Acil ihtiyaçlar değil yasaklar görüşüldü

Abone ol

TBMM’nin 27’nci dönem dördüncü yasama yılında bugüne kadar muhalefet partilerinin gündeme getirmek istediği tüm sorunlar AKP’li ve MHP’li milletvekilleri tarafından reddedildi.

Pandeminin ve ekonomide yaşanan kötü gidişatın etkisi altında girilen TBMM’nin 27’nci dönem dördüncü yasama yılında bugüne kadar muhalefet partilerinin gündeme getirmek istediği tüm sorunlar AKP’li ve MHP’li milletvekilleri tarafından reddedildi.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, TBMM Genel Kurulu’nda 1 Ekim Perşembe günü başlayan yeni yasama yılı kapsamında bugüne kadar on oturum gerçekleştirildi.

Bu oturumların biri Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştuktan sonra ikisi ise yoklama sonrasında kapandı. Kalan yedi oturumda ise iktidarın ajandasındaki teklifler görüşüldü. Yoksulluğun arttığı, halkın koronavirüs salgını karşısında savunmasız kaldığı bir dönemde, yasama faaliyetinin gerçekleştirildiği yedi birleşimde, kamu mali yönetimine ilişkin düzenleme yasalaştı. Bu düzenleme ile fonksiyonel bütçe sınıflandırılması kaldırıldı ve bütçe teklifleri “sadeleştirildi.” Bu süreçte komisyonlarda ise her alanda yasaklar ve halka yeni yükler öngören düzenlemeler görüşüldü.

Muhalefet partileri CHP, HDP ve İYİ Parti ise AKP-MHP ittifakının planladığı görüşme düzenine karşı ülkenin sorunlarını gündeme getirmeye çalıştı. Yedi Genel Kurul birleşiminde üç parti tarafından toplam 21 gündem önerisi sunuldu. AKP ve MHP’lilerin reddettikleri gündem önerileri arasında, salgın hastalığın ülke ekonomisine etkisinin azaltılması, ataması yapılmayan öğretmenlerin, emeklilerin, yargı mensuplarının sorunları ve sağlık hizmetlerinde meydana gelebilecek aksaklıkların araştırılması talepleri yer aldı.

AKP’Lİ BAŞKAN TEPKİ GÖSTERDİ

İktidar milletvekillerinin muhalefetin gündem önerilerine ilişkin “ciddiyetsiz" tavrı AKP’li Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in bile tepkisini çekti. Bilgiç, 7 Ekim Çarşamba günü gerçekleştirilen Genel Kurul oturumunda önerilerin okutulması sırasında, “CHP grubunun önerisinin ne olduğunu anlayabildiniz mi? Dinlemiyorsunuz ki anlayasınız” dedi.

PARTİLER VE ÖNERİLERİ

CHP, HDP ve İyi Parti grupları tarafından teklif edilen ve iktidar ortaklarının oylarıyla gündeme gelmesi kabul edilmeyen gündem önerileri şöyle:
CHP: Aile Hekimliği sisteminde görülen sorunların tespit edilerek ve gerekli önlemlerin belirlenmesi. Covid-19 salgınının ekonomi üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerin tespit edilmesi. Başta Ermenek olmak üzere kapanan madenlerin çalıştırılmasının sebeplerinin araştırılması. Orman yolları ve yangın emniyet yollarının durumunun incelenmesi. Yargının ve yargı mensuplarının sorunlarının belirlenmesi. OHAL Komisyonu'nun çalışmalarına ilişkin çeşitli iddiaların incelenmesi. Suudi Arabistan ambargosunun nedenlerinin araştırılması

İYİ Parti: Medikal sektöründe yaşanan sıkıntıların sağlık hizmetlerinde meydana gelecek muhtemel tehdide dönüşmesinin önlenmesi. Karadeniz’de yaşanan sel felaketlerinden kaynaklı mağduriyetin giderilmesi. Emeklilerin sorunlarının incelenmesi. Kayıp, kaçak elektrik kullanımının araştırılması. KÖİ ile yapılan yatırımların kamuya verdiği zararın araştırılması. Ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunlarının araştırılması. Hayvancılık sektörünün sorunları
HDP: Kobane olaylarında yaşananların araştırılması. İki kişinin helikopterden atıldığı iddiasının araştırılması. 10 Ekim 2015 Ankara Gar katliamının tüm boyutlarıyla araştırılması. Yoksulluğun kalıcı ve etkin bir hal alması ve toplumun her kesimine yayılan bir durum halini almasının araştırılması. 6-7 Ekim olaylarının idari ve siyasi sorumlularının araştırılması. Grip salgınının önlenmesi ve gerekli aşıların yeterli olup olmadığının araştırılması.

Selvi, Gülen'e giden mektubu sordu: Abdullah Gül açıklamalı Siyaset Kulis: AKP İstanbul İl Teşkilatı için öne çıkan isimler kimler? Siyaset İbrahim Kalın: Sağduyu sahibi herkes bu yayıncılığı kınamalı ve reddetmeli Siyaset Nagehan Alçı'dan Erdoğan'ın Fransa'ya boykot çağrısına kılıf: 'Suudi Arabistan gibi değil' Siyaset