28 Şubat, Balyoz kararı, Amiraller iddianamesi… Askerlere yönelik davalar yeniden mi başlıyor

Abone ol

28 Şubat tutuklamaları, Yargıtay’ın Balyoz kararı ve son olarak amiraller iddianamesi… Türkiye, TSK’ya yönelik soruşturmalar furyasının bir yenisi mi yaşayacak? Avukat Hüseyin Ersöz, Gerçek Gündem’e anlattı.

GERÇEK GÜNDEM – SAMİ MENTEŞ

Türkiye, 4 Nisan 2021’de Türk Deniz Kuvvetleri’nden emekli olmuş amirallerin ortak açıklamasıyla güne başladı. Emekli amiraller yayımladıkları metinde, Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Kanal İstanbul projesi ve Atatürk ilke ve devrimlerine ikaz ve atıfta bulundu.

Amirallerin hazırladığı metnin geri planında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yaşanılanlar ve hükümetin Montrö’ye yönelik açıklamalarının yarattığı endişe vardı. Kamuoyunun gündemine gelen cübbeli amiral de açıklamada kendisine yer bulmuştu.

Geçen günlerde, amirallerin bildirisiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. 103 emekli asker hakkında 12 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi.

ARKA ARKAYA GELEN KARARLAR

Türkiye’de son yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına yönelik Balyoz, Askeri Casusluk, Ergenekon, 28 Şubat gibi davaları konuştu. FETÖ üyesi savcı ve hakimlerin yürüttüğü davalar, AKP ile FETÖ ortaklığının çökmesinin ardından nihayete erdi.

Bu süreçte sadece bir dava, diğerlerinden ayrı tutuldu; 28 Şubat davası. FETÖ üyesi savcı Mustafa Bilgili’nin başlattığı davada emekli askerlere müebbet hapis cezası verildi. Ağustos ayında da haklarında verilen müebbet hapis cezası kesinleşen 14 emekli asker tutuklandı.

Amirallerin açıklamasının ardından bir gelişme de Balyoz davasında yaşandı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin 14 Haziran 2021 tarihinde, Balyoz kumpasında 7 isim hakkında verilen beraat kararının bozulup, “suç için anlaşma suçunu işledikleri” için yeniden yargılanmalarına hükmetti.

Dosya Yargıtay’da 5 yıl bekledikten sonra karar çıktı. Kararı ilk duyuran ise hükümete yakın Sabah gazetesi oldu. Gazete kararla ilgili olarak “Yargıtay’dan amiral bildirisi için emsal olacak karar. Balyoz Planı’nda 7 kişinin beraat kararı bozuldu” başlığını atmıştı.

Keza, emekli amirallerle ilgili iddianamede de savcılar, Balyoz kararını aynen iddianameye koydu!

YENİDEN Mİ YAŞANACAK

Emekli amirallerle ilgili iddianame, Yargıtay’ın Balyoz kararı, 28 Şubat davasında emekli askerlerin tutuklanması, akıllara, “TSK’ya yönelik yeniden bir süreç mi başlayacak” sorusunu getirdi.

Tüm bu davalarda avukatlık yapan Hüseyin Ersöz, yaşananları Gerçek Gündem’e değerlendirdi.

Ersöz, şu ifadeleri kullandı:

“28 Şubat davasını her zaman ayrı düşünüyorlardı. 28 Şubat davasının bu şekilde neticeleneceği belliydi. Çünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızlarının müşteki olduğu bir dosyada beraat kararı verilmesini bekleyemezsiniz.

Bütün davaların arkasında FETÖ ve AKP vardı. İkisi birlikteydi. AKP bazı davaların arkasından çekildi ama bu davanın arkasında durmaya devam etti. Diğer davalardan farkı bu…”

DAİRE BAŞKANI VE HAKİMLER DEĞİŞTİKTEN SONRA KARAR ÇIKTI

Peki, Balyoz davası? Yargıtay’ın kararını nasıl okumak gerekiyor? Avukat Ersöz, tartışmalı karar için şu bilgileri verdi:

“Balyoz davasında ise, aslında 2015’ten beri bekleyen bir dosyaydı. Eski hakimler bu dosyayı inceliyorlardı. Fakat bu amiraller soruşturması çıkınca Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne dediler ki; ‘Emsal bir karar lazım bize. Onun için Balyoz’la ilgili karar verin.’

Dairede eski hakimler ortada duruyorlardı. Biz de soruyorduk, takip ediyorduk dosyanın akıbetini… Bize söylenen şey şuydu; ‘Bu dosyayla ilgili henüz bir görüş birliği yok. Bu dosyayla ilgili görüşüyorlar. Fikir ayrılığı var.’

Ama sonra ne oldu? Yargıtay’ın kapısını çaldılar. ‘Bize bir emsal karar verin’ dediler. Yargıtay ilk önce bunu reddetti. Önce Daire Başkanı değişti. Yeni daire başkanı hakimlere emsal karar konusunu sordu. Onlar da ‘olmaz’ dedi.

Aradan bir ay geçtikten sonra, yeni Daire Başkanı, ‘heyetteki bütün yargıçları değiştiriyorum’ diyor. Genç, sonradan atanmış yargıçları dahil ediyorum diyor ve karar öyle çıkıyor.”

BALYOZ KARARI AMİRALLER İÇİN VERİLDİ

“Yani Yargıtay’ın Balyoz’la ilgili vermiş olduğu karar tamamıyla amiraller soruşturmasıyla alakalı olan bir durum” diyen Hüseyin Ersöz, “Zaten amirallerle ilgili soruşturmayı yürüten savcılar da Balyoz kararını aynen almış kopyalayıp iddianameye koymuşlar” ifadelerini kullandı.

DİNLEME KARARI NEDEN ALINDI

Amirallerle ilgili dinleme kararının alınması akıllara “emekli amirallerin görüştüğü görevde askerlerin tespit edilme amacı mı taşınıyor” sorusunu getirdi.

Ersöz, “Olabilir” diyerek soruşturmaya dahil edilen TESUD’u hatırlattı:

“TESUD, muvazzaf askerlerle iletişim halinde, onları bu yüzden soruşturmaya dahil ettik tarzı açıklamaları var.”

Peki, bu soruşturmaların devam gelir mi? Bu davalarda deneyimli olan Ersöz, “Sadece bu bağlamda başka bir dava gelmez. Bulabilseler de bu davaya eklemlerlerdi zaten. Bu soruşturmaya bir inançlarının olduğunu da düşünmüyorum” dedi.

Meral Danış Beştaş: Süleyman Soylu tehdit etti, 'akşam göreceksin'... Siyaset TBMM Başkanvekili gerilimi engelleyemedi: İlginç anlar yaşandı Siyaset Neşeyi bebek getirdi: TBMM'de gerilimi azaltan haber Siyaset Erdoğan, Kavala'yı hedef alırken, CHP'li Erkek, Kavala'nın yanındaydı: 'İddialar o kadar kötü bir kurgu ki…' Siyaset