28 köyü tehdit eden HES projesi iptal edildi

Abone ol

Artvin’in Şavşat ilçesinde daha önce kaymakamlık ve valilik yapan Selehattin Akyurt’a ait Hanlı HES projesi için verilen ÇED olumlu kararı iptal edildi.

Artvin Şavşat’ta 28 köyün içme suyunu gasp eden Hanlı Hidroelektrik Santral (HES) için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı iptal edildi.

Birgün'den Gökay Başcan'ın haberine göre; Artvin’in Şavşat ilçesinde daha önce ilçede kaymakamlık ilde ise valilik yapmış Selehattin Akyurt’un sahibi olduğu Akyurt Enerji Üretim A.Ş. adlı şirket tarafından tarafından yapılmak istenen Hanlı HES projesi için ÇED olumlu kararı verildi.

Birçok hukuki kararı emsal gösteren ve heyelan sorununa dikkat çeken bölge halkı kararın iptali için Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme bölge halkının itirazlarını haklı bularak ÇED olumlu kararı iptal etti.

Hukuki süreç devam ederken Hanlı HES projesi ağaç katliamıyla gündeme gelmişti. Geçen ay HES projesi kapsamında regülatör Kireçli köyünde ağaç katliamı yapıldı. Ağaçların kesildiğini gören Şavşat Dernekleri Federasyonu üyeleri, bölge halkı ve muhtarlar bölgeye akın etti. Yurttaşlar, bir süre önce adını vermeyen daha sonra eski vali olduğu anlaşılan Selahattin Akyurt ile tartıştı. Bölge halkı mahkeme sürecinin devam ettiğini, yapılan kesim işleminin hukuksuz olduğunu söylemesine rağmen eski vali, yürütmeyi durdurma kararı olmadığı gerekçesiyle ağaçları kesebileceğini belirtti. Bölge halkı tartışmanın ardından projeye ilişkin hukuki sürecin devam ettiğini belirterek Şavşat Kaymakamlığı’na ve savcılığa dilekçe verdi.

MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Şavşat Dernekleri Federasyonu Başkanı ve davanın avukatı Halis Yıldırım, “Toprağına ve suyuna çıkan Şavşat halkı mücadeleyi kazandı. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermediği için bölgede ağaç katliamı yapıldı. Bu HES projesiyle 28 köyün suyuna el konulmak istendi. Köyünü savunanlar buna izin vermedi. Artvin ve Şavşat’ta mücadelemiz sürecek” diye konuştu.

KARARLI BİR DURUŞ GÖSTERİLDİ

HES şirketlerine suların peşkeş çekilmesine izin vermeyeceklerini belirten bölge halkından Metin Şahin, “Projenin yapılacağı havzadan 28 köyün etkilenmesine rağmen bilgilendirme toplantısı tek köyde yapılmıştı. Biz de bunun üzerine itirazlarımızı dile getirmiştik. Yöre halkı bu süreçte kararlı bir duruş gösterdi. Siyasi parti ayrımı yapmadan HES’lere karşı herkes hem fikir oldu. Şirket ÇED’de değişiklik yaparak yeniden projeyi yapmak isteyebilir. Ama biz buna izin vermeyeceğiz. Toprağımızı, suyumuzu savunmaya devam edeceğiz. Derelerin suyu oradan beslenen ağaçların, orada yaşayan balıklarındır. HES şirketlerine suyumuzun peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

İmar planı onaylanmıştı: Bakan Kurum’dan Salda Gölü açıklaması Çevre Samsun Kuş Cenneti imara mı açılıyor? Çevre Salda Gölü Nazım İmar Planı'nı onaylandı Çevre Koruma kurulu, Germiyan'da arkeologların tescil önerisini neden yok saydı? Çevre