2019 TÜBİSAD E-Ticaret raporu yayınlandı

Abone ol

Yayınlanan TÜBİSAD (Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği) raporuna göre 2019 yılında Türkiye’de E-ticaret Hacmi 11,5 milyar $’a ulaşarak yeni bir rekora imza attı.

Yayınlanan TÜBİSAD (Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği) raporuna göre 2019 yılında Türkiye’de E-ticaret Hacmi 11,5 milyar $’a ulaşarak yeni bir rekora imza attı. İnternet üzerinden alışveriş yapan kişi sayısı da 39,3 milyona ulaştı. Rakamlar gösteriyor ki; cep telefonlarının gelişmesi ve yaygınlaşması ile paralel olarak eticaret de aynı hızla yaygınlaşıyor ve güçleniyor. Markalar da teknolojiye adapte olduğu sürece pazarda yer edinebiliyor.

Bu bağlamda 2020’nin 2019’dan daha da iyi bir yıl olması ve 2020’nin Türkiye’de Eticaretin altın yılı olması bekleniyor.

E-ticareti Büyüten Lokomatif Sektörler Hangileri?

2019 TÜBİSAD Türkiye E-ticaret Raporuna göre 2018 yılında 31,7 milyon kişi internetten alışveriş yapmış. 2019 yılında bu rakam %25 artarak 39,3 milyona ulaşmış. Sektörel bazda bakmak gerekirse internet üzerinden en çok harcama yapılan birinci sektör 5 milyar 198 milyon $ ile tatil/bilet/seyahat sektörü. Bu listeyi sırayla 2 milyar 61 milyon dolar ile elektrikli ev aletleri, cep telefonları, elektronik eşya ve 1,3 milyar dolar ile giyim kuşam sektörü takip ediyor. Liste şu şekilde devam ediyor:

4. 1 milyar 125 milyon dolar ile hobi ürünleri

5. 1 milyar 56 milyon dolarla mobilya ve aksesuar ürünleri

6. 60 milyon dolar dijital müzik

7. 412 milyon dolar yiyecek/içecek ve gıda

8. 268 milyon dolar ile video/oyun ürünleri yer alıyor.

E-Ticaret Sitelerinden En Çok Kimler Alışveriş Yapıyor?

E-ticaret sektöründe bir çok sektörde olduğu gibi en çok gençler ve kadınlar alışveriş yapıyor. Kadınlar ağırlıklı olarak giyim ve aksesuar ürünlerini alırken gençler oyun ve müzik harcaması yapıyor. E-tcaret’in en çok artış gösterdiği günler ise yılbaşı, bayram vs gibi özel günler. Bu özel günlerde e-ticaret sitelerinin düzenlediği kampanyaların etkisiyle hem erkeklerde hem kadınlarda alışveriş oranları ciddi şekilde artıyor.

Türkiye’de E-Ticaret’in Önündeki Engeller

Bir başka araştırmada E-ticaret sitesi sahiplerine e-ticaretin zorlukları ve gelişmesinin önündeki engeller sorulduğunda ağırlıklı olarak şu cevaplar alınmış:

1- İnternet sitesine güven sorunu / müşterinin kandırılma korkusu

2- Kargo firmaları ile yaşanan sıkıntılar

3- Pazaryerlerinin tekelleşerek pazarı bozması

4- Her geçen yıl yükselen dijital pazarlama giderleri

5- Aşırı fiyat rekabeti

6- Yüksek ithalat vergileri

7- Yüksek iade oranları

Burada birinci sırada sayılan kandırılma korkusu ve güvensizlik Türkiye’de eticareti yavaşlatan birinci sebep. Müşteriler ödemesini yapıp parasını ödediği ürünün gelip gelmeyeceğinden endişe ediyor, başka bir ürün gönderilmesinden çekiniyor ve bu da müşteriyi ister istemez pazaryerlerine yönlendiriyor.

Sektörel olarak bakacak olursak, özellikle cinsel ürünlerin satıldığı e-ticaret sitelerinde bu endişeler had safhada. Online sex shop Yasak Elmam.com CEO’su bu konuda ‘’Müşterilerin; ürünleri eksiksiz ve sipariş ettikleri gibi geldiği için teşekkür ettiği, hatta hayır duası ettiği tek sektör.’’ olarak yorumluyor. Tabii ki bu durum sadece cinsel ürün satan eticaret siteleri için geçerli değil. Büyüklü küçüklü pek çok eticaret sitesi güven probleminden şikayetçi. Bu konuda sabıkalı diğer sektörlerin başında giyim kuşam sektörü geliyor. Bu sitelerden yapılan alışverişlerde de fotoğrafta görülen üründen farklı ürün yollanması sık rastlanılan bir durum. Bu gibi durumlar haliyle müşterileri eticaretten soğuturken dürüst satıcıların işlerini de baltalıyor.

2020’de Eticaret Sektörünü Neler Bekliyor?

2016 yılında Türkiye’nin Eticaret hacmi %24 arttı ve 30.8 milyar TL’ye ulaştı. 2017 yılında banka ve kredi kartı ile yapılan harcamalar %35 artış gösterdi. 2018 yılında %40 büyüme gözlemlendi. 2020 yılında ise dünyada eticarette artık ‘’Ses ile Arama’’ gibi teknolojiler konuşuluyor. Önümüzdeki yıllarda gelişen teknolojiler daha önce hiç E-ticaret alışverişi yapmamış, teknolojiye mesafeli kullanıcıları da internete çekeceğe benziyor ve türlü türlü engele rağmen 2020 yılı Türkiye’de e-ticaretin altın yılı olacak gibi gözüküyor.

SPONSORLU İÇERİK

Adıyaman’da uyuşturucuya 1 gözaltı Güncel Hastane tuvaletinde ölü bulunan bebeğin annesi tutuklandı Güncel Konya'ya şehit ateşi düştü Güncel Karlov suikastı davasında sanıkların tutukluluk halleri devam edecek Güncel