6 muhalefet partisinin çalışmalarında sona gelindi: İşte uzlaşılan başlıklar

Abone ol

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişte yapılacak uygulamalar için uzlaşmaya vardı.

6 muhalefet partisi AKP iktidarının ardından dem0kratik sisteme geçilmesi ve güçlendirilmiş parlamenter sistem ile meclisin etkinliğinin artırılması hakkında çalışmalarını sürdürüyor.

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin TBMM’de sürdürdükleri “güçlendirilmiş parlamenter sistem” çalışmalarında sona gelindi.

Ortak komisyonun bu hafta son kez yüz yüze toplandığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, partiler bu aşamadan sonra çalışmalarını video konferans ve yazılı iletişimle sürdürecek. Bu süreçte mutabakat metni yazımı tamamlanacak ve düzeltmeleri yapılacak.

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre; mutabakat metninin aralık ayının ikinci haftasında genel başkanlara sunulması hedefleniyor. Genel başkanların metni incelemesinin ardından, aralık ayının sonu ya da yeni yılın ilk günlerinde 6 genel başkanın ortak bir açıklama yaparak özet bir metni kamuoyu ile paylaşması bekleniyor.

MÜLAKAT’IN KALDIRILMASINDA UZLAŞMA

Edinilen bilgiye göre partiler, kamu alımlarında torpile yol açtığı gerekçesiyle eleştirilen mülakat sisteminin kaldırılmasında uzlaştı. Buna göre mülakat bir istisna haline gelecek ve bu istisna kayıt alınacak. İstisnai yapılan tüm mülakatlar videoya kaydedilecek ve arşivlerde saklanacak. Mülakat sonuçlarına itiraz edilmesi durumunda kayıtlar mahkeme kararıyla istenebilecek ve yargı tarafından incelenebilecek.

MERKEZ-YEREL DENGESİNDE FİKİR BİRLİĞİ

Muhalefet masasında “merkez yerel-dengesi” üzerine yapılan görüşmede, yerel yönetimlerin hem merkezi bütçeden elde ettikleri gelirlerin hem de öz kaynaklarının artırılması ilkesinde görüş birliği sağlandı.

KAYYIM UYGULAMASININ SONLANDIRILMASINDA UZLAŞI

6 parti arasında yerel yönetimlerdeki kayyım uygulamasının sonlandırılması ve yerel yöneticilerin görevden el çektirilmesine İçişleri Bakanı yerine mahkemelerin karar vermesi konusunda uzlaşıldığı öğrenildi.

CHP'den 'Muhtarlık Kanunu Teklifi': Aylık maaş, yıllık izin ve denetlenebilen bütçe Siyaset Demirtaş'tan yargıç Ertekin'e mektup: Başını kaldırıp bir tek kez bana bakmaya cesaret edemeyen bu hakimlerin... Siyaset