Adalet Bakanı Gül'den AYM'nin Enis Berberoğlu kararı hakkında açıklama

Abone ol

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "AYM'nin bütün kararları tartışılabilir, eleştirilebilir ama bu uygulanmayacağı anlamına gelmez" dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Anayasa Mahkemesinin (AYM) eski CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'na ilişkin yeniden "hak ihlali" kararı vermesiyle ilgili açıklama yaptı.

Bakan Gül, "Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlar bağlayıcıdır. Elbette Anayasa Mahkemesi kararlarının hepsine katılmadığımız, kabul etmediğimiz bu süreç de dahil, gerekçeli karar açıklandığında da söylenecek çok şey vardır. Tartışılacak, kabul edilmeyecek ama bu uygulanmayacak anlamına gelmez. Kararlar uygulanmak için vardır." dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Gaziantep Valisi Davut Gül'ü ziyaret eden Bakan Gül, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Gül, gazetecilerin AYM'nin eski CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'na ilişkin yeniden "hak ihlali" kararı vermesiyle ilgili sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlar bildiğiniz gibi bağlayıcıdır. Anayasa hükmü de bunu gerekmektedir. Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığı anayasanın bağlayıcılığından kaynaklanmaktadır.

Dolayısıyla hukuk güvenliği, hukukun üstünlüğü anlamında olması gereken Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasıdır. Anayasa Mahkemesi kararları idareyi, bütün kurumların gerçek ve tüzel kişileri, mahkemeleri bağlar, esas itibarıyla hukukun bu anlamda uygulandığı yerlerde, mahkemelerde de anayasa kararlarına uyulması da hukukun bir gereğidir.

Adalet Bakanı Gül'den Süleyman Soylu'ya: Kanun dağıtımı sosyal medyada değil

Elbette Anayasa Mahkemesi kararlarının hepsine katılmadığımız, kabul etmediğimiz bu süreçte de dahil, gerekçeli karar açıklandığında da söylenecek çok şey vardır. Tartışılacak, kabul edilmeyecek. Ama bu uygulanmayacak anlamına gelmez. Kararlar uygulanmak için vardır.

Hukuk devletinde de kurallar ve hukukun emrettiği hükümler geçerlidir. Dolayısıyla hukuk neyi emrediyorsa anayasa neyi emrediyorsa Anayasa Mahkemesi kararları çerçevesinde olması gereken budur ve kararların da uygulanması gerekir."

Adalet figürünün gözünün bağlı olduğunu anımsatan Bakan Gül, kimsenin bağlı olan gözü açmaya çalışmasına müsaade edilmeyeceğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Adalet başta kendi mekanizması itibariyle de gözünü açmadan taraflara ulaşmadan hak neyse, hukuk neyse, adalet neyse onun yerine getirilmesi milletimizin beklentisidir, hukukun gereğidir.

Dolayısıyla olacak olan hukukun emrettiği şeydir o da Anayasa Mahkemesinin kararlarının bağlayıcılığıdır ve hukukun uygulanması, üstünlüğü, hukuk güvenliğidir. Anayasanın amir hükmü de budur, hep birlikte göreceğiz elbette kararlar eleştirilir, tartışılır, değerlendirilir, katılmayız ama uygulama hukukun gereği, bir emridir."

HDP'li Hüda Kaya'nın acı günü Siyaset CHP'li vekil Mehmet Ali Çelebi: Siyaset biter, Sayın Genel Başkanıma olan saygım bitmez Siyaset