3 milyon aşıya sahip Türkiye'de riskli gruptakilerin sayısı ise 9 milyon

Abone ol

Yaygın aşılamada geç kalınan ülkede, Çin üretimi koronavirüs aşısının kullanımına ‘bilinmezliklerle’ başladı.

Yaygın aşılamada geç kalınan ülkede, Çin üretimi koronavirüs aşısının kullanımına ‘bilinmezliklerle’ başladı. Halk sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Üner, “Türkiye üç milyon aşıya sahip olduğunu söylüyor ancak öncelikli grubun içerisinde dokuz milyon yurttaş var” dedi.

Birgün'den Özde Çelikbilek'in haberine göre, ülkede Covid-19 aşılaması dün başladı ancak ‘bilinmezlikler’ sürüyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun Çin şirketi Sinovac'ın geliştirdiği CoronaVac'a ‘acil kullanım onayı’ vermesi sonrası ülke genelinde ilk aşılama sağlık çalışanlarına yapıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşısının birinci dozunun uygulandığı sağlık çalışanı sayısının 100 bini geçtiğini belirtti.

50 MİLYON DOZLUK ANLAŞMAYA NE OLDU?

‘Riskli gruplara’ uygulanmaya başlanan aşının ülkede ilk etapta üç milyon uygulanacağı belirtilse de konu adeta ‘bilmeceye’ dönüşmüş durumda. Zira daha önce Sağlık Bakanlığı, Sinovac’la 50 milyon dozluk bir aşı anlaşması yapıldığını, ilk aşamada 30 milyon dozun ülkeye getirileceğini açıkladı. Fakat daha sonra üç milyon dozun Türkiye’ye getirileceği söylendi ve öyle de oldu. Bakan Koca’nın iddiasına göre, şubat sonuna kadar Çin’den Türkiye’ye gelecek aşı sayısı, 50 milyon doz. Yaygın aşılamanın başlanmasında geç kalındığı ortadayken yurttaşların etkin ve güvenilir aşıya ulaşıp ulaşmayacağı hâlâ meçhul.

Türkiye, CoronaVac'a onay veren üçüncü ülke. Söz konusu aşının Brezilya'daki klinik deneylerinde yüzde 50,4, Endonezya'da yüzde 65,3, Türkiye'de ise yüzde 91,25 etkili olduğu açıklanması endişe yaratıyor. Sağlık Bakanlığı’nın etkinlik oranı yüksek olan aşıları gereksinim duyulan dozlarda temin edip edemeyeceği belirsiz. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer’in iddiasına göre ise günde 400 ile 500 bin kişi aşılanacak. Konuyu BirGün’e değerlendiren Halk Sağlığı Uzmanları Derneği yöneticisi Prof. Dr. Sarp Üner, “Türkiye, elinde üç milyon aşı olduğunu söylüyor ancak bundan daha fazlası gerekiyor” dedi ve ekledi: “Salgın koşullarının en riskli grubunun başında sağlık personeli geliyor. Ardından gelen 60-65 yaş üstü yurttaşlar, engelliler ile bu sayı toplamda dokuz milyonluk bir nüfusa denk geliyor. Şu anda Türkiye’nin elinde bulunan aşı sadece sağlık personeline yetecek düzeyde. Koronavirüse karşı şu an elimizdeki tek etkili silahın aşı olduğunu düşünürsek acil olarak daha fazla aşının temin edilmesi gerekiyor.”

TTB’den yapılan açıklamada ise “Siyasi otorite maske dağıtımındaki gecikme gibi aşı uygulamasına gelindiğinde de çözüm üretmede başarısız olmuştur. Verilen aşının hangi bilimsel kurul tarafından değerlendirildiği belirsizliğini korumaktadır” denildi.

Öte yandan Sağlık Bakanlığı, CoronaVac aşısının uygulanacağı dört ayrı grupla ilgili detayları açıkladı. İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü yurttaşlar ile yaşlı ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacak. İkinci aşamada ‘kritik işlerde’ çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacak. Üçüncü aşamada, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan yurttaşlar aşı olacak. Dördüncü aşamada ise sırası geldiği halde aşılarını yaptırmayanlar aşılanacak.

Erdoğan koronavirüs aşısı oldu

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Şehir Hastanesi’ne gelerek koronavirüs aşısının ilk dozunu oldu. Erdoğan 28 gün sonra ikinci dozu olacak. Acil Kullanım Onayı verilmesinin ardından ilk CoronaVac aşısı, önceki gün Ankara Şehir Hastanesi’nde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya ve Bilim Kurulu üyelerine yapılmıştı.

Merkez Bankası 2021 sonu enflasyon ve dolar tahminini açıkladı Güncel Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz açıkladı: Aşı olanlar da rahat davranmayacak Güncel İzmir depremiyle ilgili önemli bulgu: Yıkılan binaların ortak özelliği... Güncel Kayseri OSB Başkanı'nın dev israfı bakanlık raporlarında! 73 bin TL’lik fildişi tespihler Güncel