4 işçinin yanarak öldüğü fabrikada facia geliyorum demiş

Abone ol

4 mülteci işçinin yanarak hayatını kaybettiği fabrikadaki yangın söndürme sisteminin vanalarının kapalı olduğu, itfaiyenin daha önce yaptığı uyarıya rağmen önlem alınmadığı ortaya çıktı.

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde 4 işçinin diri diri yanarak hayatını kaybettiği Akpınar Tekstil fabrikasındaki yangına ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı. Rapor, facianın göz göre geldiğini ortaya koydu. Rapora göre daha önce bacada çıkan yangının ardından itfaiye 'yüksek yangın riski' uyarısı yaptı ancak önlem alınmadı.

Artı Gerçek'ten Sibel Hürtaş'ın haberine göre fabrikadaki yangın söndürme sisteminin su vanalarının kapalı olduğu ayrıca işçilerin de sigortasız çalıştırıldığı ortaya çıktı.

Akpınar Tekstil Fabrikası'nda 6 Haziran 2019 tarihinde meydana gelen yangınla ilgili fabrika sahipleri Fatih Akpınar ve Mahmut Genç hakkında soruşturma başlatılmıştı. Fabrika sahipleri yangının sabotaj olduğunu öne sürmüşlerdi.

Soruşturma kapsamında yapılan bilirkişi raporu ise sabotaj ihtimali olmadığını gözler önüne serdi. Raporda fabrika sahipleri yangından sorumlu tutuldu.

FACİA 'GELİYORUM' DEMİŞ: UYARI DİKKATE ALINMADI

Rapora göre, fabrikada 2 Mayıs 2019 tarihinde havalandırma bacasında yangın çıktı. İtfaiye tarafından hazırlanan raporda, havalandırma sisteminin yüksek yangın riski oluşturabileceği uyarısı yapıldı. Buna karşın önlemler alınmadı.

4 işçinin yaşamını yitirdiği 6 Haziran’daki yangın da tam da bu nedenle, havalandırma sistemindeki eksikliklerin giderilmemesi nedeniyle gerçekleşti. Raporda, "Yangının ana çıkışı havalandırma sistemi" tespiti yapıldı ve şöyle denildi:

"Özellikle havalandırma sisteminde meydana gelen toz yangınları son derece hızla yayılan ve söz konusu materyalin cinsine bağlı olarak patlamalara neden olabilecek karakterdedir. Bu nedenle bakım ve temizlik faaliyetlerine son derece dikkat edilmelidir."

VANALAR KAPALI

Raporla, fabrikada yangın söndürme sisteminin kurulu bulunduğu ancak su vanalarının kapalı olduğu ortaya çıktı:

"Tesiste yapılan keşif çalışmalarında yangın söndürme amacıyla kullanılacak sprinkler sistemi olarak adlandırılan yağmurlama sisteminin var olduğu görülmüştür. Ancak hazırlanan itfaiye raporuna göre söz konusu sisteme ait 3 vananın kapalı olması sistemin çalışmasını engellemiş ve oluşan yangının daha hızlı yayılmasına neden olmuştur.

Vanaların kapalı olması sistemin çalışmasını engellemiş ve oluşan yüksek sıcaklıktan dolayı tüm yağmurlama sistemi asılı bulunduğu aparatlardan kurtularak işlevselliğini yitirerek, çökmesine neden olmuştur."

FABRİKA DEĞİL DEPO

Bilirkişi raporunda fabrika olarak kullanılan alanın aslında depo olduğu da ortaya çıktı. Raporda, "Binada mal transferi için kullanıldığı tahmin edilen büyük boşluklar bulunuyor. Bu boşluklar giriş katında başlayan yangının üst katlara yayılmasını sağlamış bu nedenle yangın kontrol edilemez hale gelmiştir" denildi.

Raporun sonuç bölümünde yangının çıkış nedeni ile ilgili şu tespit yapıldı:

"Yangının çıkış nedeninin, havalandırma sistemindeki toz yapısındaki uçucu materyallerin yanması ile başladığı ve aynı sistem üzerinden yayıldığı, yangın söndürme ile ikaz sistemlerinin çalışmaması nedeniyle hızla yayıldığı ve bütün tesisi kaplayarak can kaybına neden olduğu kanaatine varılmıştır."

ÇALIŞAN İŞÇİLER SİGORTASIZ

Yaşamlarını yitiren mülteci işçilerin sigortasız çalıştırıldığı da bu raporla ortaya çıktı. Fabrika sahiplerinden Mahmut Genç, verdiği ifadede ustabaşı Mahmut Abdulal'ın bayram tatilinde olan fabrikaya mülteci işçileri tırdan malzeme indirmek için günü birlik getirdiğini öne sürdü. Mahmut Abdulal da 26 kişiyi iş yerine getirdiğini söyledi.

FABRİKA SAHİPLERİ SORUMLU TUTULDU

Bilirkişi raporunda, yangının meydana gelmesinde fabrika sahipleri Fatih Akpınar ve Mahmut Genç asli kusurlu; usta başı Mahmut Abdulal ve Fırat Aktaş da tali kusurlu olarak belirlendi.

TBB: Elektrik üretim ve dağıtım sektörünün borçları 47 milyar dolar Ekonomi Microsoft'tan Huawei yorumu: Haksızlık edildi Ekonomi Osman Gazi Köprüsü'nde 'garanti' yine tutmadı: Vatandaş ödeyecek Ekonomi Bank Asya'nın devri için AYM kararını verdi Ekonomi