20.6 milyar TL’lik vurgunun paravan ağı: 'Cebinde ancak dolmuş parası vardı' dedikleri bir genç kısa sürede böyle zenginleşti
Birgün yazarı Özgür, demir - çelikteki 25 milyar TL'lik kamu zararının 20,6 milyarının DETAŞ'ın sahte fatura ağından kaynaklandığını, bu ağın oldukça geniş olduğunu ve özellikle genç yaşında edindiği servetle bir ismin dikkat çektiğini söyledi.
Birgün yazarı Bahadır Özgür, geçtiğimiz hafta demir - çelik sektörüne yönelik düzenlenen 'Demir Yumruk' adlı operasyonun detaylarına değindi.
Resmi açıklamaya göre üç ayrı suç örgütünün işin içinde olduğunu vurgulayan Özgür, '20.6 milyar TL’lik vurgunun paravan ağı' başlıklı yazısında "Erol Evcil’in ABA Grubu, Süleyman Eryılmaz’ın Eryılmaz Metal’i ile Melih ve Hakan Karabacak kardeşlerin DETAŞ AŞ’si. İlk ikisi uzun zamandır çeşitli suçlarla kamuoyunda da sık sık gündeme geliyordu zaten. DETAŞ ise bu yönüyle çok da bilinmiyordu. Aksine 1979’da kurulmuş enerji ve özellikle Ankara’da yaptığı büyük inşaat projeleriyle dikkat çeken bir şirketler grubu olarak tanınıyordu. Lakin şu anki soruşturmanın odağında duruyor" ifadesini kullandı; ardından şunları kaydetti:
'MEHMET AKİF ÇETİN ADLI GENÇ ZENGİNİMİZİN MAHARETİ BURADA BAŞLIYOR'
"Nitekim demir çelikte sahte fatura ile kamunun uğratıldığı duyurulan 25 milyar lira zararın, 20,6 milyar lirasının DETAŞ ve kurduğu paravan ağıyla gerçekleştiği ileri sürülüyor. İşin merkez üssü ise Ankara’daki devasa sanayi sitesi OSTİM. Soruşturma dosyasına bakılırsa, Mehmet Akif Çetin adlı genç zenginimizin ve OSTİM’deki şirketi Avrasya Ankara Sac Profil’in mahareti de burada başlıyor işte.
'50 BİN TL’DEN 50 MİLYON LİRAYA ÇIKTI'
Alanında deneyimli mali müşavirler, normalde demir çelikte daha önce sahte fatura vakalarının pek görülmediğini söylüyorlar. Bunun nedeni, sektörde üretim kapasitesinin sınırlı olması. Ürün talep eden firmaların da zaten ellerinde envanter fazlası tutma olanakları kısıtlı. Çünkü bu ürünler hem pahalı hem de perakende sektörüne faturasız satışı olmaz. Mali müşavirler vergi idaresinin sahte faturayı ortalama 6 aylık bir sürede izleyip tespit ettiğini de ekliyorlar. Demir çelikteki sahte fatura vakalarının ise özellikle OSTİM’de neredeyse 6-7 yıldır sahte fatura ticaretinin yoğunlaştığı belirtiliyor. Yani uzun süredir devam eden bir suça göz yumulması söz konusu. Bu sürede hakkında en fazla konuşulan şirket de Avrasya Ankara Sac Profil.
'OPERASYONUN GENİŞ KAPSAMLI OLMASI BU YÜZDEN'
2013’te 50 bin TL sermaye ile Mehmet Akif Çetin kurmuş. Tek sahibi kendisi. Daha önce DETAŞ’ta çalışmış. Şirketin dikkat çekici bir sermaye artırımı performansı var. 2015’te 1 milyon, 2016’da 6 milyon, 2017’de 16 milyon 500 bin, 2018’de 2 milyon, 2020’de 10 milyon ve 2022’de 50 milyon liraya yükseliyor. OSTİM’de son yıllarda sahte fatura konusunda adı geçen şirket gerçekten mal da satıyor, hem de piyasa fiyatlarının altında. Mali müşavirler demir çelikte kurulan sistemde sahte fatura işini örtmek için gerçekten mal alınıp satılan bir sistem kurulduğunu ifade ediyor. Demir Yumruk operasyonunun bu denli geniş kapsamlı olması da bu yüzden.
Sahte faturadan dolayı açığa çıkan kayıt dışı para da aynı şirket ağı üzerinden banka kredilerinin ödenmesinde kullanılarak sisteme sokuluyor. Avrasya Ankara Sac’ın sahte fatura ağının kritik yerinde durduğunu gösteren bir olay ise aylar önce buradan mal alan şirketlere vergi dairesinden uyarı tebligatının gitmesi. Tebligatta, firmanın ‘özel esaslara’ alındığı bildiriliyor ve mal alan şirketlerden buraya ait faturaları kayıtlardan çıkarması isteniyor.
'KISA SÜREDE BÖYLE ZENGİNLEŞTİ İŞTE'
Şirketin sahibinin şu an firarda olduğu ifade ediliyor. Henüz 30’lu yaşlarında olan ve 2013’te bırakın demir çelik şirketini, 'Cebinde ancak dolmuş parası vardı' dedikleri bir genç, kısa sürede böyle zenginleşti işte."