKÜMETE RAĞMEN'

Ankara eski Milletvekili Zekeriya Akıncı toplantıyı açış konuşmasında, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 1 Mart tezkeresiyle ilgili "TBMM'nin, hükümete rağmen, Türkiye'nin uzun dönemli çıkarlarına uygun davrandığı bugün çok daha iyi anlaşılmaktadır" sözlerini anımsattı.

'AKP'LİLER OYLARINI BÖYLE DEĞİŞTİRDİ'

Akıncı'nın ardından konuşan eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Meclis'te yaptığı ve Ak Partililere "ABD'den değil Allah'tan korkun" dediği konuşmayı anımsattı. Kapalı oturumda Ak Partili milletvekillerinin vicdanlarına hitap ettiklerini anlatan Sav, şöyle konuştu: "Esas konuşma, toplumun bilmediği, sadece o toplantıya katılanların izlediği Sayın Baykal'ın muhteşem konuşmasıydı. O konuşma AKP'lilerin birçoğuna oy ve karar değiştirtmiştir diye düşünüyorum. Maalesef 10 yıl geçmesine rağmen o tutanaklar halen gizli, devlet sırrı olarak kaldı. Neden öyle kaldığını tahmin ediyoruz. 100'e yakın AKP'linin ret oyu kullandığını biliyoruz. O tutanaklar, kimin ne oy kullandığı açıklandığında AKP karışacaktı, o yüzden açıklanmadı. Bir gün açıklandığında insanlarımız gerçeği görecek."

Bir yerlerden etkilenerek, esinlenerek ret oyu kullanmadıklarını belirten Sav, şöyle sürdürdü: "Bu bizim genlerimizde var. Bizim ustamız, kurucumuz, "Bağımsızlık karakterimdir" diyen Mustafa Kemal'den kaynaklanan yetidir. Lozan'da kök söktüren İsmet Paşa'nın yürüttüğü bağımsızlık savaşıdır bizi bu noktaya getiren. Genlerinde CHP olan hiçbir kişi bağımsızlık duygusundan vazgeçemez. Ne bağımsızlık duygusundan ne antiemperyalist duruştan ne laiklikten ne de ulus birliğinden... Ödün veren, ödün vere vere başkalaşır."

'TORUNLARIMIZ BİLE...’

Sav'ın ardından söz alan Onur Öymen ise halen 1 Mart Tezkeresi hakkında kamuoyunu yanıltıcı açıklamalar yapıldığını belirterek 'Tezkere kabul edilse Türkiye PKK'yı Kuzey Irak'tan çıkartacaktı' iddiasını hatırlattı. Öymen şöyle konuştu: "Fakat muhtıra metninde 'TSK Kuzey Irak'ta kendini savunma haricinde PKK ile mücadele etmeyecektir' deniyordu. Terörle mücadele etme yetkinizi bile elinizden almışlardı... Tezkerede 37 bin Amerikan askerinin Türkiye'de kalıcı olması öngörülüyordu. İkinci Dünya Savaşı'nın üzerinden 70 yılı aşkın süre geçmesine rağmen ABD'nin halen Japonya ve Almanya'da on binlerce askeri bulunuyor... Bu tezkere kabul edilseydi torunlarımız bile ABD askerleriyle yaşayacaklardı ve bunun sonuçlarına katlanacaklardı."

'JOHNSONVARİ' MEKTUP

ABD George W. Bush'un o dönemde 'Johnsonvari' bir mektup gönderdiğini, "sınır ötesi operasyon yapmayacaksınız" diye ihtarda bulunduğunu, bunun üzerine operasyon yapılmadığını anlatan Öymen, şöyle sürdürdü: "2007 yılına kadar operasyon yapılmadı. 2007 yılında hava operasyonuna izin verdi. 2008'de ilk defa kara operasyonu yaptık. Kara operasyonundan üç gün sonra ABD Savunma Bakanı 'derhal bu operasyonu durdursun Türkiye' diyor. Ve operasyon durduruluyor..."

1 Mart tezkeresinin Meclis'te reddedilmesinin bir 'bedeli' olduğunu söyleyen Öymen şunları söyledi: "Baykal'ın başına gelenler bunun bedeli diyenler var, olabilir. Bunun bir bedeli oldu, fakat biz bu bedeli ödemekten hiç pişman değiliz. Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesi, TBMM'nin yetkilerinin azaltılması, acaba bir tesadüf mü? O günden sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başına gelenler acaba bir tesadüf müdür?"

Mansur Yavaş'tan çarpıcı anket yorumu! Kararsızların çoğu... Siyaset SP adayı Sabahattin Cevheri: 1 Nisan şakası olmazsa kazanacağız Siyaset Kılıçdaroğlu: 'PKK ile iç içe olsaydık, o terör örgütü neden bize saldırsın?' Siyaset Erdoğan sinirlenince, anket sahibi çark etti: Ben öyle bir şey demedim Siyaset