5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü: CHP’li kadınlar Taksim’de!

Abone ol

CHP İstanbul İl Kadın Örgütü ‘’Dünya Kadın Hakları Günü’’ nedeniyle Taksim Meydanı’nda tören düzenledi.

CHP İstanbul İl Kadın Örgütü ‘’Dünya Kadın Hakları Günü’’ nedeniyle Taksim Meydanı’nda tören düzenledi.

Törene CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, İl Kadın Kolları Başkanı Yeşim Ağırman ve CHP ilçe kadın örgütleri katıldı.

Yeşim Ağırman, “Kadınlarımızın fiili olarak eşit yurttaş olamadıkları açıktır. Kadınların hukuki haklarını kullanması için yasal düzenlemelerle birlikte, hukuk kurallarını hayata geçirecek olan bireylerin de yeterli olgunluğa erişmesi ve uygun toplumsal kültürün oluşturulması gerekmektedir. Bu nedenle öncelik mutlaka, evrensel, eşitlikçi bir toplumsal kültür oluşturmak olmalıdır” dedi.

CHP İstanbul Kadın Örgütü tarafından, kadınların seçme ve seçilme hakkı kazanmasının 85. yılı sebebiyle Taksim Meydanı’nda tören düzenledi. Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan törende bir konuşma yapan İl Kadın Kolları Başkanı Yeşim Ağırman, cumhuriyetin kadına siyasi ve sosyal birçok hak verdiğini, kadın-erkek eşitliği üzerine çalışmaların cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren başladığını ancak günümüzde eşitlik anlamında batılı ülkelerin gerisinde kalındığını ifade etti.

Ağırman, “Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte kadınlar çok önemli siyasi, hukuki ve sosyal haklar elde etmişler, eğitimde, sosyal hayatta ve çalışma hayatında yer almaya başlamışlar, önce belediye ve muhtarlık seçimlerine katılan kadınlar ardından meclise girmişlerdir. Kadına Fransa, Japonya, İtalya, İsviçre gibi gelişmiş ülkelerde tam olarak seçme ve seçilme hakkı Türkiye’den sonra tanınmasına rağmen; kadınlar, ne yazık ki bugün toplumda hak ettikleri değeri bulamamakta; milyonlarca genç kadına eşlerini dahi seçme hakkı tanınmamakta ve Aile içi şiddete, töre cinayetlerine kurban gitmektedir” dedi.


Konuşmasında eşit yurttaşlık kavramı üzerinde duran Ağırman, ‘’Cumhuriyet tarihinde kadın ve erkeğin eşit yurttaş mücadelesinde gelinen noktada önemli bir yol kat edilmişse de bugün nüfusumuzun yarısı kadınlardan oluşmasına rağmen kadınlarımızın fiili olarak eşit yurttaş olamadıkları açıktır. Fırsat eşitliğinin sağlanamaması, kadın istihdamın arttırılmaması, siyasi karar alma mekanizmalarının içinde kadının yeterince yer alamaması, kadının insan haklarının ihlaline devam edilmesine neden olmaktadır” diye konuştu.

Ağırman, siyasette kadın temsiliyetinin arttırılması gerektiğini belirterek ‘’Atatürk Türkiyesi’nin çağdaş ve ilerici kadınları olarak, siyasi hayattan beklenti ve talebimiz kadın aday sayılarının ve kota oranlarının arttırılması, kadınların seçilebilecek şekilde adaylıklarının sağlanması ve temsiliyette de adaletin korunmasıdır. Bu temsiliyet toplumsal cinsiyet eşitliğinin de sağlanması için gerekli ve 2020 yılına yakışır bir ileri medeniyet seviyesine ulaşmak için önemlidir’’ dedi.

Mahmut Tanal: Kadınlara yetki verilirse ülke daha da iyi yönetilir Siyaset Meclis’e 9 yeni fezleke gönderildi Siyaset İsmail Saymaz'dan Ahmet Davutoğlu'nun partisiyle ilgili kulis Siyaset Aylin Nazlıaka: Partiden ilişkimi hiç kesmedim Siyaset