397 sağlık çalışanı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti: SGK'dan meslek hastalığı sessizliği
CHP'li Murat Emir, “Yoksa SGK, hiçbir başvuruyu kabul etmeyip yitirdiğimiz tüm sağlıkçıların ailelerine mahkeme yolunu mu gösterdi? SGK, utancından mı sorumuza yanıt veremiyor?" sorularını yöneltti.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanlarından kaçının ölümünün meslek hastalığı kapsamında değerlendirildiğine ilişkin soruyu yanıtlamadı.
Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Kurum, CHP Milletvekili Murat Emir’in sorusuna verdiği yanıtta, "Talep edilen hususlar, kurumumuzca ayrı veya özel bir çalışma yapılmasını gerektirdiğinden, talep doğrultusunda işlem yapılamamıştır” ifadelerini kullandı.
SGK’nin yanıtını eleştiren Emir, verilerin bir tuşa basılarak rahatlıkla çıkartılabileceğini belirterek, “Yoksa SGK, hiçbir başvuruyu kabul etmeyip yitirdiğimiz tüm sağlıkçıların ailelerine mahkeme yolunu mu gösterdi? SGK, utancından mı sorumuza yanıt veremiyor?" diye sordu.
AİLELER DAVA AÇIYOR
Sağlık Bakanlığı, 18 Aralık 2020 tarihinde yayımladığı genelge ile Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının hak sahiplerine meslek hastalığı sigortasından ölüm aylığı bağlanabileceği belirtti. Ancak, söz konusu haktan yararlanılabilmesi için genelgeye, “İlliyet bağının aranma şartı da” eklendi. İlliyet bağının aranması nedeniyle başvuruların kabul edilmediğini ve ailelerin dava açmak zorunda kaldıklarını vurgulayan CHP’li Emir, CİMER üzerinden yaptığı başvuruda SGK'nin, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanlarından kaçının ölümünün meslek hastalığı sayıldığını açıklamasını talep etti. SGK ise “Özel çalışma gerekir” diyerek verileri açıklamaktan kaçındı.
SORUMLULUKTAN KAÇIYOR
AKP’nin, Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılmasına yönelik kanun teklifini reddettiğini de anımsatan Emir, şunları söyledi:
“SGK, sorumuzu yanıtlamıyor. Kaç sağlık çalışanının meslek hastalığı hükümlerinden yararlandığına dair istatistik, SGK tarafından bir tuşa basarak çok rahatlıkla çıkartılabilir. Covid-19 testi pozitif çıkan sağlık çalışanlarının, ‘meslek hastalığı’ tanımına tam olarak uymasına karşın genelge oyunlarıyla bu işin dışında tutulması anlaşılabilir bir şey değil. İktidar, iş alkışa gelince sağlık emekçilerinin yanında ama konu mesleki risklere bağlı hastalık olunca sorumluluktan kaçıyorlar.”