32 mahalle ve köye 'veba' karantinası

Abone ol

Çanakkale'de koyun-keçi vebası nedeniyle 32 mahalle ve köy karantina altına alındı.

Çanakkale'de bir köyde çıkan koyun-keçi vebası nedeniyle 32 mahalle ve köy karantina altına alındı. Köylerde 30'u aşkın hayvan ölümü gerçekleşti.

Artı Gerçek’ten Fatma Yörür'ün haberine göre; Çanakkale Valiliği'ne bağlı İl, Tarım ve Orman Müdürlüğü, merkezde bulunan Kurşunlu Köyü'nde ortaya çıkan koyun-keçi hastalığı nedeniyle bölgedeki 32 mahalle ve köyün karantinaya alındığını duyurdu.

Yapılan yazılı açıklamada karantinaya alınan mahalle ve köylerin isimleri yer alırken gerekli önlemlerin alınması yönünde talimatın verildiği yazıyor. Bölgede hastalık nedeniyle 30'u aşkın hayvan ölümü gerçekleşti. Hayvanlardan alınan numuneler araştırılması için İstanbul Pendik Araştırma Merkezine gönderildi.

Koyun-keçi vebası nedir?

Koyun vebası veya daha doğru ifadeyle Koyun-Keçi Vebası (Peste des Petits Ruminants, PPR), koyun ve keçilerde başta olmak üzere yabani ve evcil geviş getiren hayvanlarda yüksek ateş, alt solunum yolu enfeksiyonları, göz ve burunda akıntı, ülserli ağız iltihabı, sindirim sisteminde kanama, erozyon, ülser, mide-bağırsak iltihabı ve ishal ile seyreden bulaşıcı ve genellikle akut seyirli viral bir enfeksiyondur.

PPR enfeksiyonu, dünyada ilk kez Afrika’nın Fil Dişi sahillerinde 1942 yılında koyun ve keçilerde rapor edilmiştir. Daha sonra Güney-Batı Asya, Hindistan, Orta Doğu, Yakın Doğu’nun çoğu bölgelerinde, Arap Yarımadası’nda, Afrika’da Ekvator ve Sahra arasında uzanan ülkeler boyunca görülmüştür.

Güney Asya, Batı ve Doğu Afrika’da gelişmekte olan birçok ülkede sınır tanımayan bir enfeksiyon olarak kabul edilir. Türkiye’de ise gayri resmi ilk PPR vakasının 1996 yılında görüldüğü bildirilmiştir. Çeşitli araştırmacıların raporlarından Türkiye’deki enfeksiyonun oldukça yaygın olduğu anlaşılmaktadır.

İnsanlara bulaşıyor

Hastalık, salgın özelliği nedeniyle koyun ve keçilerde oldukça ciddi ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Hastalığın yayılışı oldukça hızlı olmakta ve hastalanan hayvanların yaşına bağlı olarak ölüm oranı yüzde 100’e kadar ulaşabilmektedir. Bununla beraber bazı hafif vakalarda ölüm oranı yüzde 20’den daha az olabilmektedir. Bu hastalığın insanlar için en olumlu tarafı zoonoz karakterli olmamasıdır. Yani hastalık insanlara bulaşmaz.

Türkiye’de 1997 yılından itibaren ihbarı zorunlu hastalıklar listesinde bulunan PPR, Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisi (OIE)’nin A listesinde yer alan önemli bir viral enfeksiyondur. Hastalık görüldüğü yerde resmi makamlara bilgi verilmesi zorunludur.

Dolayısıyla bu türden hastalıkların görüldüğü yerler kısa bir süre karantinaya alınır, aşılama çalışmalarına başlanır ve bölgedeki hastalık eradike edildikten sonra karantina uygulaması sona erdirilir.

Tedavi gördüğü Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi'nde kendisini bıçakladı Güncel Buca'da yanan samanların alevi ormana sıçradı Güncel Kumluca'da boğa güreşleri iptal edildi Güncel Güvenpark saldırısı hakkında yeni gelişme Güncel