Adalet Bakanı Gül'den yargı reformu açıklaması
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ankara’da basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ankara’da basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yargı reformuna ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Gül, "Hukukun güvenilirliği ekonominin güvenilirliğini de destekliyor. Dolayısıyla uygulamada daha iyi uygulamaları görmek istiyoruz. Bu konuda uygulayıcılarla her türlü hem eğitim hem mevzuat ihtiyaçlarını masaya yatırıyoruz" dedi.
"Ne eksikler var, ilave neler yapılacak önümüzdeki dönem için çalışmalarımıza hız verdik" diyen Gül, "Anayasa Mahkemesi kararına uyulmayan bir yerde hukuk güvenliğinden bahsedilemez dediniz. Bu süreçten sonra uymayanlarla ilgili bir şey yapılacak mı?" sorusuna da, "Hâkim ve savcılardan beklentimiz kim ne der ne düşünür diye değil dosya hukuk ne der bu konuda bir uygulamanın yapılması. Milyonlarca dosya içerisinde belli dosyalar gündemi meşgul ediyor, bu konuda değerlendirmeye tabi tutuluyor. Asıl olan güncel meselelerden uzak bir şekilde hukukun adaletin tesisi. Verilen tüm kararlar hem Anayasa Mahkemesi hem AİHM ne demiş bu süreci takip eden bir yeni uygulamalarımız var. Bunlarla ilgili de ilave ne olur arayışı içerisindeyiz" diye yanıt verdi.
Adalet Bakanı Gül'ün açıklamaları şöyle:
Hukukun güvenilirliği ekonominin güvenilirliğini de destekliyor. Dolayısıyla uygulamada daha iyi uygulamaları görmek istiyoruz. Bu konuda uygulayıcılarla her türlü hem eğitim hem mevzuat ihtiyaçlarını masaya yatırıyoruz. İnsan hakları eylem planı önümüzde duran bir belge. Bu konuyu da ekonominin tüm tarafları mülkiyet hakkı, maddi-manevi hakların korunmasıyla ilgili, aleyhe olan hükümlerin eskiye götürülmemesi gibi bir takım düzenlemeler, yakın zamanda iş dünyasının bu konudaki beklentilerini de taraflara, Maliye Hazine Bakanımızla birlikte dinleyeceğiz. Her şeyin başı, yapılan tüm işlemlerin vatandaşın hakkını korumaya yönelik olması gerekir. Ne eksikler var, ilave neler yapılacak önümüzdeki dönem için çalışmalarımıza hız verdik. Hazır olan yargı paketlerimiz var. Bütçe sonrası bu paketler için adım atılması hepimizin ortak dileği. Yapılacak adımlara önümüzdeki dönemde daha yoğun bir şekilde sürdüreceğiz.
(Anayasa Mahkemesi kararına uyulmayan bir yerde hukuk güvenliğinden bahsedilemez dediniz. Bu süreçten sonra uymayanlarla ilgili bir şey yapılacak mı?)
Hâkim ve savcılardan beklentimiz kim ne der ne düşünür diye değil dosya hukuk ne der bu konuda bir uygulamanın yapılması. Milyonlarca dosya içerisinde belli dosyalar gündemi meşgul ediyor, bu konuda değerlendirmeye tabi tutuluyor. Asıl olan güncel meselelerden uzak bir şekilde hukukun adaletin tesisi. Verilen tüm kararlar hem Anayasa Mahkemesi hem AİHM ne demiş bu süreci takip eden bir yeni uygulamalarımız var. Bunlarla ilgili de ilave ne olur arayışı içerisindeyiz. Bizim için ister yabancı ister yerli, yatırımcı, ister işçi ister çiftçi ne olursa olsun hukuk güvenliğini vatandaş lehine koruyacak; tutuklamaları keyfiliğinden uzak, tutuklaması istisna olarak değerlendiren, hukuk güvenliğini daha da güçlendiren uygulamaların hep beraber arayışlarını sürdüreceğiz.
Erdoğan ne demişti?
Erdoğan, dünkü grup toplantısında ekonomide reformların yanı sıra yargı reformuna da değinerek, "Hükûmete geldiğimizden beri demokrasi ve kalkınma merkezli bir anlayışla ülkemizi güçlendirme amacının arkasında bu gerçek yatıyor. Son 1 yıldır yeni reformu hayata geçiriyoruz. Yaptığımız her reform yerli ve uluslararası yatırımcılara da hitap ediyor. Önümüzdeki aylarda öngörülebilir, kolay erişilebilen yargı sistemi için yeni adımlar atacağız. Yapısal reformların hazırlığı içindeyiz. Ülkemiz yatırım hukuku standartlarına sahiptir. Hukuk sistemimizin taraflarıyla, ekonominin tüm temsilcilerinin istişareleri ile ortaya çıkacak ihtiyaçları süratle hayata geçirerek ülkemizi yeni döneme hazırlayacağız. Yatırım iklimini olumlu yönde geliştireceğiz" demişti.