32.5 milyon zarar ettiren lojman saltanatı: 35 kişiye 34 personel
Elektrik Üretim AŞ bünyesinde (EÜAŞ) özelleştirilen santrallara ait lojmanların kamuyu milyonlarca TL tutarında zarara uğrattığı tespit edildi.
TBMM KİT Komisyonu’na sunulan Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda, EÜAŞ’ın Orhaneli Termik Santrali’nin özelleştirilmesinden sonra kalan 218 lojmanda 35 kişi otururken bakım ve koruma görevi için 34 kişinin çalıştığı ve bu nedenle 2 milyon 430 bin TL zarar edildiği belirlendi. Bazı termik santralların özelleştirilerek devredilmesine karşın, santrallara ait lojman ve sosyal tesislerin ise devredilmediği ve kamu bünyesinde kaldığı belirtildi. EÜAŞ bünyesindeki dört farklı yerdeki lojmanların işletilmesiyle ilgili kurulan Koordinasyon İşletme Müdürlükleri’nin ise 2018 yılında toplam 32.5 milyon TL zarar ettiği hesaplandı.
68’İ HASARLI
Orhaneli’ndeki 218 lojmanın 116’sının boş daireden oluştuğu 68’inin de hasarlı durumda olduğu belirlendi. Raporda Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde bulunan Hamitabat Santrali’nin da özelleştirilmesinin ardından 218 lojmanın 14’ünün kullanılamaz olduğu ve yörede çalışan memurların oturduğu ifade edildi. Raporda Zonguldak’ın Çatalağzı ilçesindeki termik santralın özelleştirilmesinin ardından 252 lojmanın bazılarında çalışan memurların oturduğu sitenin yönetiminde 5 kurum personeli ile 37 hizmet alım personelinin görev yaptığı belirlendi. Raporda Manisa’nın Soma ilçesinde yer alan termik santralın da özelleştirilmesinin ardından 128 lojmanın Haziran 2018’de Soma Belediyesi’ne devredildiği ifade edildi.
ELDEN ÇIKARILMALI
Cumhuriyet'in ulaştığı rapora göre, Soma’daki lojmanları işleten müdürlük 2018’de 15 milyon 809 bin TL zarar ederken, Çatalağzı’ndaki lojmanları işleten müdürlüğün zararı ise 13 milyon 538 bin TL oldu. Lüleburgaz’daki lojmanları işleten müdürlüğün zararı ise 741 bin TL olarak hesaplandı. Buna göre EÜAŞ’a ait dört farklı yerdeki lojmanların toplam zararı 32 milyon 518 bin TL oldu.
Sayıştay, santral özelleştirilmelerinden sonra EÜAŞ’ta kalan lojman ve sosyal tesislerin yıllar içinde yıpranması nedeniyle ihtiyaç duyulan bakım, onarım ve yönetim giderlerinden kaynaklanan ve süreklilik arz eden zararların önlenmesi için lojman ve sosyal tesislerin elden çıkarılması önerisinde bulundu.