ABD'de koronavirüs aşısı yaptırmayan çalışanlar işten çıkarılabilir

Abone ol

Önümüzdeki günlerde Pfizer/BioNTech aşısına onay verilmesi beklenen ABD'de, yasalar kapsamında şirketlerin aşı yaptırmayı zorunlu kılma hakkı olduğu belirtildi.

Önümüzdeki günlerde Pfizer/BioNTech aşısına onay verilmesi beklenen ABD'de, yasalar kapsamında şirketlerin aşı yaptırmayı zorunlu kılma hakkı olduğu belirtildi.

Bazı şirketlerin Covid-19 aşısını mecburi yapma eğiliminde olduğu ve aşı yaptırmanın iş güvenliği kuralları arasında yer aldığı kaydedildi.

ABD'de Pfizer/BioNTech'in geliştirdiği Covid-19 aşısının perşembe günü acil kullanım için onay alması bekleniyor. Onayın ardından birkaç gün içinde aşının dağıtımına başlanabileceği belirtiliyor. Ancak uzmanlar, halkı aşı yaptırmaya ikna etmenin aşının geliştirilmesi kadar zorlu bir aşama olabileceğini söylüyor.

10 KİŞİDEN DÖRTÜ AŞI YAPTIRMAYACAĞINI SÖYLEDİ

Pew Araştırma Merkezi'nin son kamuoyu yoklamasına katılan her 10 kişiden dördü, 'kesinlikle' ya da 'muhtemelen' aşı yaptırmayacağını söyledi. ABD yasaları ise işverenlerin çalışanlarını aşı olmaya zorlamasına izin veriyor. Bu, aşı yaptırmayan çalışanların işlerini kaybedebilecekleri anlamına geliyor.

'AŞI, İŞLETMELERE REKABET AVANTAJI GETİRECEK'

Dallas'tan çalışma avukatı Rogge Dunn, "Bazı şirketler Covid-19 aşısını mecburi yapma eğiliminde" ifadelerini kullandı. Müşterileri gıda ve alkolsüz içecek üreticisi bazı şirketlerin de bulunduğunu belirten Dunn aşı zorunluluğunun, salgın sırasında ağır bir darbe alan restoran sektörü için 'oyunun kurallarını değiştirebilecek' bir unsur olabileceğini söyledi ve şöyle devam etti:

"(Restoran sahipleri) aşının kendilerine bir rekabet avantajı getireceğini düşünüyor. Müşterilerine 'Bizim restoranımız güvenli. Tüm personelimizin aşısı var' diyebilecekler. Bu bir halkla ilişkiler taktiği de olabilir ama, yasalara göre işverenler çalışanlarını aşı olmaya zorlayabilir. Aşı olmayanları işten çıkarma hakları var."

'BİR İŞ GÜVENLİĞİ KURALI'

Kaliforniya Üniversitesi Hastings Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dorit Reiss da özel işletmelerin bu konuda geniş hakları olduğunu belirterek "Aşı, bir işçi sağlığı ve iş güvenliği kuralı. İşverenler, bunu mecbur kılabilir" dedi. Sağlık sektörü için de aynı şeyin geçerli olması söz konusu.

Moderna'nın aşı deneme programının sorumlusu Dr. Hana el Sahly hastanelerde, grip aşısında olduğu gibi Covid aşısının da personel için bir zorunluluk haline gelebileceğini aktardı. Dr. Sahly, "Hastalarımızı görmeden önce grip aşısı olduğumuzu göstermek zorundayız. Hasta olursak, işimizi yapamayız" ifadelerini kullandı.

AŞI YAPTIRMAMAK İÇİN İSTİSNALAR

Fakat uzmanlar, aşı zorunluluğunda bazı istisnaların olabileceğine de dikkat çekti. Sendikalı iş yerlerinde aşı zorunluluğunun toplu sözleşmelerde pazarlığın bir parçası olabileceğine işaret edildi. Ayrımcılıkla mücadele yasalarının da çalışanlara koruma sağlayabileceği belirtildi.

Örneğin Engelliler Yasası, sağlık nedenleriyle aşı olmak istemeyenlere muafiyet hakkı veriyor. Bu tür durumlarda işverenin personele evden çalışma hakkı tanıması gerekiyor. 1964 Yurttaşlık Haklar Kanunu da dini nedenlerle aşı yaptırmak istemeyenlere muafiyet sağlıyor.

Kaynak: BBC Türkçe

Parazit ilacı ile tedavi edilen koronavirüs hastalarında olumlu sonuçlar görüldü Dünya Kuveyt'in tek kadın milletvekili sandalyesini kaybetti Dünya Koronavirüse yakalananların ölüm riskini hesaplayan test geliştirildi Dünya ABD, 10 ülkeyi 'dini özgürlükleri ihlal edenler' listesine aldı Dünya