'1954 basın kartı iptal edildi'

Abone ol

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle mesaj yayınladı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle mesaj yayınladı.

Mesajında Freedom House 2018 Özgürlükler Raporu ve Özgür Gazeteciler İnisiyatifi'nin 2018 raporuna atıfta bulundu. "Ne yazık ki bu basın açıklamamı bile haberleştirebilecek gazetecilerin çoğu, AKP’nin siyasi ve polisiye engellemeleri yüzünden artık çalışamıyor" diyen Tanrıkulu, "Çünkü 2013 yılından itibaren AKP’ye biat etmeyen, iktidarın propagandasını yapmayı reddeden yüzlerce, hatta binlerce gazeteci işsiz bırakıldı. AKP, kendisine biat etmeyen gazetecileri işsiz bırakmak için öncelikle onların çalıştığı kurumları kapattı" ifadelerini kullandı.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle mesaj yayınlayan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Ne yazık ki bu basın açıklamamı bile haberleştirebilecek gazetecilerin çoğu, AKP’nin siyasi ve polisiye engellemeleri yüzünden artık çalışamıyor" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle mesaj yayınladı. Mesajında Freedom House 2018 Özgürlükler Raporu ve Özgür Gazeteciler İnisiyatifi'nin 2018 raporuna atıfta bulundu.

"Ne yazık ki bu basın açıklamamı bile haberleştirebilecek gazetecilerin çoğu, AKP’nin siyasi ve polisiye engellemeleri yüzünden artık çalışamıyor" diyen Tanrıkulu, "Çünkü 2013 yılından itibaren AKP’ye biat etmeyen, iktidarın propagandasını yapmayı reddeden yüzlerce, hatta binlerce gazeteci işsiz bırakıldı. AKP, kendisine biat etmeyen gazetecileri işsiz bırakmak için öncelikle onların çalıştığı kurumları kapattı" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Son 16 yılda ülkemiz genelinde hayata geçirilen reformlar, Türk basınının zenginleşmesine, çeşitlenmesine, daha demokratik ve özgürlükçü bir yapıya kavuşmasına vesile olmuştur” sözlerini hatırlatan Tanrıkulu, bu sözlere "akıl alır gibi değil" ifadesini kullanırken, "Ulusal ve uluslararası kuruluşların tamamı açısından Türkiye’de basın özgürlüğünün ortadan kalktığı gerçeği artık üzerinde tartışılmaya bile gerek duyulmayacak kadar sabittir" diye ekledi.

GİTTİKÇE KÖTÜLEŞİYOR

Tanrıkulu, Freedom House 2018 Özgürlükler Raporu’na atıfla "Türkiye’de 'özgür olmayan' bir ülke. 2018 yılı itibariyle 180 ülke arasında 157. sırada. Aynı örgüte göre Türkiye son üç yılda üst üste en fazla gazeteciyi hapseden ülke. Türkiye, tutuklu gazeteci sayısı bakımından, Gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı hunharca katleden Suudi Arabistan’ı bile geçmiş durumda" dedi. Tanrıkulu mesajında Özgür Gazeteciler İnisiyatifi tarafından hazırlanan 2018 Rapordaki verilere de yer verdi ve şunları belirtti: "141 gazeteci gözaltına alındı. 64 gazeteci tutuklandı.7 gazeteciye soruşturma açıldı. 71 gazeteciye dava açıldı. 521 gazeteci yargılandı 121 gazeteciye hapis ve para cezası verildi (112 gazeteciye toplam 546 yıl 9 ay 20 gün hapis cezası verildi. 3 gazeteciye muebet hapis cezası verildi. 6 gazeteciye ise toplam 40 bin tl para cezası verildi). 2 televizyona 1 milyon 80 bin TL para cezası, 1 TV’ye 5 program cezası, 1 TV’ye ise reklam cezası verildi.

1954 BASIN KARTI İPTAL EDİLDİ

14 ajans ve gazete internet siteleri BTK tarafından defalarca engellendi. 1 Ocak 2016 ile 29 Kasım 2018 tarihleri arasında 1954 sarı basın kartı iptal edildi. 4 basın yayın kurumu kapatıldı. 1 gazeteye ve bir matbaaya kayyum atandı. 1 gazeteci sınır dışı edildi. 4 basın kuruluşu polisler tarafından basıldı. 54 gazeteci işten atıldı (bazıları istifa etti) 1 gazeteci öldürüldü (Cemal Kaşıkçı). 42 gazeteci yıl içinde serbest bırakıldı. 31 Aralık 2018 itibariyle cezaevlerinde 171 gazeteci tutuklu ve hükümlü olarak bulunuyor”.

Muharrem İnce: Gerçekleri yazmayan medya... Medya Kılıçdaroğlu’ndan Çalışan Gazeteciler Günü mesajı Medya Perihan Mağden ve gazeteci Tunca Öğreten'in yargılandığı davada karar Medya Bugün 10 Ocak: Gazeteciler ekmekleriyle sınanıyor! Medya