50 vekilin masrafı vatandaşın cebinden çıktı!
Anayasa değişikliğiyle 550’den 600’e çıkan milletvekili sayısı nedeniyle TBMM’de yapılan tadilatların bedelinin 1 milyon 855 bin TL olduğu ortaya çıktı.
Milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkması nedeniyle TBMM’de yapılan tadilatların maliyeti belli oldu.
Koltukların değiştirilmesi ve bazı salonların Milletvekili odası haline getirilmesi gibi bir dizi değişlik kapsamında yapılan çalışmalar için 1 milyon 855 bin TL bedel ödendiği öğrenildi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in TBMM’deki tadilat ve düzenlemelere ilişkin sorusunu yanıtlayan TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop, Genel Kurul’da yapılan tadilatların ise GYODER ile imzalanan anlaşma gereği KİPTAŞ’a bedelsiz yaptırıldığını ifade etti.
Protokole dayandırıldı
Anayasa değişikliğiyle birlikte 550’den 600’e çıkan Milletvekili sayısı nedeniyle yapılan tadilatlar pahalıya mal oldu. Meclis’in yeni döneme hazırlanması çerçevesinde yapılan düzenlemeler için 1 milyon 855 bin TL harcandı. Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla alınan mobilyalar da dahil edildiğinde bu tutarın çok daha yüksek olacağı belirtildi. TBMM Başkanvekili Şentop’a tadilatların maliyetini soran CHP’li Özgür Özel’e şu yanıt verildi:
“Milletvekili sayısındaki değişiklik kapsamında yeni teşkil edilen milletvekili odalarına yapılan tadilat ve düzenlemeler 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 19’uncu maddesine göre açık ihale usulü ile yapılmıştır. Odaların tefrişi için mobilya ve IP telefon alımı da Devlet Malzeme Odası vasıtasıyla yaptırılmıştır. Genel Kurul Salonu tadilatları GYODER Konsorsiyum İş Ortaklığı ile yapılan 24 Ağustos 2016 tarihli protokol kapsamında bedelsiz olarak KİPTAŞ sponsorluğunda yaptırılmıştır.”
Her bir vekil için 38 bin TL
Özel, Genel Kurul’da yapılan tadilatların 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle yaşanan hasarları tamir etmek amacıyla imzalanan protokole dayandırılmasına tepki gösterdi. Genel Kurul Salonu’nda yapılan değişiklikler arasında, komisyon sıralarının 10’a kadar düşürülmesi gibi hatalı işlemler olduğuna dikkati çeken Özel, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’nın bu tadilatları bir firma sponsorluğuna havale etmiş olması ciddi bir sorundur” dedi. Darbe girişiminin ardından imzalanan protokolün, bombalanan yerlerin güçlendirilmesi, şeref kapılarının, kulislerin ve avizelerin yenilenmesi, ana bina çatısının onarılması gibi konuları kapsadığını anımsatan Özel, “Meclis’in yetkilerini saraydaki bir tek adama havale eden bir Anayasa değişikliğiyle yapılan düzenlemelerin darbe girişimi gecesi yaşanan hasarla bağdaştırılması da mümkün değildir” sözleriyle tepki gösterdi. CHP’li Özel, Anayasa değişikliğiyle artırılan her bir Milletvekili için yaklaşık 38 bin TL masraf yapıldığının altını çizdi.