ABD Hazinesi yaptırım uyarısı sonrası İş Bankası ve Denizbank Rus ödeme sistemi Mir'i askıya aldı

Abone ol

ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi'nin yaptırım uyarısının ardından İş Bankası'nın Rus ödeme sistemi Mir'i askıya aldı.

İş Bankası ve Denizbank, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Master Card'a alternatif olarak kullanıma soktuğu MIR ödeme sisteminden çıkma kararı aldı. İş Bankası 2019 yılından bu yana MIR kartları kabul ediyordu. Karar ABD Hazinesi'nin uyarısı sonrası geldi.

Halihazırda üç Türk kamu bankası Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank MIR ödeme sistemlerini kullanmaya devam ediyor. Bir Vakıfbank yetkilisi kararlarında bir değişiklik olmadığını belirtirken henüz diğer kamu bankalarından herhangi bir resmi yetkili açıklama yapmış değil.

BORSA'DA CİDDİ DÜŞÜŞ BANKA KAĞITLARI DİP YAPTI

Akşam saatlerinde İş Bankası'nın MIR ödeme sistemini askıya alması sonrası Borsa İstanbul’da sert düşüşler meydana gelince 'devre kesici' uygulanarak işlemler geçici olarak durduruldu.

Bankacılık sektörü ciddi düşüşler sonrası günü yüzde 9,32 kayıpla tamamlarken BIST 100 açılışa göre yüzde 5,26 değer yitirdi.

Gün içinde 18,30'u gören Dolar/TL kuru ise akşam saatlerinde 18,27'den işlem görüyor.

TÜRK BANKALARI MART AYINDAN İTİBAREN MIR KARTI SİSTEME ENTEGRE EDİYOR

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişimi sonrası Visa ve Master Card'ın Rusya menşeili bankalarla çalışmayı askıya almasının ardından Rusya Merkez Bankası MIR ödeme sistemini yaygınlaştırma kararı aldı. Türkiye de kamu bankaları olan Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası ile özel bankalar İş Bankası ve Denizbank ile bu ödeme sistemini tanıyordu.

Ancak geçtiğimiz hafta Amerikan Birleşik Devletleri Hazinesi (US Treasury) bu konuda Türkiye'nin de arasında bulunduğu ülkelerin finansal kurumlarını, ''MIR Ulusal Ödeme Sisteminin genişletilmiş kullanımı yoluyla Rusya'nın ABD yaptırımlarından kaçma çabalarını destekleme riski taşıdığı'' gerekçesiyle uyardı.

MIR ÖDEME SİSTEMLERİ TURİZMDE İŞLERİ KOLAYLAŞTIRIYORDU

Bugün önce İş Bankası ardından da 2018 yılında Rus Sbernbank'ın sattığı hisseleri alan Birleşik Arap Emirlikleri menşeili Emirates NBD tarafından kontrol edilen Denizbank ABD'den gelen yaptırım uyarıları sonrasında Rus ödeme sistemi MIR'i askıya aldı.

Türkiye, Moskova’nın Ukrayna işgaline tepki olarak Rus kurumlarına uygulanan yaptırımlara dahil olmazken Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 5 Ağustos’ta yaptığı görüşmenin ardından Mir sisteminin iki ülke arasındaki turizmi kolaylaştırdığını söylemişti.

MIR ödeme sistemleri Türkiye dışında Vietnam, Küba, Güney Kore, Ermenistan, Özbekistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Güney Osetya ve Abhazya’da kullanılabiliyor.

Konut kiraları Türkiye'de 50 kuruş ucuzladı! Ekonomi Dolar 2022 yılının rekorunu kırdı Ekonomi 'Bu kısır döngüden bir an önce çıkmalıyız' Ekonomi Borsada bankacılık endeksi çakıldı! Ekonomi