8 milyar TL bütçeli Fatih Projesi sınıfta kaldı

Abone ol

FATİH Projesi ile 2014 yılından 2020 yılının ilk yarısının sonuna kadar yapılan yatırımlar açıklandı.

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, FATİH Projesi kapsamında etkileşimli tahta yerleştirilen okulların oranı yüzde 60’ı geçmezken fiber interneti olan okulların oranı İstanbul’da yüzde 33, Ankara’da yüzde 46, İzmir’de ise yüzde 34’te kaldı. Çok sayıda doğu kentinde, etkileşimli tahta kurulan okulların oranı yüzde 25’e dahi ulaşamadı.

FATİH Projesi ile 2014 yılından 2020 yılının ilk yarısının sonuna kadar yapılan yatırımlar açıklandı. Toplam 8 milyar TL bütçeli proje kapsamında etkileşimli tahta bulunan okul oranı, hiçbir kentte yüzde 60’ın üzerine çıkmadı.

2020 yılı sonu itibarıyla gerçekleşme oranı yüzde 68,7’de kalan FATİH Projesi’nin kentlerdeki ilerleme oranı belli oldu. Haziran 2020 itibarıyla proje kapsamında bulunan 47 bin 300 okul baz alınarak yapılan harita, projedeki ağır ilerleyişi de bir kez daha gözler önüne serdi.

KARA TAHTA İLE DEVAM

Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan haritada, kentlerdeki tahta kurulu okul oranları paylaşıldı. Verilere göre, İstanbul’da proje kapsamına alınan 2 bin 888 okulun sadece bin 575’ine etkileşimli tahta kuruldu. İstanbul’da, fiber interneti bulunan okulların oranı ise yalnızca yüzde 33’te kaldı.

Benzer bir tablo Başkent Ankara’da da görüldü. Ankara’da bin 517 okulun proje kapsamına alındığı, bunların sadece 889’unda etkileşimli tahta bulunduğu bildirildi. Ankara’da etkileşimli tahtası olan okulların oranı yüzde 58, fiber interneti olan okulların oranı ise yüzde 46 olarak kayıtlara geçirildi.

Verilere göre, İzmir’de bin 518 okul proje kapsamına alındı. Proje kapsamında etkileşimli tahtasına kavuşan okul sayısı 778, oranı ise yüzde 51 ile ifade edildi. Fiber interneti olan okulların oranı yüzde 34 oldu.

YATIRIMLARIN ÇOĞU BATIYA

Tahta kurulu okul oranına göre hazırlanan haritada, Türkiye’nin doğusu ile batısı arasında renk farkı da dikkat çekti. Haritadaki renk farkı yatırımların daha çok batı illerine yapıldığını ortaya koydu. Çok sayıda doğu ve güneydoğu kentinin tahta kurulu okul oranı yüzde 30’u dahi aşamadı. Urfa’nın, sadece 420 okulda etkileşimli tahta bulunduğu öğrenilirken ilde proje kapsamına alınan okul sayısının ise 2 bin 71 olduğu belirtildi.

Proje hedefinin çok uzağında kalan doğu kentleri ve veriler ise şöyle:

► Ağrı’da proje kapsamındaki 908 okuldan 225’ine,
► Diyarbakır’da proje kapsamındaki bin 418 okuldan 382’sine,
► Mardin’de proje kapsamındaki bin 16 okuldan 242’sine,
► Şırnak’ta proje kapsamındaki 594 okuldan sadece 90’ına etkileşimli tahta takıldı.

Ankara'da uzaktan eğitimde öğrencilerin yüzde 75’i sorun yaşıyor Eğitim MEB'in borcu 1 yılda 3 kat arttı: Eğitimin patronu SGK Eğitim Yüz yüze eğitim ne zaman başlayacak? Milli Eğitim Bakanı Selçuk'tan açıklama Eğitim Pandemide yüz yüze eğitim çıkmazı: ‘Sınıfları seyreltin, atama yapın’ Eğitim