51 milyar dolarlık enkaz bıraktı

Abone ol

Berat Albayrak, Enerji Bakanı olarak yönettiği sektörü 51 milyar dolarlık borçla bıraktı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna oturan damat Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak yönettiği enerji sektörünü 51 milyar dolarlık borçla bıraktı.

Cumhurbaşkanı’nın damadı Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olması tüm dünyada yankılanırken, 2015-2018 yılları arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak yönettiği enerji sektörünün büyük döviz borcu, TL’deki değer kaybıyla birlikte sürdürülemez hale geldi. Türkiye’nin 31 Mart 2018 tarihi itibarıyla 325 milyar dolara ulaşan özel sektör dış borç stoku içinde önemli paya sahip olan enerji sektörü, TL’nin hızla değer kaybetmesiyle birlikte bankacılık sektöründe de riskleri artırdı.

Saatli bomba

51 milyar dolarlık kredi borcu bulunan sektör için ABD merkezli ekonomi ajansı Bloomberg, “saatli bomba” benzetmesinde bulunurken, son günlerde enerji şirketleri borç öteleme ve kredi yeniden yapılandırma için bir bir bankaların kapısını çalmaya başladı. TL’deki erime, elektrik fiyatlarındaki artıştan daha hızlı olduğu için bazı enerji şirketlerinin gelirleri borç ödemelerinin altında kalırken, tüm bankacılık kredilerinin yüzde 7’sine sahip olan sektör, bankaları kara kara düşündürüyor. Elektrik Üreticileri Derneği’nin rakamlarına göre 2003’ten bu yana enerji sektörüne 95 milyar dolar yatırım yapıldı ancak TL’nin değer kaybı nedeniyle gelirler maliyetler kadar artmıyor ve 51 milyar dolarlıklık kredi borcunu ödemekte zorlanıyor. 2010’da 81 dolar olan megavat saat fiyatı, 2018 Mayıs sonunda 45 dolara düşerken, Bloomberg’e konuşan TÜSİ- AD Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu, kur şoku nedeniyle maliyetlerin arttığını ancak enerji şirketlerinin yasal düzenlemeler ve tavan fiyat uygulaması nedeniyle fiyatları o düzeyde artıramadığını dile getirdi.

Yapılandırma kuyruğu

Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Cem Aşık, elektrik şirketlerinin her yıl yaklaşık 3 milyar dolarlık kredi geri ödemesi olduğunu ancak sadece 500 milyon dolarlık nakit üretebildiklerini dile getirdi ve yatırımcıların aradaki farkı kapatmak için ya nakit aktarmak ya da yeniden yapılandırmaya gitmek zorunda olduklarını söyledi. Zümrüt İmamoğlu, yeniden yapılandırmaların sorunu çözmeyeceğini sadece erteleyeceğini vurguladı. Şu ana kadar enerji şirketlerinin 6.1 milyar dolarlık borcu için yapılandırma görüşmeleri yapıldığı basına yansıdı. Bereket Enerji, 4 milyar dolarlık yapılandırma başvurusuyla öne çıkarken, bu rakam tüm özel sektör için en az 24 milyar dolar oldu.

2018 yılında eriyen Bitcoin bu endekse göre yakında yükselecek Ekonomi TÜSİAD Başkanı'ndan kritik uyarı Ekonomi Dolardan tarihi rekor! Ekonomi 'En ağır bilanço ekonomide ortaya çıktı' Ekonomi